Uzmanlar Savaşların İnsanlık Üzerindeki Etkilerini Konuşuyor

Birinci Dünya Savaşı’nın 100. Yılı nedeniyle İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen “Eve Dönen Asker” sempozyumunda uzmanlar savaşların insan hayatı, toplum ve çevre üzerindeki etkilerini konuşuyor. Bağcılar Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen ve 3 gün…

Haber Ajansı Yayın Grubu




Birinci Dünya Savaşı’nın 100. Yılı nedeniyle İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen “Eve Dönen Asker” sempozyumunda uzmanlar savaşların insan hayatı, toplum ve çevre üzerindeki etkilerini konuşuyor. Bağcılar Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen ve 3 gün sürecek olan programın açılış konuşmasında “Bugün Suriye’de ve Ortadoğu’da yaşananlarla birlikte Üçüncü Dünya savaşının konuşulduğu bir süreci maalesef yaşıyoruz” diyen Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, savaşların olmadığı bir dünya düzeni temennisinde bulundu.

Birinci Dünya Savaşı’nın 100. Yılı dolayısıyla Bağcılar Belediyesi, İstanbul Üniversitesi, Türk Dil Kurumu, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu işbirliğiyle “Birinci Dünya Savaşı’nın 100. Yılında Savaş ve Toplum –Eve Dönen Asker- Kongresi” gerçekleştiriliyor. 12-14 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek kongrenin açılış töreni İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Doktora Salonu’nda yapıldı.

“Üçüncü Dünya savaşının konuşulduğu bir süreci maalesef yaşıyoruz”

Açılış konuşmasını yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Savaşlar her zaman ardında büyük enkazlar bırakmıştır. Birinci Dünya Savaşı’nın da yıkıcı etkileri buna en güzel örneği teşkil etmektedir. Avrupa devletleri farklı hedeflerle yola çıkmışlardı. Ama hedef ile sonuç her zaman aynı olmuyor. Birçok yıkımları da beraberinde getirdiğine tarihi okuduğumuz kadarıyla şahitlik ediyoruz. Bu tür sempozyumlarla gerçeklerin yeni nesillere en doğru şekilde anlatılacağına inanıyorum. 1918’de fiilen sona ermesine rağmen yıkıcı etkilerinin hala sürdüğünün ve devamında İkinci Dünya Savaşı’nın ve bugün Suriye’de ve Ortadoğu’da yaşananlarla birlikte Üçüncü Dünya savaşının konuşulduğu bir süreci maalesef yaşıyoruz” dedi.


Savaşların olmadığı bir dünya dileğinde bulunan Çağırıcı, “Bu savaşlarda beni onurlandıran ve gururlandıran savaş esnasındaki askerlerimizin ecdadımızın dünyaya göstermiş olduğu insanlık dersiydi. Bunu da en güzel şekilde Çanakkale’de ve diğer cephelerde görüyoruz. İnşallah bir daha savaşların olmadığı bir dünya düzenin tesisinde Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizin de rol alacağına inanıyorum” diye konuştu.

“İnsanda içgüdüleri kontrol altına alma kabiliyeti olmasaydı toplumsal yaşam olamazdı”

Önde gelen üniversitelerin Psikoloji laboratuarlarında araştırmalar yapan Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar ise farklı bir perspektifle yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “İnsan yaşamının temelinde iki temel içgüdü vardır. Bunlardan biri cinsellik diğeri saldırganlık içgüdüsü. Birincisi üremenin ikincisi insanın kendini savunmasının itici gücüdür. Sonuçta iki temel içgüdü de insan neslinin devamını sağlar. Bir aslan geyiği yakalayıp parçalayıp yediği zaman yanlış yapıyor gibi görmüyoruz. Aslan geyiği görünce başka türlü davranamayacağı için kendi doğasına göre hareket ediyor. Ama insanın karar verme, yapacağı eylemi seçme ve yapacağı eylemin sonuçlarını önceden hesaplayabilme yetisi vardır. İyilik ve kötülük kavramlarını toplum içinde büyürken içselleştirdiği değerlere göre oluşturabilen, yapacağı eylemi bu değerlere göre sorgulayabilen bir varlık olarak insanın yaşamında bir ahlak gerçeği vardır. İnsanda içgüdüleri kontrol altına alma kabiliyeti olmasaydı toplumsal yaşam olamazdı. İnsanlar içgüdüleri kontrol altına alarak üzerinde uzlaştıkları ve uydukları kurallara göre bir arada yaşamayı gerçekleştirebildikleri için toplumsal yaşam mümkün olmuş ve insan türü devam edebilmiştir.”



“3 gün sürecek sempozyuma alanında uzman 180 bilim insanı katılacak”

Kongrenin açılışına İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Sedat Murat, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi, akademisyenler, bilim insanları, uzmanlar ve öğrenciler katıldı.


3 gün sürecek ve alanında uzman 180 bilim insanının katılacağı sempozyumda 5 anabilim dalının penceresinde savaşın birey, toplum ve çevre üzerindeki yıkıcı, olumsuz etkileri konuşulurken günümüze yansımaları da değerlendirilecek.