İMAMOĞLU, YAHUDİ CEMAATİNİN HANUKA BAYRAMI'NI KUTLADI
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Musevileri Hahambaşısı İsak Haleva ve Türk Yahudi Toplumu mensupları ile sanal toplantıda bir araya gelerek, “Hanuka Bayramları”nı kutladı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Musevileri Hahambaşısı İsak Haleva ve Türk Yahudi Toplumu mensupları ile sanal toplantıda bir araya gelerek, “Hanuka Bayramları”nı kutladı. İstanbul’un dünyada, “hoşgörü” karakteriyle öne çıkmasını istediğinin altını çizen İmamoğlu, “Hoşgörü, büyük bir zenginliktir. Dünyanın neresinden olursa olsun, buraya gelen bir insanın bu hoşgörü atmosferini hissetmesi, yaşaması, benim için çok büyük bir zenginlik ve derinlik. Tüm maneviyatımla söylüyorum ki; bu şehirdeki 16 milyon insana, ruhumda zerre kadar birbirinden ayırmadan, o gözle ve o içtenlikle, o samimiyetle bakmaya çalışıyorum; bakıyorum. Umarım, bunun hakkını eylemsel olarak da verebilirim” ifadelerini kullandı. Hahambaşı Haleva da duygularını, “Bu zarif davranışınızı Türk Yahudi topluma adına şükranla karşılıyorum” sözleriyle dile getirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hanuka Bayramı Kutlaması kapsamında Musevi cemaati liderleri ile internet üzerinden çevrimiçi toplantıda bir araya geldi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın moderatörlüğünde gerçekleştiren sanal toplantıya; Türkiye Musevileri Hahambaşısı İsak Haleva, Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanları Erol Kohen ile İshak İbrahimzadeh, Türkiye Hahambaşısı Müşaviri Josef Nassi, Türk Yahudi Toplumu Genel Koordinatörü Deniz Baler Saporta, Türk Yahudi Toplumu Başkan Yardımcısı Azınlık Vakıfları Meclis Üyesi Moris Levi, Neve Şalom Sefarad Sinagogları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Daryo Katalan ve vakfın Genel Müdürü Mimar Yusuf Kohen katıldı.
HALEVA: “ŞÜKRANLA KARŞILIYORUM”
İBB İnanç Masası tarafından organize edilen toplantı, katılımcıların Hanuka Bayramı ve etkinlikle ilgili düşüncelerini paylaşmalarıyla başladı. Yüz yüze buluşmaların sınırlandığı bu sıkışık zamanda kendilerini ağırlamasından dolayı İmamoğlu’na teşekkür eden Hahambaşı Haleva, duygularını, “Bu zarif davranışınızı Türk Yahudi topluma adına şükranla karşılıyorum” sözleriyle dile getirdi. Tüm katılımcıların duygularını dile getirmesinin ardından söz alan İmamoğlu, “İnsan, böylesi bir ortamda kendisini zengin ve mutlu hissediyor” diyerek, Yahudi cemaatinin Hanuka Bayramı’nı tebrik etti.
İMAMOĞLU: “TOPLUMUN TÜM BAYRAMLARINI KUTLAMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK”
Toplumun bütün bayramlarını paylaşmak, kutlamak ve bu zenginliği hissetmek arzusuyla yola çıktıklarını belirten İmamoğlu, “Bugün, tam da yine onlardan bir tanesini hep beraber kutluyoruz. Ben, İBB Başkanı olmanın ne kadar büyük bir sorumluluk, zenginlik ve maneviyatı yüksek bir makam olduğunu her yerde ifade ediyorum. Bunun olgunlaşması ve bu haliyle benim hissetmemin bir sebebi de İstanbul’un bütün bu büyük zenginliklere sahip olması. Bu manada, umarım hakkını hep beraber veririz. Bu şehir, güzelliklere layık. Yüz yıllardır bu şehrin bir ferdi, bir hemşehrisi olarak yaşayan Musevi vatandaşlarımızın bu mutlu anını paylaşmak, onlarla bunu hissetmek de benim için çok değerli” dedi.
“İSTANBUL’UN KARAKTERİ; HOŞGÖRÜ”
İstanbul’un tarihsel olarak, birbirine benzemeyen toplumsal kesimleri bir araya getirdiğine dikkat çeken İmamoğlu, bu farklılıkların kenti çok olgun bir şehir haline getirdiğine vurgu yaptı. İstanbul’un dünyada, “hoşgörü” karakteriyle öne çıkmasını istediğinin altını çizen İmamoğlu, “Hoşgörü, büyük bir zenginliktir. Dünyanın neresinden olursa olsun, buraya gelen bir insanın bu hoşgörü atmosferini hissetmesi, yaşaması, benim için çok büyük bir zenginlik ve derinlik. Hep birlikte, birbirimize saygı duyarak, birbirimizin hakkını koruyarak, yüz yıllar boyu bunu koruyabildiğimiz taktirde, çok güzel bir geleceğe yol alabileceğimizi şimdiden görebiliyorum” diye konuştu.
“HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK”
Hanuka’nın Musevi cemaatince paylaşmanın, inanmanın ve adanmanın öne çıktığı bir bayram olarak tanımlandığına dikkat çeken İmamoğlu, “Bütün bunların, aslında şu anda dünyanın ihtiyaç duyduğu duygular olduğunu da hatırlatmak isterim. Ben, ‘Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ inancıyla bu hastalık dönemini yorumluyorum. Bu yorumumun içine şunu katıyorum: Mesela, şu an kuraklık yaşıyoruz. Aynı zamanda Kovid sorunuyla uğraşıyoruz. Bu tür konular, dünyanın her yerini ilgilendiren konular. Tüm maneviyatımla söylüyorum ki; bu şehirdeki 16 milyon insana, ruhumda zerre kadar birbirinden ayırmadan, o gözle ve o içtenlikle, o samimiyetle bakmaya çalışıyorum; bakıyorum. Umarım, bunun hakkını eylemsel olarak da verebilirim” ifadelerini kullandı.
“BU MÜCADELE EL ELE VEREREK BAŞARILABİLİR”
Demokratik, hassas ve evrensel değerler üzerinden çözüm üretmenin, şehri ciddi bir geleceğe taşıyacağı saptamasında bulunan İmamoğlu, bu mücadelenin el ele vererek başarılabileceğinin altını çizdi. “Tüm insanlığın, farklılıklarını bir kenara bırakıp, güç birliği içinde olması gerektiğini söylerken, bunun İstanbul’da da sıkı bir iş birliğine dönmesinin, dünyaya gerçekten iyi ve güzel mesajlar veren bir ortam yaratacağına işaret olacaktır” diyen İmamoğlu, Hanuka Bayramı’nı pandemi süreci sona erdikten sonra tüm unsurlarıyla yaşamak istediğini kaydetti.
HANUKA BAYRAMI NEDİR?
Yahudi cemaatinin önemli bayramlarından biri olan Hanuka, her yıl İbrani takvimine göre Kislev ayının 25. günü kutlanır. Miladi takvime göre Hanuka bayramı genellikle Aralık ayı civarına denk gelir. “Işıklar ve Tanrı’ya yeniden adanma bayramı” olarak kutlanan Hanuka, İbranice’de adama veya kutsama anlamına geliyor. Hanuka Bayramı iki mucizeye atıfta bulunulan bir bayramdır. Bunlardan ilki, sayı ve teknik olarak dezavantajlı olan Yahudilerin, güçlü silahlara sahip kalabalık Helen-Yunan ordusuna karşı verdiği zorlu savaşta (M.Ö. 164) kazanmış olduğu zaferdir. Zaferin kazanılmasından sonra, Yunanlılar tarafından saflığı bozulan tapınağa önce saflığı geri kazandırılır. Tapınakta bulunan “Menora” adlı ışık kaynağını yakmak için gereken özel zeytinyağından sadece bir güne yetecek kadar küçük bir miktar bulunur. Ancak bu küçük miktar tam sekiz gün dayanır ve bu süre içinde yeni saf zeytinyağı hazırlanır. Bu olayların anısına Hanuka adı verilen bayram kutlanmaya başlar.
Bayramda çeşitli şekillerde olsa da temelde Menora denilen ışık kaynağına benzer ancak onun gibi yedi değil dokuz kollu olan “Hanukiya” denilen şamdanlar kullanılır. İlk gün bir mum yakılırken sekiz gün boyunca birer artırılarak sekiz gece boyunca Hanukiya yakılır. Her gece fazladan yakılan bir mum vardır. Buna “şamaş – bekçi” mumu denir. Geleneksel olarak yağ mucizesini anmak için yağda kızarmış yiyecekler yenir. Patates gözlemesi denilebilecek “latke” içinde reçel bulunan “sufganiya” bunlara örnektir. Bu bayramda çocuklara, “Dmei Hanuka” denilen bir harçlık da verilir. Amaç çocukları sevindirmek ve başkalarını da düşünmeye sevk etmektir. Zorlu günlerde Tevrat öğrenmek için cümleleri topaçlara yazıp oyun oynar gibi görünerek öğrenen çocukları anımsamak adına “sevivon” denilen topaç çevirme oyunları oynanır.
Foto Linki: https://box.ibb.gov.tr/index.php/s/Vxqi7Bl1vHilcLv
Video Linki: https://we.tl/t-yKlfjAgsQu