BAŞKAN TÜRKYILMAZ: “HAKSIZ İŞGALİN SORUMLULARI YARGIDA HESAP VERECEK”

BAŞKAN TÜRKYILMAZ: “HAKSIZ İŞGALİN SORUMLULARI YARGIDA HESAP VERECEK”

Haber Ajansı Yayın Grubu

Mudanya Belediyesi mülkiyetinde bulunan Güzelyalı Atatürk Parkı’nın 2’inci Etabı kapsamında başlatılan çalışmaları engelleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, usule ve hukuka aykırı hareket etmeyi sürdürüyor. Tapudaki tahsisin kaldırılması için alınmış mahkeme kararına yönelik idari işlemler devam ederken, Büyükşehir Belediyesi ekiplerince mevcut park alanının çevrilerek çalışmaların başlatılmasına tepki gösteren Başkan Türkyılmaz, “Bu haksız işgalin sorumlusu herkes yargıda hesap verecek” dedi.

 

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Güzelyalı Atatürk Parkı’nın 2’inci Etap çalışmalarının başlatıldığı park alanını tel örgülerle çeviren Büyükşehir Belediyesi’nin usule ve hukuka aykırı hareket ettiğini belirtti. Mülkiyetinde bulunan taşınmaz üzerine yapılmış tahsis işlemi ile ilgili tamamlanmış olan ve devam eden davalar bulunurken Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan el atmanın durdurulması gerektiğini belirten Başkan Türkyılmaz, “Park alanı 8 Temmuz 2010 tarihinde Mudanya Belediye Meclisi tarafından kent meydanı olarak düzenlenmesi şartı ile Büyükşehir Belediyesi’ne 25 yıllığına tahsis edilirken, aradan geçen sürede tahsis amacına uygun olarak hiçbir faaliyet gerçekleştirilmemiştir.  Çalışmalara başladığımız, proje için alanı temizlettiğimiz günün akabinde, söz konusu alana çalışma için girilmesi uygun değildir. Büyükşehir haksız işgale son vermelidir. Bu konuda gerekli her türlü hukuki yola hemen başvurduk. Konuyla ilgili de Büyükşehir Belediyesi’ne resmi bir yazı gönderdik. Bununla birlikte yasal olarak tahsis yetkimiz varken Büyükşehir Belediyesi’nin muvafakatı olmadan tahsis kararının kaldırılamayacağıyla ilgili şerh düşülmesiyle alakalı meclis kararı alan dönemin belediye başkanı ve meclis üyeleriyle alakalı da suç duyurusunda bulunduk. Mudanya’nın hakkını yiyen Mudanyalıların malını peşkeş çeken herkes yargıda hesabını verecek” diye konuştu.

 

“MAHKEME KARARI İLE SABİT”

Yerin tahsis amacına uygun olmayan biçimde atıl, vatandaşın can ve mal güvenliğini tehdit edecek biçimde bırakıldığını kaydeden Başkan Türkyılmaz, Mudanya Belediye Meclisi’nin 7 Haziran 2016 tarihli toplantısında tahsisin kaldırılmasına ilişkin karar alındığını açıkladı. Kararın Mudanya Tapu Müdürlüğü'ne gönderilerek tahsisisin kaldırılması talep ettiklerini belirten Başkan Türkyılmaz, “Mudanya Tapu Müdürlüğü tarafından tahsisin kaldırılması için Büyükşehir Belediyesi'nin muvafakatine ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Tahsis kararının kaldırılmasına muvafakat verilmesi amacı ile yaptığımız yazışmalara Büyükşehir Belediyesi yetkili birimleri tarafından dönüş yapılmazken, mülkiyeti belediyemize ait tapu kaydında bulunan tahsis işleminin kaldırılmasına muvafakat edilmemesi talebimizin reddi yönündeki idari işlemin iptali için Bursa 1. İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Yerel mahkemeye, işlemin iptali için dava açılmış olsa da, mevzuat hükümlerine göre idarelere tahsis kararının geri alınması için açık yetki verilmiş olduğu ve Büyükşehir Belediyesi tarafından verilecek bir muvafakata gerek olmadığı yönünde bir karar verilmiştir. İlgili karar İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdare Dava Dairesi 2018/365 Esas numaralı dosya ile istinaf yoluna götürülmüş ve istinaf talebi reddedilmiştir. Dolayısı ile mahkemenin kesin kararı ile idaremizin tahsisin kaldırılması hususunda Büyükşehir Belediyesi’nin muvafakatine ihtiyacı olmadığı kesinleşti. Tarafımızca bu karar Mudanya Tapu Müdürlüğü'ne sunulmuş, Tapu Müdürlüğü tarafından talebimiz işleme alınmış ve talebimiz 21.06.2018 tarihinde Bursa Tapu ve Kadastro 4. Bölge Müdürlüğü'ne gönderilmiştir. Tapudaki tahsisin kaldırılması için alınmış mahkeme kararına istinaden tüm bu idari işlemler devam ederken Büyükşehir Belediyesi ekiplerince çalışmalar başlatılmıştır. Halihazırda mevcut olan mahkeme kararına istinaden Mudanya Tapu Müdürlüğü tarafından gerekli işlemlerin ivedilik ile yapılmaması dolayısı ile halen mevcut olan tahsis kararına dayanılarak alanda çalışma yapılması usule ve hukuka aykırıdır. Tapu Müdürlüğünün görevini yerine getirmemesi dolayısıyla tarafımızca Bursa 2. İdare Mahkemesi 2018/675 Esas sayılı dosya ile dava yoluna başvuruldu. Mülkiyeti idaremizde olan ve yıllardır tahsis dolayısı ile atıl vaziyette kalan alan üzerindeki tahsisi kaldırma hususunda muvafakatın aranmayacağı mahkeme kararı ile sabit. Projesi hazırlanan alanda mevcut çalışmaların durdurulması ve Büyükşehir’in alanı boşaltması gerekiyor” ifadelerini kullandı.