MÜBADELE KÜLTÜRÜ BÜYÜK MUDANYA MÜZESİ İLE YAŞAYACAK

MÜBADELE KÜLTÜRÜ BÜYÜK MUDANYA MÜZESİ İLE YAŞAYACAK

Haber Ajansı Yayın Grubu

Mudanya Belediyesi ve Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilciliği tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Mübadele Kültürü Çalıştayı”nda mübadelenin tarihsel ve siyasal nedenleri, ekonomik sonuçları konuşuldu. Toplumların ve kentlerin geçmişiyle buluşmadıkça kimliklerini yaşayamadığını vurgulayan Başkan Türkyılmaz, mübadil kültürünün yaşatılması, gelecek nesillere aktarılmasıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Büyük Mudanya Müzesi’ni de bu uğurda hayata geçireceğiz” dedi. 

Mudanya Belediyesi ve Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilciliği tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Mübadele Kültürü Çalıştayı”nda mübadele kültürü ve tarihi geçmişi anlatıldı. Mudanya Mütarekesi’nin imzalanışının 95’inci yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen çalıştay, Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ın konuşmalarıyla başlayan çalıştayda Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Barış Özdal “Mübadelenin Tarihsel ve Siyasal Nedenleri”, Marmara Üniversitesi'nden Yar. Doç. Dr. Murat Koraltürk “Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nin Türkiye Ekonomisi üzerindeki etki ve sonuçları”, Mersin Üniversitesi'nden Dr. Fahriye Emgili “Mübadelenin iki kenti Mersin ve Bursa”, Kastamonu Üniversitesi'nden Yar. Doç. Dr. Fahri Maden ise “Girit’te Bektaşilik” konularında araştırmalarını Mudanyalılarla paylaştı. Çalıştaya Vakfın Mudanya temsilciliğinin kurucuları arasında bulunan Milli Savunma eski Bakanı ve geçmiş dönem CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan ile CHP Mudanya İlçe Başkanı Ergül Batmaz, Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilcisi Cumhur Aksan ile vakıf üyelerinin yanı sıra Uludağ Üniversitesi öğrencileri ile Mudanya’da araştırma yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri ve Mudanya halkı katıldı. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz konuşmasında, geleneksel hale getirilen çalıştayın önemine vurgu yaptı. Toplumların ve kentlerin geçmişiyle buluşmadıkça kimliklerini yaşayamadığını vurgulayan Başkan Türkyılmaz, göreve geldiği günden bu yana Mudanya’nın kimliğiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi. Kendisinin de bir mübadil çocuğu olduğunu belirten Başkan Hayri Türkyılmaz, mübadil kültürünün yaşatılması, gelecek nesillere aktarılmasıyla ilgili çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti. Mudanya’da kültürlerin de kardeşliğini yaşattıklarını vurgulayan Türkyılmaz, “Geçmişimizle buluşup kimliğimize kavuşma yolunda attığımız adımlar sürecek. Büyük Mudanya Müzesi’ni de bu uğurda hayata geçireceğiz” diye konuştu.
“BARIŞ İÇİN VERİLEN ÇABANIN DEĞERİNİ BİLİYORUZ”
Mudanya’ya “Barışın ve Kardeşliğin Başkenti” derken, bunu çok bilinçli bir şekilde ortaya koyduklarının altını çizen Başkan Türkyılmaz, “Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla başlayan ve ülkenin her karış toprağında başarıdan başarıya koşan, kahramanlıklara sahne olan savaşlardan sonra o kahramanlıkların resmen tescil edilmesi gerekiyordu. 11 Ekim 1922’de imzalanan Mudanya Mütarekesi ile Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın kazanıldığı tescil edildi. Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşunun, kuruluşunun temellerinin atıldığı anlaşma Mudanya’da imzalandı. O kahramanlıklar Mudanya Mütarekesi’yle mühür altına alındı. 1923’te de bütün dünyaya karşı laik, demokratik ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanı yapılmış ve bir mühür daha vurulmuştu. Bizler de, barış için verilen çabanın ne kadar önemli olduğunu bilerek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Önemli olanın insan olduğunu ve insan olması gerektiğini söylüyoruz. Önce insan, insan için demokrasi, demokrasi için de mensubu olduğum partinin iktidar olması gerektiğini söylüyorum. Yapılacak her şeyin insan için olması gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
İki bölümden oluşan çalıştay sonunda Başkan Hayri Türkyılmaz, katılımcılara teşekkür etti.