Bakanlığın Analiz Sonuçları Temiz Çıktı: MASKİ'nin Balık Ölümleriyle İlgisi Yok
MASKİ Genel Müdürlüğü, Kırkağaç Karakurt Çayı’nda yaşanan ve soru önergesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine taşınan balık ölümleri ile ilgili açıklama yaptı. Çevre ...
MASKİ Genel Müdürlüğü, Kırkağaç Karakurt Çayı’nda yaşanan ve soru önergesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine taşınan balık ölümleri ile ilgili açıklama yaptı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce yapılan analiz sonrasında, Karakurt Atıksu Arıtma Tesisi çıkış suyu numunelerinin standartlara uygun olduğu ve balık ölümlerinin kurumla hiçbir ilgisinin bulunmadığı belirtildi.
Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde Kırkağaç ilçesine bağlı Karakurt Mahallesi içinden geçen çayda meydana gelen balık ölümleri hakkında kamuoyunu aydınlattı. Soru önergesi olarak TBMM’ye de taşınan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, söz konusu canlı ölümlerinin idare ile doğrudan veya dolaylı hiçbir ilgisinin bulunmadığı vurgulandı. MASKİ’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Yaşanan toplu balık ölümleri sonrasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce başlatılan inceleme neticesinde, 21 Ağustos 2018 tarihinde Karakurt Atıksu Arıtma Tesisi’nden alınan çıkış suyu numuneleri bakanlığın yetkilendirdiği akredite laboratuvarlarda analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarında çıkış suyuna ilişkin tüm parametrelerin gerekli değerleri sağladığı ve deşarj standartları içerisinde yer aldığı görülmüştür. Bunun yanında, önergede yer verilen çaya atık çamur deşarj edilmesi hususu da kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Tesislerimizdeki arıtım süreci sonunda ortaya çıkan ve tehlikesiz sınıfta yer alan arıtma çamurları, ilgili yönetmelik gereği sızdırmazlık özelliğine sahip konteynırlar vasıtasıyla Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’ne gönderilmekte ve yine bakanlığın sistemine bu veriler işlenmektedir. Yetki ve sorumluluk alanımız içerisinde yer alan hiçbir alıcı ortama çamurlu su boşaltımı söz konusu olmadığı gibi, bu atıkların sağlıklı şekilde uzaklaştırılarak bertaraf edilmesi için de hem idaremiz hem de Büyükşehir Belediyemiz tarafından azami hassasiyet gösterilmektedir. Daha sağlıklı bir çevre inşa etmek adına ilimiz genelinde başarıyla işlettiğimiz bu tesislerimizin, doğamıza ya da canlı yaşamına bir şekilde zarar veriyor olması normal koşullar altında mümkün değildir.”