Binlerce Arnavutköylü Çanakkale’de

Arnavutköy Belediyesi tarafından Çanakkale Şehitliği Milli Parkı’nı düzenlenen gezilerle binlerce vatandaş, tarihe yeniden tanıklık ediyor....

Haber Ajansı Yayın Grubu

Arnavutköy Belediyesi tarafından Çanakkale Şehitliği Milli Parkı’nı düzenlenen gezilerle binlerce vatandaş, tarihe yeniden tanıklık ediyor.

   

Dünya tarihinin en sert çatışmalarının yaşandığı Gelibolu Yarımadası’nda destansı bir zafer kazanılmış ve Çanakkale’nin geçilemeyeceği anlaşılmıştı. Çanakkale'de yaşanan bu zaferi geleceğe aktarmak adına kültür gezileri gerçekleştiren Arnavutköy Belediyesi her yıl binlerce vatandaşı Çanakkale Şehitliği Milli Parkı’na götürüyor.

Haftanın üç günü yapılan günübirlik turlarla, Çanakkale Şehitliği’ne giden vatandaşlar, Çanakkale ruhunu içlerinde hissediyor. Arnavutköy’den hareketle, Eceabat’a gelen vatandaşları burada rehberler karşılıyor. Sabah namazını Eceabat’ta kılan vatandaşlar, kahvaltılarını da burada gerçekleştiriyor.

Duygu Dolu Anlar

Kahvaltı yapıldıktan sonra rehberler eşliğinde yolculuğa devam eden vatandaşlar, Seyit Onbaşı Anıtı’nı ziyaret ettiler. Rehberin anlatımıyla Seyit Onbaşı’nın hikâyesini dinleyen vatandaşalar, duygu dolu anlar yaşadılar. Seyit Onbaşı Anıtı’ndan ayrılan vatandaşlar, Soğanlıdere Şehitliğini ve şehitlikte bulunan gerçek mezarların olduğu yerleri gezdiler.

Soğanlıdere Şehitliği

Çanakkale Savaşı esnasında korunaklı ve suyun yakın olduğu, aynı zamanda cephe ve cephe gerisi arasında ulaşımın kolay sağlandığı noktalara büyük sağlık tesisleri kurulmuş olan Soğanlıdere Mevkii Savaş esnasında Sargı Yeri olarak adlandırılmış. Gerisinde bulunan Soğanlı dere hastanesine göre daha küçük olan Şahindere sargı yeri, güney cephesi gerisinde önemli bir sağlık merkezi olmuş. Şehitlik 2004 yılında yapımı başlatılarak 18 Mart 2005 yılında 90. yıl törenlerinde açılışı gerçekleştirilmiş.

Gerçek Mezarlık

Şahindere Şehitliği ziyaretine geldiğinizde park yerinden yukarı uzun bir merdiven ile çıkarsınız. Merdiveni çıktıktan sonra karışınızda iki yol ayrımı var. Sola doğru uzanan yol sembolik şehitliğe gider. Sağa doğru baktığınızda ise etrafı zincirler ile korumaya alınmış, meşe ve çam ağaçlarının altında kalan bölgeyi görürsünüz. Taş döşeli yoldan ilerlediğinizde etrafınızda bulunan eski mezarlar ve mezar taşları dikkatinizi çeker. Bu bölüm gerçek kabirlerin olduğu alandır. Cumhuriyet dönemi ve sonrasında bölgede görev alan askerlerimiz ve bölgeye gelen ziyaretçiler, burada şehidi yatan ailelerin anılarına yaptığı mezarlardır bunlar. Savaş zamanında şehit sayımız nedeniyle maalesef tek tek defin etme şansı olmamış, şehitlerimiz toplu olarak defnedilmiş.

Tarihin Yaşadığı Yer; Sıhhiye Müzesi

Alçıtepe Köyü’ne yapılan müze alanı ise vatandaşların tarihi yeniden yaşamasını sağladı. Tarihi canlandırmak için yapılan hastane alanı dönemin koşullarına göre dizayn edilmiş. Hastane alanı gelen Arnavutköylüler, savaş zamanı Mehmetçiğin tedavi edilmesi için getirilme anına, ameliyat edilme ve tedavisinin devamı için hastane odalarına kadar birçok yeri gezdi. Ayrıca alanda bulunan Mehmetçiğin askeri elbisesinin nasıl temizlendiği yer ise vatandaşlar tarafından ilgi ile incelendi.

Soğanlıdere Hastane Şehitliğinden ayrılan vatandaşlar Daha sonra sırası ile Alçıtepe, Büyük Şehitler Abide’si, Ertuğrul Tabyası, 57. Alay Şehitliği ve Conkbayırı Bölgesini gezerek Eceabat’a döndüler. Eceabat’ta öğle yemeği yiyen vatandaşalar, yemek sonrasında Arnavutköy’e dönmek için yola çıktılar.