Kartepe Zirveye Hazır

Geçtiğimiz yıl ilki yapılan Kartepe Zirvesi’nin ikincisi 26-28 Ekim’de Kartepe’de düzenlenecek

Haber Ajansı Yayın Grubu

SEKA Park 2. Etap’ta bulunan Maide Restoran’da yapılan zirve öncesi toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya, Kartepe Zirvesi Düzenleme Kurulu Üyesi Sakarya Üniversitesinden Prof. Dr. Haluk Selvi, Düzenleme Kurulu Üyesi KOÜ’den Prof. Dr. İbrahim Şirin, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Musa Duman, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahameddin Başar katıldı.

 

‘İLGİYLE KARŞILANDI’

Kartepe Zirvesi hakkında kısa bilgiler vererek sözlerine başlayan Başkan Karaosmanoğlu, “İnsanlığın sosyal ve siyasal meselelerini ele almak, çözüm üretmek için 2017 yılında yola çıktık. ‘15 Temmuz ve Darbeler’ temasıyla düzenlediğimiz zirve, ulusal ve uluslararası kamuoyunda büyük ilgiyle karşılandı. 6 dilde yayınlanan “Darbelere Karşı İnsanlık Namına” başlıklı deklerasyonumuz, Türkiye ve dünya kamuoyu ile paylaşıldı. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, ulusal ve uluslararası kurumlara sunuldu. Dünyadaki darbe düzeninin durdurulması, daha demokratik, adil ve barışçıl bir dünya düzeni kurulması yönündeki çağrımız, artık insanlığın ortak malıdır” dedi.

 

‘10 YILLIK İLERLEMEYİ 1 YILDA ALDIK’

“Yola çıkarken, insanlık için iyi, doğruyu, güzeli arayan, meseleleri tanımlayan, çözüm önerileri sunan bir zirve hayalimiz vardı” diyen Karaosmanoğlu şöyle devam etti: “Belli bir zaman sonra, Kocaeli'de yaktığımız meşalenin, yavaş yavaş ülkemize, dünyaya yayılmasını, insanlığın yolunu aydınlatmasını arzu etmiştik. Doğrusu, hedefimize varmak için 10 yıl çalışmamız gerektiğini düşünüyorduk. 2018 Kartepe Zirvesi çalışmalarına mütevazi bir şekilde başlamıştık. Bir adım daha ilerlemeyi planlıyorduk. Ancak gördük ki, 10 yılda almayı planladığımız mesafeyi 1 yılda kat etmişiz.”

 

‘MESELELERE ÇÖZÜM’

Kartepe Zirvesi’nin programı, katılımcı profili, izleyici talebi, kamuoyu beklentisi bakımından, ikinci yılı itibarıyla sadece Kocaeli'nin değil, Türkiye'nin ve dünyanın markası olacağını ifade eden Karaosmanoğlu, “Temamız Göç, Mültecilik ve İnsanlık. İnsanlığın meseleleri bizim de meselemizdir. Zirvemizin temel hedefi bu meselelere çözüm önerisi geliştirmektir. Göç ve mültecilik; Suriye, Afganistan, Irak, Myanmar, Balkanlar, Meksika, Türkiye, Avrupa, Amerika, Kanada gibi farklı boyutlarıyla bütün dünyanın insanlığın meselesidir. Türkiye, bu meselenin; insani, ahlaki ve teknik çözümü için her alanda inisiyatif almıştır, almaktadır” dedi.

 

‘DOLU DOLU BİR ZİRVE’

Karaosmanoğlu, “Kartepe Zirvesi 2018 de “Göç, Mültecilik ve İnsanlık” meselesinde inisiyatif alan etkili kurum/organizasyonlardan biri olmak, meselenin çözümüne katkı sunmak hedefindedir. Temanın ilanından sonra, 22 kurum 2018 Kartepe Zirve’mize paydaş olarak katılmıştır. Paydaşlarımızın da talepleriyle program sınırları olağanüstü genişlemiştir. Açılış oturumları, panel toplantılar, çalıştaylar, vaka kritikler, akademik oturumlar ve bire bir görüşmelerle dolu dolu olan Zirve programı, 2018 yılının en geniş zirve programı niteliği kazanmıştır” ifadelerine yer verdi.

 

AÇILIŞ ÇAVUŞOĞLU’NDAN

Karaosmanoğlu şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıl Onur Kurulu Başkanlığımızı, Prof. Dr. Numan Kurtulmuş Bey yapmıştı. Kartepe Zirvesi 2018'de kapanış oturumunu teşrif edecek. Bu yıl Onur Kurulu Başkanımız, Dış İşleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Sayın Bakanımız hem açılışta, hem de bir panelde konuşmacı olacak. Bu yıl onur kurulu üyelerimiz arasında, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu da var. Sayın Bakanımız da bir başka bir oturumda konuşmacı olarak bulunacaklar. Yunanistan eski Başbakanı Sayın George Papandreu, Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü, AB Komisyon Üyesi Dimitris Avramapoulos AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger'in de aralarında bulunduğu ana konuşmacılarımız olacak.”

 

30 ÜLKEDEN MİSAFİR

Birleşmiş Milletler kurumlarından çok sayıda katılımcının da olduğunu sözlerine ekleyen Karaosmanoğlu, “Avrupa Birliği kurumlarından katılımcılarımız var. Birbirinden değerli, 336 konuşmacı Göç ve Mültecilik hakkındaki görüş ve düşüncelerini, tespit ve tavsiyelerini Kartepe Zirvesi'nden dünya ile paylaşacaklar. İran'dan Amerika’ya, Güney Afrika'dan Yunanistan'a Dünyanın 30 farklı ülkesinden misafirimiz olacak. Parlamenterler, eski ve mevcut bakanlar, gazeteciler, bürokratlar, diplomatlar, belediyeciler, düşünce kuruluşu ve uluslararası kurum temsilcileri, akademisyenler, yazarlar, araştırmacılar, sanatçılar kartepe zirvesi'nde insanlık namına konuşacak, tespit yapacak, çözüm önerecek” dedi.

 

‘DÜNYAYA SESLENECEĞİZ’

Zirvenin özet çıktılarını, Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un yapacağını da ifade eden Karaosmanoğlu, “Çalıştaylarımızın raporları ve akademik oturumların tebliğleri kitaplaştırılacak. 2018 Kartepe Zirvesi Deklerasyonu ile Yine Türkiye ve Dünya Kamuoyu'na sesleneceğiz. İnşallah medeniyet müktesebatına, Kocaeli'den bir belge daha eklenecek. Kısa sürede küresel nitelik kazanan böyle bir zirveye imza atmaktan dolayı mutluyuz. Paydaşlarımıza, hocalarımıza, emeği bulunan herkese çok teşekkür ediyorum. 26-28 Ekim'de, İnsanlığın sözü Kartepe Zirvesi'nden yükselecek, Türkiye ve Dünya kamuoyunu, bu söze kulak vermeye davet ediyorum” diye konuştu.

 

‘ASLA İSRAF YOK’

Karaosmanoğlu toplantı ‘Zirvenin maliyeti ne olacak’ sorusuna ise “Sadece misafirlerimizin gelişi ve ağırlanması var. Asla israf yok. Seçimle de ilgili yok, insanlık adına bir görev üstlendik. Bu görevi her yıl farklı temaları işleyerek yapacağız. Maliyetin çok ön plana çıkarılmasını doğru bulmuyorum” dedi. Diğer konuşmacılardan İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Musa Duman, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahameddin Başar, “Göç üzerine çalışan bilim adamlarının gelecek 40 yılda göçmen ve mülteci sayısının 40 Milyar olacağı söyleniyor. Bizler de bunlar arasında olabiliriz. Bir insanlık meselesi olan ve küresel aktörler tarafında umarsız bir şekilde davranmalarının farkında olarak tekrar dünya gündemine getirmek üzere böyle bir organizasyonunun içindeyiz” dedi.

 

‘GÖÇLERİ AZALTACAK TEDBİRLER’

İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Musa Duman ise “Ülkemiz bir göç vatanı neredeyse. Büyükşehir belediyemiz buna öncülük bizler de teşekkür ediyoruz. Göç insanlık ile başlayan bir oldu. Göç olmasaydı neler olurdu diye bakarsak aslında birçok medeni hareketlerin göçlerle gerçekleştiğini görürüz. Tabi her zaman güzel sonuçlar doğurmamıştır. Ülkemiz ve milletimiz melek görüntülü insanların ve yöneticilerin çabalarıyla göç acısını azaltacak tedbirler alıyor ve bizlerin görmesine vesile oluyor” dedi. Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, “Dünya çapında örneklerini az gördüğümüz yoğunlukta bir zirve olacak. 6 salonda çok sayıda yurtiçi ve yurtiçi katılımcıların olduğu paneller düzenlenecek. Daha önce böyle bir zirve görmedim. Çok faydalı ve yararlı bir zirve olacağını düşünüyorum” dedi.

 

‘TÜRKİYE ARTIK GÖÇ ALIYOR’

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih savaşan, “Bu yıl ikincisi düzenlenmesine rağmen aslında bir marka haline gelme özelliğine sahip. Türkiye yakın zamana kadar transit göç ülkesiydi. Ancak Türkiye’nin son yıllarda yaşanabilir bir ülke haline gelmesi ile göçler ülkemize akmaya başladı. Beyin göçü veren bir ülkeydik ancak tersine bir trend başladı beyin göçünde. Mültecilik son yıllarda güneyimizde olaylardan etkilenerek ülkemize doğru artmaya başladı. Dünya için kötü bir durum olsa da insanlığın vicdanı olan bir ülkede yaşamak onur verici” ifadelerine yer verdi.

 

‘ZİRVE GÜNDEM YARATACAK’

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram da söz alarak “Ülke problemlerinin konuşulduğu bir organizasyonu yapmaya çalışıyoruz. Kocaeli bu potansiyeli yönetebilecek güçtedir. Katkısı olan herkese teşekkür ederim” dedi. Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya ise “Ülkesindeki nüfustan çok daha fazla diğer ülkelere göç veren bir ülkeyiz. Hangi sıkıntıların çekildiğini biliyoruz. Göçmenlerin göç ettikleri lisanı öğrenmede çektiği sıkıntıları biliyoruz. Kilis’te Kilis’in nüfusuna yakın göçmen var. Bu gibi sorunlar Kartepe Zirvesi ile tekrar gündeme gelecektir. Tüm katılımcılara ve destekçilere teşekkür ediyorum” dedi.

 

‘YENİ BİR KÜLTÜR OLUŞACAK’

Toplantıda son olarak konuşan Kartepe Zirvesi Düzenleme Kurulu Üyesi Sakarya Üniversitesinden Prof. Dr. Haluk Selvi, Haluk Selvi, “Bir yıl önce zirve çalışmalarına başladık. Araştırmalar, görüşmeler ve tahliller yaparak elimizde yer alan bugünkü programı inşa edebildik. 2 açılış oturumu, 2 çalıştay, 48 panel oturum.12 akademik oturum. 11 vaka kritik ortaya çıktı. Zirve sonunda göç, mülteci ve insanlık deklarasyonu sonuç bildirgesi olarak yayınlanacak. Kartepe 2018 ülkemizde bir kültürün oluşması için zemin hazırlayacak. Ülkemizin problemlerini de masaya yatırma görevini üstlenecek” şeklinde konuştu.