MUDANYA’DA DEPREM GERÇEĞİ KONUŞULDU

MUDANYA’DA DEPREM GERÇEĞİ KONUŞULDU

Haber Ajansı Yayın Grubu

 

Mudanya Belediyesi’nin düzenlediği “Mudanya’da deprem ve planlama” konulu panelde deprem gerçeği bir kez daha gözler önüne serildi.

Mudanya Belediyesi, Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi’nin işbirliğiyle düzenlenen “Mudanya’da deprem ve planlama” konulu panelde deprem gerçeği bir kez daha gözler önüne serildi. Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panele CHP İstanbul Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekçi, CHP Bursa Milletvekilleri Erkan Aydın, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Bursa İl Başkanı Şadi Özdemir, CHP İlçe Başkanı Ergül Batman’ın yanı sıra Mudanya Belediye Başkan Yardımcıları ve Mudanyalılar katılım sağladı.
“DEPREM RANT HALİNE GETİRİLDİ”
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren CHP İstanbul Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekçi, depremin rant haline getirildiğini ifade etti. Mecliste torba yasa çalışmalarının sürdüğünü de hatırlatan Yedekçi, “Doğal SİT alanlarında kaçak inşaat yaptınız. İdari para cezasını ödüyorsunuz, yaptığınız inşaat yasal hale geliyor. Bu bir imar affı haline geldi. Kıyılar, doğal ve tarihi SİT alanları yağmaya açılmış oldu” dedi. Kentsel dönüşüm konusunda partisinin izlediği yollardan da bahseden Yedekçi, “İnsanı mutlu huzurlu ve keyifli yaşayabileceği fiziksel bir çevre yaratmak istiyoruz. Gelişebilir ve sürdürülebilir bir kentsel dönüşüm yapılması düşüncesindeyiz” ifadelerini kullandı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM GEREKLİ
Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Murat Arabacı, moderatörlüğünde gerçekleşen panele konuşmacı olarak katılan Yrd.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu ise, büyük Bursa depremi sonrası beklenen hareketlenmelerin olma ihtimallerinin arttığını belirtti. Kentsel dönüşümün bu işin olmazsa olmaz çarelerden biri olduğunu anlatan Gündoğdu, “Kentsel dönüşümler olası depremler göz önüne alınarak yapılması gerekiyor. Türkiye’de yapılan örneklerin hiçbiri kentsel dönüşüm değildir” ifadelerini kullandı. 
“HALK AFET KONUSUNDA BİLİNÇLENMELİ”
Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık ise, “Afet Yönetimi Sistemi ve Afette Kadının Rolü” konusunda panele katılanları bilgilendirdi.  Yalnızca depremin değil, yangın,sel, erozyon gibi olayların da afet olduğunu vurgulayan Işık, halkın afetler konusunda kendisini geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi.  Afet yönetiminde kadının baş aktör olduğunu belirten Işık, “Afet yönetiminin her evresinde kadının önemi çok büyüktür. Afet planlamada, yönetmede ve uygulamada kadının kesinlikle görev alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“FEKALETLERİN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ”
Panel öncesinde katılımcılara hitap eden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, deprem kuşağında olduğumuzu hatırlatarak tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini söyledi. Doğayla barışık, önlemleri alınan korunan bir yapılaşma ile birlikte birçok felaketin önüne geçme şansına sahip olunduğunu da vurgulayan Türkyılmaz, Mudanya’nın planlarını depremsellik göz önüne alınarak yeniden yapılacağını da sözlerine ekledi. Başkan Türkyılmaz, katkılarından dolayı panelistlere teşekkür ederek, plaket ve çeşitli hediyeler verdi.