Nilüfer Belediyesi
- Belediye Adı: Nilüfer Belediyesi
- Belediye Başkanı: Mustafa Bozbey
- Adres: İhsaniye Mah. Cumhuriyet Meydanı 2/A 2/B Blok 16130 Nilüfer, Bursa
- Telefon: 444 16 03
- Web: http://www.nilufer.bel.tr
- E-Mail: nilufer@nilufer.bel.tr
- Kısa Bilgi: Anadolu topraklarının kültürel zenginliğinden payını almış ve gerek yeraltında gerekse yerüstünde önemli tarihi değerlere sahip bir yerleşim olan Nilüfer'de, kültür mirasını koruyup yaşatmak ve geleceğe aktarmak için çok yönlü çalışmalar yapıyoruz.
- Detay:
Anadolu topraklarının kültürel zenginliğinden payını almış ve gerek yeraltında gerekse yerüstünde önemli tarihi değerlere sahip bir yerleşim olan Nilüfer'de, kültür mirasını koruyup yaşatmak ve geleceğe aktarmak için çok yönlü çalışmalar yapıyoruz.
Tarihi kent dokularının korunması, kültürel mirası koruma ve imar konularında işbirliği ve deneyim alışverişi sağlamak için 2004 yılında Tarihi Kentler Birliği'ne üyelik başvurusunda bulunduk. Bu talebimiz, TKB'nin 2005 yılı ilk Meclis Toplantısı'nda onaylandı. TKB üyeliği ardından, kendi bölgemizdeki tarihi değerlerin korunması ve yaşatılmasına yönelik projeleri hayata geçirmeye başladık.
Misi Koruma ve Yaşatma Projesi
Eski adı Misi olan Gümüştepe Mahallesi'nde tarihi dokuyu yaşatmak için çok yönlü çalışmalar yürütüyoruz. Özgün mimarisiyle günümüze kadar ayakta kalan eski evleri ile ünlü bir yerleşim yeri olan ve bu nedenle 1989 yılında kentsel sit alanı ilan edilen bölgede Misi Koruma ve Yaşatma Projesi'ni hayata geçirerek, 27 tescilli yapının bulunduğu Misi'de bu yapıların korunması ve bir kısmının da restore edilerek işlevsel hale getirilmesi için çalışmalar yapıyoruz.
Proje kapsaminda ilk etapta biri eski okul binasi olmak üzere 2 yapinin restorasyon çalismasini tamamlayarak bu yapilardan birini Misi Halkevi, Misi Koruma ve Yasatma Proje Ofisi ve cafe olarak hizmete açtik. Digerini ise bilim merkezi olarak hizmete açmayi planliyoruz.
Misi'deki çalışmalarımız kapsamında ayrıca Alipaşa Caddesi'nde bulunan metruk haldeki bir yapıyı yıkıp aslına uygun biçimde yeniden inşa ettik. 134 metrekarelik taban alanı üzerine kurulu 3 katli sivil mimarlık örneği yapıyı, kreş olarak hizmete açacağız. Çocuklara doğal yapının korunduğu bir köy ortamı sunacak olan kreşin bahçesinde çocukların organik tarımla tanıştırılacağı ve küçük çapta tarımsal faaliyetlere de katılabilecekleri bir bahçe düzenlemesi yapacağız.
Bunların dışında bu dönem kamulaştırması yapılan 3 tarihi binanın daha restorasyonunu yaparak bu yapılara müze, kitabevi gibi işlevler kazandırmaya hazırlanıyoruz. Misi'de restorasyon çalışmalarının yanı sıra cephe sağlıklaştırma çalışmaları da yürütüyoruz. Alipaşa Caddesi, Nilüfer Sokak ve Sultan Sokak'taki evlerin cephe sağlıklaştırma çalışmalarını tamamladık. Bu dönem de Maskem Sokak ve Bardakçı Sokak'ta cephe sağlıklaştırma çalışmaları sürüyor.
Özlüce Kültürevi
Nilüfer'de, kültür mirasını koruyup yaşatmak ve geleceğe aktarmak yönündeki çabalarımız kapsamında, bu bölgede ayakta kalmış az sayıdaki tarihi yapıdan biri olan ve geçmişte hem kilise hem de cami olarak kullanıldığı için "Bursa'nın Ayasofya'sı" olarak anılan Özlüce Kilise'sinde restorasyon çalışması yaptık.
19. yüzyılda Rum Ortodoks kilisesi olarak yapılıp Cumhuriyet'in ilk yıllarında mübadeleden sonra camiye dönüştürülen, ancak yeni Özlüce camiinin yapılmasından sonra kullanılmayan yapıyı metruk bir haldeyken Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nca onaylanan projeye göre restore ettik ve Özlüce Kültürevi olarak hizmete açtık.
Misi ve Özlüce'de yürüttüğümüz bu çalışmalar Tarihi Kentler Birliği tarafından da ödüllendirildi. 30 belediyenin çeşitli proje ve uygulamalarıyla katıldığı Tarihi Kentler Birliği'nin 2006 yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nda, Nilüfer Belediyesi'ne bu projelerle kırsal karakterli geleneksel bir yerleşmeyi bütünüyle değerlendiriyor olması, projenin ciddi bir araştırmaya ve çok aktörlü bir sürece dayanması, restorasyon ilkelerindeki duyarlılığı, nitelikli rölöveleri gibi nedenlerle özendirme ödülü verildi.
Gölyazı Aziz Panteleimon Kilisesi
Tarihi yapılara yeni kimlikler kazandıran bir diğer restorasyon çalışmasını ise, Nilüfer'in en zengin antik yerleşim yerlerinden biri olan Gölyazı'da başlattık. Gölyazı'nın en önemli tarihi kalıntılardan biri olan ve 19. yüzyılın ikinci yarışında yapıldığı tahmin edilen Aziz Panteleimon Kilisesi'nde 2009 Nisan ayında başlayan restorasyon çalışması hızla devam ediyor. Yunan klasik mimarisinin önemli örneklerinden biri olan yapının restorasyonu tamamlandığında bu tarihi mekanı da kültürevi olarak hizmete açacağız.
Demirci Camii
Nilüfer'deki tescilli yapılardan biri olan ve yılların izlerini günümüze taşırken, artık yıkılmaya yüz tutan tarihi Demirci camii de yine titiz bir restorasyon çalışmasıyla hayata döndü. Orijinaline uygun biçimde restore edilerek son derece şık bir yapıya dönüşen bu tarihi mekanı, bölgedeki öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir kütüphane olarak hizmete açmaya hazırlanıyoruz. Uzun yıllardır metruk halde duran ve kullanılmayan bu özgün yapıyı Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi'nin bir şubesi olarak düzenleyecek ve tarihi yapıya kültürel bir işlev kazandırmış olacağız.
Aktopraklık açık hava müzesi olacak
Nilüfer'deki tarihi ve kültürel değerlerin gün ışığına çıkarılması, korunup yaşatılması için çok yönlü çalışmalar yürütürken bölgemizdeki en önemli noktalardan biri olan Akçalar Aktopraklık mevkiinde sürdürülen arkeolojik kazı çalışmasına da destek veriyoruz. Akçalar Aktopraklik mevkiinde 2004 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi tarafından, Güney Marmara Arkeoloji Projesi kapsamında yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında elde edilen bulgular, bu bölgenin MÖ 6300 yıllarından MS 2. yüzyıla kadar meskun olduğunu gösteriyor. Halen bu bölgenin arkeopark olarak Bursa'ya kazandırılması için çalışmalar devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi de bu çalışmaya destek veriyor.