TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE İÇİN İLK ADIMI ATTI
Trabzon Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir ve iklim dostu bir kent oluşturmak için iklim değişikliği ile mücadele kapsamında, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ve Demir Enerji firması işbirliği ile Kentsel ve…
Trabzon Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir ve iklim dostu bir kent oluşturmak için iklim değişikliği ile mücadele kapsamında, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ve Demir Enerji firması işbirliği ile Kentsel ve Kurumsal Sera Gazı Envanteri Eylem Planının Hazırlanması Projesi’ne başladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Aksa Karadeniz Doğalgaz Dağıtım A.Ş. ve TİSKİ Genel Müdürlüğü personellerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Bu bağlamda yapılan çalışmalar neticesinde; Trabzon ili toplam karbon ayakizi, referans yıl olarak seçilen 2016 yılı için 3.062.779 ton CO2e’dir. (karbondiyoksit eşdeğeri). Bunun yalnızca 94.876 tonu (%3) belediyenin doğrudan kurumsal faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Trabzon’un toplam sera gazı salımlarının %73,5’u, konut, ticari bina ve endüstriyel tesislerde kullanılan yakıtlar ile şehir içi araç trafiği, katı atık ve atıksu ve tarım hayvancılık gibi diğer salımlardan, % 22,3’ü elektrik tüketiminden kaynaklanmakta olduğu tespit edildi.
Elde edilen verilerle iklim değişikliğine dolayısıyla küresel ısınmaya neden olan karbon salınımının azaltılmasına yönelik çalışmaları başlatmak için Büyükşehir Belediyesi “Kentsel ve Kurumsal Sera Gazı Envanteri Eylem Planı” çalışmalarını sürdürüyor.