Barışa en büyük katkıyı sanatçılar sağlıyor
Trabzon Sanatevi tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Trabzon Sanat Günleri'nin açılışında katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 'Dünya barışına en büyük katkıyı sağlayan, en önemli temeli…
Trabzon Sanatevi tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen Trabzon Sanat Günleri’nin açılışında katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Dünya barışına en büyük katkıyı sağlayan, en önemli temeli oluşturan hakikaten sanatçılarımızdır. O nedenle bütün sanatçılarımıza ‘iyi ki varsınız’ diyoruz. Biz sizlerle iftihar ediyoruz” dedi.
Konuşmasında sanat ve kültür toplumları barışık, kardeş, omuz omuza, kol kola hale getirdiğini ifade eden Gümrükçüoğlu, “İşte Gürcistan, Rusya Federasyonu, İran İslam Cumhuriyeti burada, bunu gösteriyor. Hatta Sanatevi Başkanımız Sayın Adnan Taç, Afganistan’dan da sanatçıların teşrif ettiğini söylediler. Ne güzel, dünya barışına en büyük katkıyı sağlayan, en önemli temeli oluşturan hakikaten sanatçılarımızdır. O nedenle bütün sanatçılarımıza ‘iyi ki varsınız’ diyoruz. Biz sizlerle iftihar ediyoruz” diye konuştu.
Trabzon’un her yönüyle kültür ve sanat şehri olduğunu belirten Gümrükçüoğlu şunları söyledi: “Trabzon Büyükşehir Belediyesi söyleşilerin, panellerin dışında, Trabzon Okuyor projeleriyle, Kitap Okuma Yarışmalarıyla, bugüne kadar ki tüm düzeylerde Trabzon’u tanıtmakta her zaman üzerini düşeni yerine getirmeye sizlerle (sanatçılarla) birlikte çalıştı. Türkiye’de şehir günleri etkinliklerini ilk defa Trabzon başlattı. Bunu uluslararası düzeye, yurt dışına taşıyanda ilk olarak Trabzon’dur. Bunu Dortmund’a taşıdık. Siz sanatçılarımız bir şehri, bir kültürü, o şehri en iyi tanıtanlar olarak bu işler sizlerin sayesinde yürüyor… Trabzon’da Müzik Akademisi kurduk. Doç Dr. Sayın Abdullah Akat, Türkiye’nin önemli merkezlerinden davet edildiği halde köklerinin olduğu şehrini terk etmedi. Burada Müzik Akademisinin kuruluşunu onun başkanlığında gerçekleştirdik. Trabzon Evini, Müzik Akademisine tahsis ettik. Burada 6-14 yaş arası çocuklarımız yeteneklerine göre, hangi müzik dalında gelişebileceklerse orada yetiştiriliyor. Benim çocukluğumda Yalı Mahallesi’nde ablalarımızın keman ve ud çaldığı günlerden hatırımızda kalan büyük miras, o evlatlarımızın yetiştirilmesiyle çok önemli düzeye gelmiş olacaktır… Ben eski gazetelere baktım. 2000 yılında şehir müzesi kurulacak denilen gazete haberleri var. Bunu biz gerçekleştirdik. Bu güzel ülkenin en önde gelen şehir müzelerinden birinin Trabzon’a kazandırılmasını sağlamış bulunmaktayız… TÜRKSOY denilen bir kuruluş var. TÜRKSOY’un kuruluşunun 25’inci yılı Trabzon’da kutlandı. TÜRKSOY Genel Sekreteri, daha önce Kazakistan Kültür ve Turizm Bakanlığını yapmış olan Prof. Dr. Düsen Kaseinov kendilerinin aldığı bir kararı Trabzon’a müjdeledi. Dünyada yükselen bir trend var. Ülkelerin tarihi, geleneksel müzikleri artık çok ilgi çekiyor. Geleneksel müzikler tüm dünyaya tanıtılıyor. İşte TÜRSKOY, Türk dünyasının geleneksel müziğinin müzik akademisini Trabzon’da kurmak istediğini beyan etti. Biz bunu büyük bir sevinçle karşıladık. Bu karar, bu şehrin geçmişine en layık karardır. Biz de hemen ‘evet’ dedik. Bunun altında da o enstrümanların en iyi şekilde tanıtılacağı bir müzik müzesinin kurulacağıdır.”
10’uncu Sanat Günlerinin açılış programında Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, CHP Trabzon İl Başkanı Güzide Önsel Uzun, Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, Trabzon Sanatevi Başkanı Adnan Taç, Rusya, İran ve Gürcistan konsolosları, kamu kurumları ve STK’ların yetkilileri ile sanatçılar ve sanatseverler hazır bulundu.
Trabzon'da bu yıl 10'uncusu düzenlenen "Uluslararası Sanat Günleri" 17-21 Ekim'de gerçekleştirilecek. Türkiye'nin yanı sıra Afganistan, Gürcistan, Rusya ve İran'dan sanatçıların katılacağı etkinlik kapsamında, sergi, defile, fotoğraf gösterimi, söyleşi, tiyatro ve film gösterimlerinin yanı sıra konserler organize edilecek.