Kimseye Rant Sağlanmadı; Mevzuat Uygulandı
Tekirdağ Şafak Gazetesi'nin 14 Ağustos 2018 tarihinde yayınlanan 7304'üncü sayısında "Rant Sağlıyorsunuz" başlıklı haberinde, Tekirdağ Esnaf Odalar Birliği Başkanı Sami Kayın'ın kurumumuzu hedef alan açıklamalarına cevabımızdır.Haber içeriğinde Tekirdağ Büyükşehir Belediye…
Tekirdağ Şafak Gazetesi'nin 14 Ağustos 2018 tarihinde yayınlanan 7304'üncü sayısında "Rant Sağlıyorsunuz" başlıklı haberinde, Tekirdağ Esnaf Odalar Birliği Başkanı Sami Kayın'ın kurumumuzu hedef alan açıklamalarına cevabımızdır.
Haber içeriğinde Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak tarafından esnaf odalarının başkanlarıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendiği belirtilmiş ve söz konusu toplantıda söz alan Tekirdağ Esnaf Odalar Birliği Başkanı Sami Kayın'ın, "UKOME kararıyla Malkara-Keşan, Çorlu-Silivri hattında D4 belgesi izin veriyorsunuz. Sizler Büyükşehir Belediyesi olarak mevcut esnafı korumak zorundasınız. Bir de Tekirdağ Şarköy hattında çalışan 9 araba varmış. 2 tane takviye yapmışsınız. Bazı yerlerde benim esnafım mağdur oluyor, bunu engellemiyorsunuz. D4 belgesi veriyorsunuz. Bu adam çalışıyor ve buna kimse dokunamıyor' Şu anki bu yapılan sistemle birilerine rant sağlıyorsunuz," ifadelerine yer verilmiştir.
Haberde yer alan kurumumuza yönelik asılsız ithamlar karşısında basın açıklaması yapılması zorunluluğu doğmuştur.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak çalışma, hizmet, yatırım, faaliyet ve uygulamalarımızı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kanun ve mevzuatlarına göre gerçekleştiriyoruz. Kurumumuz hiç kimseye rant sağlamadığı gibi her zaman halkımızın ihtiyaçlarını ve kamu yararını gözeterek hizmet vermektedir. Dolayısıyla kurumumuzun birilerine rant sağladığı yönündeki iddialar tamamen gerçek dışıdır.
İşlemler İlgili Mevzuata Göre Yapılmıştır
Karayolu Taşıma Yönetmeliği 08 Ocak 2018 tarihinde değiştirilmiş olup, yönetmeliğin 41/5 maddesine "B1 ve D1 yetki belgesi sahipleri, mevcut hatları için belirlenmiş güzergâhındaki, il içi ve 100 km'ye kadar şehirlerarası mesafelerde bulunan yerler arasında taşıma yapmak üzere, 22:01 ile 04:59 saatleri dışında yolcu bindiremez" hükmü eklenmiştir. Dolayısı ile ilimiz bakımından iller arası 100 kilometreye kadar olan taşımacılıklar D4 yetki belgesi ile yapılabilecektir. Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre, Büyükşehir UKOME'lerinin konu hakkındaki yetkisi, D4 Yetki Belgesi düzenlenmesi için ihtiyaç bakımından yerinde tespit yapmak, ihtiyaç olduğu anlaşılırsa uygunluk kararı vermekten ibarettir. Kamu yararı göz ardı edilerek ihtiyaç olmasına rağmen D4 Yetki Belgesi talepleri hakkında uygunluk kararı verilmediğinde korsan taşımacılığın ve A1/D2 Yetki Belgeleri ile hukuka aykırı ve kontrolsüz yapılan taşımacılıkların artacağı muhakkaktır. Bahsi geçen nedenlerden dolayı, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi D4 Yetki Belgesi talepleri hakkında karar alırken, kamu yararını kişisel yararların üstünde tutmakta ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükümlerine uygun işlem tesis etmektedir.
2010/01 sayılı İl Trafik Komisyon Kararına göre S.S.36 Nolu Mürefte Minibüs ve Otobüs ile Yolcu ve Öğrenci Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi tarafından bahse konu taşımacılarında bulunduğu 13 üyeye D-555.05-036 karayolunu kullanarak Tekirdağ- Şarköy hattında taşımacılık yapmalarına dair karar alınmış olup, Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinin Kazanılmış Haklar başlıklı 29'uncu maddesinde bulunan, "Büyükşehir belediyeleri dâhilinde daha önce il trafik komisyonları veya valiliklerce alınan karar veya izinlerle elde edilmiş haklar saklıdır" hükmü gereği 24/01/2018 tarih ver 2018/03 sayılı UKOME Genel Kurul Kararı alınmıştır. Kaldı ki aksi yönde alınacak UKOME kararının hukuka aykırı olacağı tartışmasızdır. Bu bakımdan bazı basın organlarında çıkan haberlerin gerçekler ve mevzuatla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI