MÜTAREKE KUTLAMALARI İLKER BAŞBUĞ İLE BAŞLADI

MÜTAREKE KUTLAMALARI İLKER BAŞBUĞ İLE BAŞLADI

Haber Ajansı Yayın Grubu

Türk Kurtuluş Savaşı’nın “barış mührü” niteliğindeki Mudanya Mütarekesi’nin 95’inci yıldönümü kutlama etkinlikleri 26. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un katılımıyla düzenlenen söyleşi ve imza günü ile başladı.

Cumhuriyete giden yolun en önemli zafer duraklarından biri olan Mudanya Mütarekesi’nin 95’inci yıldönümü kutlamaları 26. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un katılımıyla gerçekleşen söyleşi ve imza etkinliği ile başladı. Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe CHP Bursa İl Başkanı Şadi Özdemir, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, CHP İlçe Başkanı Ergül Batman’ın yanı sıra belediye başkan yardımcıları ile Mudanyalılar katılım sağladı. Mudanya’da olmaktan büyük mutluluk ve onur duyduğunu dile getirerek konuşmasına başlayan 26. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, “Buram buram tarih kokan Mudanya, Mütareke Konferansı’na ev sahipliği yaparak tarihi önemini artırmıştır. Mudanya unutulmaz bir yere sahiptir. Ne kadar mutlu olsanız, ne kadar övünseniz azdır. Hepinizi yürekten kutluyorum” dedi.
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ MUCİZEDİR”
Atatürk’ün not defterinde Türkiye Devleti’nin kuruluş aşamasına değindiğini ifade eden Org. Başbuğ, Atatürk’ün bu not defterinden kesitler sundu. Kurtuluş Savaşı ve İstiklal Savaşı’nın ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin mucize olduğunu dile getiren Başbuğ, “Bunu ancak Mustafa Kemal gibi bir deha ve ona inanan Türk Milleti ve Türk Ordusu gerçekleştirebilirdi. Ne mutlu ki böyle bir dâhiye Türkiye sahip olmuştur” dedi.
İSMET İNÖNÜ’NÜN SEÇİLME SÜRECİ
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ilk temelinin atıldığı yerin Mudanya olduğuna vurgu yapan Başbuğ, Mudanya Konferansı’nın TBMM’de tartışılması ve başkanlık yapmak üzere Atatürk tarafından İsmet İnönü’nün seçilme süreçlerini anlattı.  Mustafa Kemal’in Mudanya’da asıl hedefinin silah kullanmadan Trakya’yı geri almak olduğuna değinen Başbuğ, Atatürk’ün dış politikada takındığı tavrı ve gerçekçi kişiliğinden de bahsetti.  Mustafa Kemal’in Mudanya Mütarekesi’nden önce İngilizler ve Yunanlıların Trakya’yı boşaltacağını sezdiğini ifade eden Başbuğ, Atatürk’ün ileriyi gören nadir bir devlet adamı olduğunu belirtti. 
“GÜÇLÜ ORDUYA HER ZAMAN İHTİYAÇ VAR”
Mütareke’den Lozan’a giden yolda yaşanan olayları kesitler ile anlatan Başbuğ, Elimizden haksız, hukuksuzca adeta gasp edilen Musul’u tekrar geri almak için TBMM’nin Ordusu ve TBMM’nin yetiştirdiği özel grubuyla harekat planlıyor ve icra ettiriyor. Bütün amaçları Lozan’dan önce Musul’u geri alabilmek ve Lozan’a öyle gidebilmektir” dedi. Tarihi iyi bilmek gerektiğini de sözlerine ekleyen Başbuğ,  “Bu coğrafya çok zor bir coğrafyadır. Bekanızı devam ettirebilmek için güçlü olmanız lazımdır. Her şeyden önce güçlü bir orduya ihtiyacımız, dünde vardı, bugünde var, yarında olacak” diyerek sözlerini tamamladı.
“BARIŞ DİYE HAYKIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Söyleşi sonunda Başbuğ’a çeşitli hediyeler ile teşekkür eden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Barışın ve Kardeşliğin Başkenti Mudanya olarak cumhuriyetimizi ilelebet yaşatmak için tüm gücümüz ile çalışmaya devam edeceğiz. Mütareke’nin 95’inci yılının ülkemize ve dünyaya barış getirmesi dileğiyle barış diye haykırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Söyleşi sonunda Org. İlker Başbuğ, kitaplarını imzalayarak Mudanyalılar ile sohbet ederek, fotoğraf çektirdi.
SÖYLEŞİ ÖNCESİNDE TARİH GEZİSİ
26. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, düzenlenen konferans öncesinde Tahir Paşa Konağı ile Mütareke Müze Evi’ni ziyaret ederek, anı defterini imzaladı.