İSTANBUL'UN AFETLERE HAZIRLIK ÇALIŞTAYI BAŞLADI

İSTANBUL'UN AFETLERE HAZIRLIK ÇALIŞTAYI BAŞLADI

Haber Ajansı Yayın Grubu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve AFAD’ın işbirliğiyle “İstanbul’un Afetlere Hazırlık Çalışmaları Çalıştayı” başladı. İstanbul için risk oluşturan doğal ve insan kaynaklı afetlere karşı hazırlıklar, sorunlar ve çözüm önerilerinin ele alındığı çalıştay 16 Ağustos’a kadar sürecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve AFAD işbirliğiyle “İstanbul’un Afetlere Hazırlık Çalışmaları Çalıştayı” düzenleniyor. Çalıştayın ilk gününde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Önal, akademisyenler, kamu yöneticileri, gazeteci ve Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri de yer aldı. Wyndham Grand Levent Otel’de başlayan çalıştay 16 Ağustos’a kadar devam edecek.

BARAÇLI: AFETLERE KARŞI ÖNLEYİCİ TEDBRİLER ALIYORUZ

Çalıştayın açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, “Son 30 yılda iklim değişikliklerine bağlı olarak doğal afetlerde bir artış gözleniyor. Deprem ile birlikte diğer tüm afetlere karşı hazırlıklarımızı yapıyoruz. Özellikle AKOM bu konuda aktif çalışıyor. Geçtiğimiz yıl dünya çapında 330 farklı doğal afet yaşanmış. Bu durum dünya ekonomisine 353 milyar dolar kaybetmiştir. Bununla beraber önceki yıllara göre afet oranlarında yüzde 93’lük bir artış sözkonusu. İşte bu veriler afet yönetiminin ne kadar önemli olduğunu ispatlıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak afet yönetimine ilişkin çalışmalarımıza yeni başlamadık, 1999 depreminden bu yana çalışıyoruz. İstanbul Deprem Master Planı, İstanbul Kent Jeolojisi Projesi, Mikro-bölgeleme Projeleri, Mikro Şehir Gösterge Sistemi, İstanbul Deprem Risk Analizleri, İstanbul’un Heyelan İncelemeleri, İstanbul Afet Önleme ve Eğitim Merkezi, Afete Dayalı Kent İçi Bina İzleme ve Hasar Takip Sistemi gibi afet yönetimi konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Afet yönetimi kadar afet konusunda toplumsal bilinç oluşturmak için, ilkokul çağından itibaren çocuklarımıza eğitici faaliyetler de yapıyoruz. Bu çalıştayın da İstanbul’un afet yönetimine rehber olacağına, Türkiye genelinde bu konuda neler yapılacağına dair önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.

GÜLLÜOĞLU: “AFET YÖNETİMİ İÇİN İŞBİRLİĞİ ŞART”

Başarılı bir afet yönetimi için herkesin işbirliği yapması gerektiğine dikkat çeken AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, “25 milyonluk nüfusu barındıran Marmara Bölgesi sadece nüfusu itibariyle değil ekonomik, kültürel sermayesi gibi birçok sermayeyi bünyesinde barındırıyor. Geçmişten de biliyoruz ki bu coğrafya afetlere açık bir coğrafya. Başta deprem olmak üzere sel, taşkınlar, heyelan gibi tüm afetlere karşı kapsamlı tedbirler almalıyız. Şehir planlamasından imar yönetmeliğine, acil durum yönetimine kadar her alan afet yönetimi zincirinin bir halkasıdır. Hep soruluyor “İstanbul afete hazır mı?” Bu, AFAD’ın tek başına cevaplayacağı bir soru değil. Olası afetlere hazır olmak için bakanlık, kamu kurumları, belediyeler, özel sektör ve bireylerin işbirliği yapması ve hazır olması gerekmektedir. Bu sorumluluğa dikkat çekmek için bu çalıştay çok önemli. Bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyemize ve katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ERSOY: DEPREM MİLLİ GÜVENLİK SORUNU GİBİ ELE ALINMALIDIR

Çalıştay Yönetimi Sunumu’nu yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Başkanı Jeolog Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “17 Ağustos 1999 deprem ve tsunamisi 17 bini aşkın vatandaşımızın yaşamını yitirmesine, yaklaşık 12 milyar dolarlık bir ekonomik kayba neden oldu. Hafızalarda tazeliğini koruyan bu hadise Türkiye’de afet yönetimi bilincinin uyanmasını da sağladı. Afet konusunda yetişmiş çok sayıda jeolog, mimar, mühendis ve farklı alanlarda yetişmiş bilimadamlarımız var. Ekonomik anlamda gelişmiş bir ülkeyiz. Sadece bilime dayanarak deprem, tsunami, sel ve heyelan gibi küresel iklim değişikliğiyle baş edebiliriz. Buna inanmalıyız. Bu çalıştayın da amacı afet yönetiminde eksiklikleri bulmak ve çözüm yolları aramaktır. Marmara Bölgesi’nde 6 milyon konut ve 25 milyon insan yaşıyor . Uzmanlar Marmara Bölgesi’nde 7’nin üzerinde bir deprem ve akabinde tsunami meydana geleceği uyarısında bulunuyor. Marmara Bölgesi’nin altındaki fay hatları, nüfus yoğunluğu ve finansal önemi açısından bu bölgede deprem sorunu milli güvenlik sorunu gibi ele alınmalıdır.

Açılış konuşmalarının ardından oturum bölümü başladı. Çalıştayın ilk gününde İstanbul’un Afetselliği ve Afet Risk Azaltma Çalışmaları, Afete Dirençli Kent Planlama Yaklaşımı, Afet Kültürü, Farkındalık ve Medya, Afetlerde Ekonominin Sürdürülebilirliği ve Afetlerde Ulaşım Planlaması konuları ele alındı. Yarın da devam edecek çalıştayda Afet Yönetiminde Paydaşlarla İşbirliği Müdahale, İyileştirme ve İnsani Yardım, Afet Risk Azaltma Çalışmalarında Ortak Akıl, Afetlerde Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması, Afet Odaklı Sağlık Hizmetleri konuları masaya yatırılacak.