GİRİT MAHALLESİ AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAK

GİRİT MAHALLESİ AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAK

Haber Ajansı Yayın Grubu

Mudanya’nın mimari kimliğini oluşturan ve neredeyse her bir köşesinden denizin görülebildiği sokaklarıyla ünlü Girit Mahallesi, açık hava müzesine dönüşecek. Girit Mahallesi, özgün kimliği korunarak, tamamıyla yaya öncelikli, turizmin geliştiği bir destinasyon bölgesi yapılacak.

 

Zor vedaların ardından büyük umutların yeşertildiği mübadele adresi Mudanya’nın her sokağında göç öykülerine rastlarsınız… İtalyan mimar Piçiretu tarafından planlanmış Girit Mahallesi de ziyaretçilerine başlı başına bir anı demeti sunar. Mütareke Evi Müzesi ve çevresinden oluşan bu bölge, mübadeleden önce Rum halkının yaşadığı ve büyük oranda korunmuş, ilçenin tarihsel merkezi konumunda. Piçiretu’nun planladığı mahallede evler o kadar iyi yapılmıştır ki, nereden baksanız denizi görürsünüz… Mudanya’ya kimliğini veren bu şirin yapılardan geriye kalan 18. Yüzyıl konakları; vitrayları, evlerin önündeki bitkileri ve ahşap dokularıyla dikkati çekiyor. Turizm ve ticaret fonksiyonlarının bulunduğu bu tarihi çekim merkezi, Mudanya Belediyesi’nin koruma çalışmalarını başlattığı ilk alanlardan biri olma özelliği taşıdığı için önem kazanıyor. Girit Mahallesi, Mudanya Belediyesi’ne Tarihi Kentler Birliği tarafından “proje ödülü” getiren Cephe Sağlıklaştırma Projesi ile açık hava müzesine dönüşecek.
GİRİT, KORUMA KURULU’NU BEKLİYOR
Mudanya Belediyesi, ocak ayında aldığı meclis kararıyla Mütareke Meydanı’nın da içinde bulunduğu bölgenin turizm açısından daha iyi noktaya gelebilmesi için plan değişikliği yaptı. 1/ bin Ölçekli Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı ile Girit Mahallesi denilen, Halit Paşa’da istenildiği takdirde bu tarihi ahşap yapılar, özgün kimliği korunarak, turizm, ticaret ve konut işleviyle planlanabilecek. Kentsel sit alanı olan bu bölgede Anıtlar Kurulu’nun onay verme şartıyla yapının özgün kimliği korunarak, butik otel, kafe, restoran ya da konut olarak kullanabilmesi yönünde bir kolaylık sağlandı. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin de onayladığı değişiklik, yaklaşık 6 aydır Anıtlar Kurulu’nda bekliyor. Anıtlar Kurulu’ndan onay alındığı takdirde, mahallenin turizm bölgesi olması yönündeki en önemli adım atılmış olacak. Girit Mahallesi denilen bölge, araç trafiğinden arındırılmış, tamamıyla yaya öncelikli, turizm ve ticaretin geliştiği bir destinasyon bölgesi yapılacak.
“ÖNCELİĞİMİZ MUDANYA’NIN KİMLİĞİ”
Turizmi kolaylaştırmak, hızlandırmak, işletme ruhsatlarının önündeki engelleri kaldırmak adına değişiklik yaptıklarını belirten Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, cephe sağlıklaştırma projesiyle de açık hava müzesine dönüşecek olan mahallenin, turizm destinasyon bölgesi olacağını söyledi. Seçimler öncesinde verdiği sözlerden birini daha tutmuş olduğunu dile getiren Türkyılmaz, “Mudanya için hayallerimiz büyük, bu hayallerimizi de gerçekleştirme adına adımlarımızı attık. Eskisi gibi, sokaklarında insanların rahat rahat yürüyebileceği, araç gürültüsünden uzak, bir mekanında kahvesini yudumlayıp diğer bir sokağında en güzel yemeğini yiyebileceği, açık hava sergileri ve kimliğine özgü mutfağıyla tanışabileceği bir mekan yaratmaya çok yakınız. Yavaş ve sakin şehir yolundaki önemli adımları attık, artık uygulama aşamasına geçmek istiyoruz” diye konuştu.