Dünyanın En Büyük Havalimanı Arnavutköy’de
Arnavutköy sınırları içerisine yapılan, 200 milyon yolcu kapasiteli, dünyanın en büyük havalimanının ilk fazı görkemli bir törenle açıldı....
Arnavutköy sınırları içerisine yapılan, 200 milyon yolcu kapasiteli, dünyanın en büyük havalimanının ilk fazı görkemli bir törenle açıldı.
Türkiye ve dünya dün tarihi bir gün yaşadı. Yılda 200 milyon yolcu kapasiteli, dünyanın en büyük havalimanının ilk fazı görkemli bir törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adını “İstanbul Havalimanı” olarak açıkladığı yeni havalimanı havacılıkta devrim yapacak. Avrupa hava sahası ve kıtalar arası uçuş güzergahı yeniden belirlenecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dünyanın dört bir yanından gelen üst düzey konukların şahitlik ettiği Yeni İstanbul Havalimanı’nın açılışını 6 binden fazla konukla birlikte gerçekleştirdi.
“İstanbul ülkemizin en değerli markasıdır”
Erdoğan, Cumhuriyet’in 95. yılında Türk havacılık tarihinde altın çağı başlatan tarihi günde önemli mesajlar verdi. Erdoğan, dünyanın gözünü çevirdiği İstanbul’daki açılışta özetle şunları söyledi: “Bugün burada sizlerle iki büyük mutluluğu bir arada yaşıyoruz. İstanbul Havalimanımız’ın açılışını kıymetli dostlarımızla yapıyoruz. Yeni havalimanımızın hayırlı olmasını temenni ediyorum. İstanbul bizim sadece şehrimiz değil, ülkemizin en değerli markasıdır. Bu İstanbul şehri ki ona paha biçilmez, öyle bir incidir ki iki deniz arasında yeridir dünyada güneş ile tartılsa.... Paha biçilmez bu şehre böylesine yaptığımız eser. İstanbul ülkemizin en değerli markasıdır. Bu şehre yaptığımız eserin bunun için adını İstanbul verdik. Atatürk Havalimanı aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecek. Atatürk Havalimanımız, burası tam kapasiteyle hizmete girdiğinde ticari seferlere kapanacak olmakla birlikte havalimanı vasfını koruyacak. Atatürk Havalimanı’nın faaliyet dışındaki alanları ‘millet bahçesi’ olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır. Şu andaki kapalı alanları da İstanbulumuzun en büyük fuarı haline getireceğiz. Orası Atatürk Havalimanı ve burası İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir. Havalimanımızın ismi de hayırlı olsun. İstanbul Havalimanımız’ı yapmak için 2013 yılında ihalesini gerçekleştirdiğimizde pek çok çevrenin bu projenin sonunun gelip gelmeyeceğini merak ettiğini biliyoruz. Buraları iyi bilirim. Bugün finansmanından inşaatına kadar bu dev projeyi tamamladık, ilk resmi töreni sizlerle beraber yapıyoruz. Tüm etapların 2028’e kadar tamamlanması öngörülüyor. 4 etaptan oluşan projenin ilk etabı yılda 90 milyon yolcu kapasitelidir. Son teknolojiye sahip şekilde tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Kara yolu, deniz, raylı sistem ve alternatif sistemde ulaşım sağlanacak, pek çok yeniliğe imza atılacaktır. Hem mimari, işletme, inşaat ve finansmanı ile ülkemizin yüz akı dünyada örnek olacak bir projedir. İstanbul, havalimanı ile en önemli transit merkezi olmuştur. 60 ülkeyi, 20 trilyonluk ekonomileri birbirine bağlıyor. Sadece ülkemize değil, bölgemize ve dünyaya yaptığımız büyük bir hizmet olarak görüyoruz. Teknoloji alanındaki öncülüğü ile akıllı havalimanı olarak faaliyet gösterecektir. Avrupa hava sahasının yeniden düzenlenmesi gerekecektir. Uçuşların güzergahı büyük ölçüde değişecektir. Ülkemizde inşa edilmesi tesadüfi değildir. Türkiye eğitimden sağlığa her alanda dev yatırımlarla kendisini bu geleceğe hazırlamıştır. Havacılıktaki seviyemiz dahi başlı başına bir başarı hikayesidir.”
Hedeflerimize yürüyoruz
Erdoğan, "Geleceğine güven ve ümitle bakan bir Türkiye olarak hedeflerimize kararlılıkla yürümeye devam ediyoruz. Cumhuriyetimizin 95. yılında bu muhteşem eserle 2023 hedeflerimiz bir kez daha güçlenmiştir. Milletimizin bu vesile ile Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum. Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere ülkemizin kuruluşunda kanı olan herkesi, şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum. Güvenlik güçlerimize şükranlarımızı sunuyorum. Bu ülke için dökülen tek damla kan da alın teri de boşa gitmemiştir. Yaptığımız her işi milletimizin takdirine emanet ediyoruz. 2053 ve 2071 vizyonlarımızın altyapısını, hedeflerimizle oluşturuyoruz. Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya, refahın sembolü haline gelmeye de kararlıdır" dedi.
32,4 milyar avroluk proje
Havalimanında 120 bin kişi çalışacak. Yatırım bedeli 10 milyar 247 milyon avro. Devlete kira süreci içerisinde ise 22 milyar 152 milyon avro para ödenecek. Projenin ekonomik büyüklüğü toplam 32,4 milyar avro olacak. Tüm etaplar 2028’de tamamlanacak.
80 Eyfel kulesine bedel
İstanbul Havalimanı’nın büyüklüğü rakamlarla kıyaslandığında ise ilginç bilgiler ortaya çıkıyor. 1,4 milyon metrekarelik terminal binası 8 adet Ankara Esenboğa Havalimanı’na tekabül ederken, havalimanında kullanılan 640 bin ton çelikle 80 adet Eyfel Kulesi inşa edilebiliyor. İnşaat için kullanılan 6 milyon 700 bin metreküplük betonla 28 adet Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapılabiliyor. 450 bin metrekarelik çatı kaplaması bulunan İstanbul Havalimanı’nın çatısı ise 64 adet futbol sahası çatısı büyüklüğünde.
Küresel ekonomide stratejik hamle
Dünyanın gözünün çevrildiği açılış, dev projelerini ardı ardına hayata geçiren Türk ekonomisinin de gövde gösterisi olarak yorumlandı. Küresel ticaretin ve buna bağlı zenginliğin doğuya kaydığı ve Çin’in dünya liderliğine oynadığı küresel güç savaşında İstanbul Havalimanı stratejik bir role sahip olacak. Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Osmangazi Köprüsü’nün ardından ülkemizi küresel ulaştırma ağının merkezine yerleştirecek dev bir adım atılmış oldu. İstanbul Havalimanı, dünyanın en önemli havacılık merkezlerinden biri olarak büyük bir uçuş ağının merkezi olacak. İstanbul Havalimanı’nın, uzun yıllardır havacılık alanında merkez noktalardan olan Frankfurt Havalimanı’nı tahtından etmesi bekleniyor. Dünyada en fazla noktaya uçuş yapan hava yolu şirketi Türk Hava Yolları’nın da yeni evi olan İstanbul Havalimanı, İstanbul’u küresel havacılık pazarının en önemli merkezlerinden biri haline getirdi. Çünkü 76,5 milyon metrekarelik bir alana inşa edilen yeni havacılık üssümüz, alan büyüklüğünde olduğu gibi, yolcu kapasitesi bakımından da rakipsiz.