Akdeniz’in Ötesi Bölümünde Dört Çarpıcı Film

Akdeniz’in Ötesi bölümünde dört çarpıcı film   Uluslararası Adana Film Festivali, 22-30 Eylül 2018 tarihlerinde yapılacak. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün göreve gelmesinin ardından aralıksız yapılan festivalde bu yıl…

Haber Ajansı Yayın Grubu

Akdeniz’in Ötesi bölümünde dört çarpıcı film

 

  1. Uluslararası Adana Film Festivali, 22-30 Eylül 2018 tarihlerinde yapılacak. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün göreve gelmesinin ardından aralıksız yapılan festivalde bu yıl Akdeniz’in Ötesi bölümü ikinci kez hayata geçiriliyor.

 

  1. Uluslararası Adana Film Festivali’nin geçen yıl başlattığı bir bölüm daha bu sene devam ediyor. “Akdeniz’in Ötesi” bölümünde Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerden dört film, Türkiye prömiyerlerini yapacak. Adana halkı, yakın coğrafyalardan sinemacılarla soru-cevap seanslarında buluşma olanağı yakalayacak. İkisi Cannes, biri Berlin çıkışlı filmler eşliğinde çeşitli sebeplerle köşeye sıkışmış karakterlerin direnci alkış toplayacak.

 

  1. Uluslararası Adana Film Festivali, 22-30 Eylül 2018 tarihlerinde yapılacak. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün göreve gelmesinin ardından aralıksız yapılan festivalin

 

Cannes 2018 ana yarışmasının herkesi gözyaşına boğan filmi “Yomeddine”, cüzamlı Beshay ile oğlu kadar yakın bulduğu çırağı Obama’nın ilişkisinden güç alıyor. Müzik ve kurgusunun yarattığı dille de seyirciyi Mısır’ın farklı bölgelerinde duygu yüklü bir yolculuğa çıkarıyor. A.B. Shawky, belki de kendi ülkesinin “Hayat Güzeldir”ine imza atıyor. Bunu yaparken aldığı risklerle de seyirciyi etkiliyor, şoka sokuyor. Samimi baba-oğul etkileşimi ile çarpan film, muhtemelen Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde Mısır’ın bu seneki Oscar aday adayı olacak.

 

Cengiz Aytmatov’un 1958 tarihli, kadına şiddeti irdeleyen romanı, Aminatou Echard’ın kendi cinsine uygulanan sansürcülüğü masaya yatırması için çıkış noktası oldu. Bu yıl Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünde açılan “Cemile”de yönetmen Super 8’in dokusuyla ‘sessizliğe mecbur bırakılma’nın sinemasal karşılığını buluyor. İkonik ana karakterin bakış açısından onu sömürmeden ‘konuşamama’ durumunun ortasında özgün ve katmanlı bir belgesele malzeme ediyor. Berlin’in en iyi belgeseli, Adana’nın programına ayrı bir heyecan katacak.

 

2013’te “Salvo” ile dikkat çeken Grassadonia-Piazza ikilisinin yeni filmi “Sicilian Ghost Story”, geçen yıl Cannes Film Festivali’nin Semaine de Critique bölümünün açılış filmiydi. Sicilya’da kaçırılan bir gencin izinde yörenin “mafya hayatı”nı ‘şiirsel’, “büyülü” ve “stilize” hale getiren yapıt, Sorrentino ile bilinen görüntü yönetmeni Luca Bigazzi’nin döktürmesiyle de iddialı. “Rehine gerilimi”, “Romeo ve Juliet” öyküsünden esintilerle yürürken gangster filmlerine çok farklı bir boyut getiriyor.

 

Elyes Baccar’ın “Tunus Geceleri”, geçen sene bu bölümde gösterdiğimiz “Beauty and the Dogs”tan sonra yine Tunus’un gece hayatını keşfe çıkıyor. Bu kez Youssef karakteri merkeze alınırken, onun bir radyocu olarak genç kuşakla ilişkisi kuşak çatışması adına değerli hale geliyor. Karakteri Amerikan filmlerinde de rol alan Raouf Ben Amor müthiş bir titizlikle canlandırıyor. Film, ülke sineması için “radyo filmi” anlamında önemli bir boşluğu dolduruyor. Kahire Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma’sında açıldıktan bir sene sonra Adana’da gösterilecek.

 

BÖLÜMDE GÖSTERİLECEK FİLMLER:

Cemile (Djamilia) (2018) " TÜRKİYE PRÖMİYERİ " Aminatou Echard " Fransa " DCP – 84 dk.

Sicilian Ghost Story (2017) " TÜRKİYE PRÖMİYERİ " Fabio Grassadonia, Antonio Piazza – DCP " 122 dk.

Tunus Geceleri (Tunis Ellil: Tunis By Night) (2017) " TÜRKİYE PRÖMİYERİ " Elyes Baccar " Tunus – DCP " 90 dk.

Yomeddine (2018) " TÜRKİYE PRÖMİYERİ " A.B. Shawky " Mısır " DCP " 97 dk.