solyanreklam
sagreklam

İBB DÜNYA TEMİZLİK GÜNÜNDE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ

İBB DÜNYA TEMİZLİK GÜNÜNDE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ

İBB DÜNYA TEMİZLİK GÜNÜNDE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ
  • 01 January 2000, Saturday 0:00

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 15 Eylül Dünya Temizlik Günü dolayısıyla Kadıköy Sahili’nde denizden çıkan ilginç atıkları sergiledi. Plastik, cam, pil gibi atıkların doğada yüzyıllarca yok olmadığına dikkat çekilerek vatandaşlara geleceğimiz için doğayı koruyalım mesajı verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 15 Eylül Dünya Temizlik Günü kapsamında çevre ve deniz kirliliğine karşı dikkat çekmek için Kadıköy Sahili’nde etkinlik gerçekleştirdi. Denizden çıkan ilginç atıklar sergisiyle çöplerin doğada yüzyıllarca yok olmadığına vurgu yapıldı.

ATIKLARIN ÇEVREYE VERDİĞİ ZARARLAR ANLATILDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlikte vatandaşları en çok denizden çıkarılan ilginç atıklar sergisi şaşırttı. Sergide plastik, cam, pil atıklarının yanı sıra bebek arabası, fotoğraf makinesi, ve cep telefonları dahi bulunuyor. Sergiye büyük ilgi gösteren vatandaşlara İBB personelleri tarafından atıkların çevreye verdikleri zarara ilişkin bilgilendirme de yapıldı. Bir sigara izmaritinin 7 metreküp suyu kirlettiği, plastik atıkların bin yılda ancak yok olabildiği, 10 gram olta kurşunun 200 bin metreküp suyu kirlettiğine dikkat çekildi.

Her yıl artan nüfusla birlikte atık miktarı da artıyor. Çevre için büyük tehdit oluşturan her türlü beşeri atıklar aynı zamanda önemli bir ekonomik kazanım da sağlıyor. Doğaya zarar veren atıkların modern tesislerde işlenerek hem çevreye zararının önlenmesi hem de ekonomiye kazandırılması için İBB kapsamlı faaliyet yürütüyor. İşte o faaliyetler hakkında kısa bir bilgi;

HER GÜN 5 MİLYON METREKARE DENİZ YÜZEYİ TEMİZLENİYOR

Daha yaşanılabilir bir gelecek için kara, deniz ve kıyı temizliklerine büyük önem veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi gelişmiş teknolojik ekipmanlar ve uzman personelleriyle 7/24 temizlik yapıyor. İstanbul'un denizleri hem havadan hem de karadan denetleniyor. İstanbul genelinde 5 milyon metrekareyi bulan alanda deniz yüzeyi temizleme çalışmaları yapıyor. Bu yılın ilk 8 ayında 2 bin 766 metreküp katı atık temizlendi. Kıyı temizliği 31 ekip 186 personel, plaj temizliği 256 personel ve teçhizatla yapılıyor. Deniz yüzeyi temizliği 8 adet özel tasarım tekne ile her gün temizleniyor. Sadece 2017 yılında sahil ve denizlerden 42 bin 860 metreküp atık toplandı. İstanbul'un 515 kilometrelik sahil şeridinin 411 kilometresinde denize girilebilir hale getirildi.

İSTANBUL’DA ATIK SULARIN YÜZDE 99’U ARITILIYOR

Gemilerden kaynaklı deniz kirliliğinin önüne geçmek için yılda yaklaşık 45 bin geminin geçtiği İstanbul Boğazı ve demirleme sahalarında 7/24 denetim yapılıyor. 1994’te İstanbul’da 2 atık su arıtma tesisi varken son 24 yılda 3 atık su arıtma tesisi, 12 ileri biyolojik atık su arıtma tesisi ve 63 biyolojik atık su arıtma tesisiyle bu rakam 80’e çıkarıldı. Temiz su için büyük önem taşıyan bu tesisler sayesinde İstanbul’da atık suların yüzde 99’u arıtılıyor. Bunlara ilave olarak 7 atık su arıtma tesisi daha yapılacak. İleri atık su arıtma tesisleriyle Haliç’e atık su girişi de önlendi. Haliç’i temizlemek için 8 bin havuzu dolduracak kadar çamur toplandı. Dev borularla İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e günde 260 bin metreküp su taşınarak su temizlendi ve Haliç’teki balık çeşitliliği arttı. Haliç’te yapılan dip tarama çalışmaları ile 58 bin 930 metreküp teressubat çıkarıldı.

MİLLİ EKONOMİYE ÇÖPTEN BİR YILDA 250 MİLYON TL KAZANDIRDI

İl genelinde her gün ortalama 19 bin 200 ton evsel atık toplanıyor. Son 1 yılda 7 milyon ton evsel atık işlenerek 700 bin aracın yılda saldığı emisyon oranına denk miktarda karbon salımı önlendi. Çöp gazının enerjiye dönüştürülmesiyle son bir yılda milli ekonomiye 250 milyon TL katkı sağlandı.

YEŞİL ALAN MİKTARI 6 KAT ARTTI

İBB 1994'ten bugüne İstanbul’un yeşil alanlarını 10 milyon metrekareden 58 milyon 374 bin metrekareye çıkararak 6 kat artırdı. Şehre kazandırılan yeşil alanlar ile artan nüfusa rağmen İstanbul’da kişi başı ortalama yeşil alan miktarı 12,17 metrekareye çıkarılarak AB standartlarına ulaştı.

Ayrıca toplumda çevre bilincinin gelişmesi, deniz temizliğine hassasiyetin artması için bu yılın ilk döneminde 5 bin öğrenciye eğitim verildi. Bu eğitimler önümüzdeki dönemlerde de sürdürülecek.


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık