BAŞKAN HAYRİ TÜRKYILMAZ: “MUDANYA İSTANBUL VE BURSA’NIN ÇÖPLÜĞÜ OLMAYACAK”

BAŞKAN HAYRİ TÜRKYILMAZ: “MUDANYA İSTANBUL VE BURSA’NIN ÇÖPLÜĞÜ OLMAYACAK”

Haber Ajansı Yayın Grubu

Mudanya’da bir haftadır Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından sürdürülen “Bir planımız var: Mudanya’nın geleceği” proje çalışması sonuçlandı. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıfat Akbulut, Mudanya’nın İstanbul ve Bursa’nın arasında sıkıştığını, yoğun yapılaşmanın ilçenin 2 bin 700 yıllık özgün kimliğini yok etmeden önlem alınması gerektiğini vurgularken Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Kalan tüm değerlerimiz korunacak. Bu kent İstanbul ve Bursa’nın arka bahçesi, çöplüğü olmayacak, izin vermeyeceğiz” dedi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri ve öğretim üyelerinin Mudanya’da yaptığı proje ve anket çalışmaları, Mudanya halkı ile paylaşıldı. Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde düzenlenen sonuç toplantısında, öğrenciler bir haftalık çalışmalarını Mudanyalılarla paylaşırken, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyeleri, Mudanya ile ilgili gözlemlerini açıkladı. “Bir planımız var: Mudanya’nın geleceği” proje çalışması kapsamında Mudanya’nın dört bir köşesinde arazi çalışması yapan öğrenciler, 10 proje grubuna ayrılarak ilçede sosyal yapı, planlama araçları, ekonomi, doğal yapı, köyler, sosyal donatı alanları, araziyi kullanım, ulaşım, tarım, kültürel ve arkeolojik alanların ölçümlemesini yaptı. Elde edilen bulguların ışığında bir yıl sürecek çalışma sonucunda, Mudanya’nın geleceğiyle ilgili uygulanacak planlar ortaya konulacak. Sonuç toplantısına, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Belediye Başkan Yardımcıları Akın Poroy ve Hakan Karademir, Belediye Meclis Üyesi Servet Usta, CHP Mudanya İlçe Başkanı Ergül Batman ve Mudanya halkı katıldı.
TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıfat Akbulut, Mudanya’nın İstanbul’a geçiş koridoru konumu nedeniyle İstanbul ve Bursa’nın arasında sıkıştığını, yoğun yapılaşma baskısının Mudanya’nın özgün kimliğini yok edeceğini vurguladı. Konuşmasına “Tehlikenin farkında mısınız?” sorusuyla başlayan Akbulut, “Mudanya için acil bir önlem alınmazsa ciddi riskler söz konusu olacak. Mudanya iki büyük metropolün arasında sıkışmış vaziyette. Bu iki büyük il arasında Mudanya’nın kurtuluşu 2 bin 700 yıllık kadim geçmişinin korunarak sahil beldesi olmasıdır. Kaliteli, nitelikli ve mekânsal değerleri korunarak varlığını sürdürebilir. Mudanya Belediyesi’nin bu konudaki direnişi takdire değer. Lütfen Mudanyalılar bu çabayı desteklesin” ifadelerini kullandı.
“BU İRADE BİZDE VAR”
Mudanya’da göreve geldikleri günden bu yana bir karış toprağı imara açmadıklarını vurgulayan Başkan Hayri Türkyılmaz, “Bizden önceki süreçte yapılan imar yanlışlıklarının zararlarını çekiyoruz. Ne yanlışlıklar yapılmış, gide gide elimizde neler kalmış… Biz, tarihsel, kültürel ve doğal değerleri koruyacağız dedik. Mudanya; turizm, eğitim ve korunmuş tarım alanlarıyla geleceğe taşınacak dedik. 2 bin 700 yıllık geçmişimiz var. Bu değerlerimizle gelecekte var olacağız dedik. Şimdi de söylüyoruz. Bizler kenti doğru planlayıp doğru yönetmek adına ne gerekiyorsa yapacağız. Öncelikle bilimden yararlanacağız. Kalan tüm değerlerimiz korunacak. Bu kent İstanbul ve Bursa’nın arka bahçesi, çöplüğü olmayacak. Buna asla izin vermeyeceğiz. Bu irade hepimizde var” diye konuştu.
Başkan Yardımcısı Hakan Karademir ise, öğrencilerin bir yıl boyunca Mudanya’nın geleceği için en uygun planlama çalışmasını hazırlayacağını, kenti geleceğe taşıyacağına inandıkları projenin Mudanya’da uygulanacağını söyledi.