Atatürk'ün Tekirdağ'ı Ziyareti Ve Harf İnkılabının 90. Yıldönümü Kutlandı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 23 Ağustos 1928 tarihinde Tekirdağ'ı ziyareti ve Harf İnkılabının 90. yıldönümü törenlerle kutlandı.Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesi sahilinde bulunan 50. Yıl harf inkılabı anıtında gerçekleştirilen ve saygı duruşu…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 23 Ağustos 1928 tarihinde Tekirdağ'ı ziyareti ve Harf İnkılabının 90. yıldönümü törenlerle kutlandı.
Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesi sahilinde bulunan 50. Yıl harf inkılabı anıtında gerçekleştirilen ve saygı duruşu ile İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan kutlama programında, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Selçuk Kubilay Karslı ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülferah Güral, hazır bulundu.
Anıta çelenklerin sunulmasından sonra günün anlam ve önemini yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülferah Güral, Türk İnkılaplarının amacının yeni kurulan Türk Devletine siyasal, ekonomik, kültürel ve toplumsal alanlarda milli bir yapı kazandırmak olduğunu belirterek "Türk Milletini çağdaşlığa ulaşabilmesi için asıl ihtiyacının kendi dil, tarih ve kültürüne kavuşması, sahip çıkası gerektiğini düşünen Atatürk, Türk Milletine asıl kimliğini iade etme mücadelesinde ilk adım olarak harf inkılabını gerçekleştirmiştir. Bu inkılabın kısa sürede benimsenmesi ve uygulanması için de bizzat kara tahta başına geçmiş, öğretmen, bilim insanı, milletvekillerine dersler vermiş, sınavlar yapmış ve onları bu konuda yüreklendirmiştir. Bununla da yetinmeyip yeni Türk harflerini halkına anlatmak ve öğreterek için de yurt gezilerine çıkmıştır. İşte Atatürk'ün bu amaçla gediği ilk yer Tekirdağ'dır. Böylesine önemli ve köklü bir devrimin ilk adımını atmak için Tekirdağ'ı seçmesi tesadüf değildir" dedi.
Daha sonra günün anısına bastırılan posta pulları İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Cömertler tarafından Vali Mehmet Ceylan, Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Selçuk Kubilay Karslı ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülferah Güral'a takdim edildi.
Program, Namık Kemal Evi Mehmet Serez Sergi Salonunda düzenlenen "Berna Üzüm Koleksiyonundan Harf İnkılabı Takı" sergisi ve "Sezai Gençöz arşivinden Harf İnkılabı Fotoğrafları Basında Haberler" sergisinin gezilmesinin ardından sona erdi.