Mudanya Belediyesi’nden kaçak ve ruhsatsız yapılara geçit yok
Mudanya Belediyesi’nden kaçak ve ruhsatsız yapılara geçit yok
MUDANYA BELEDİYESİ’NDEN KAÇAK VE RUHSATSIZ YAPILARA GEÇİT YOK
Bursa gündemini iki gündür meşgul eden Mudanya’nın denize bakan yüzü İsmet İnönü Bulvarı’ndaki ruhsatsız olarak mevcut binalara ilave olarak yapılan eklentilerin mühürlenmesine ilişkin Mudanya Belediyesi’nden açıklama geldi. Mudanya Belediyesi, İmar ve Şehircilik müdürlüğünden yapılan açıklamada, rıhtımdaki bazı esnaflara ait işyerlerinin kaçak ve ruhsatsız inşa edilen yapılarının mühürlenmesinin nedeni olarak İmar Kanunun 32. Maddesi gösterildi. Mudanya Belediyesi Başkan Yardımcısı Metin Şen, mühürlenme işlemine yönelik geçmiş dönemlerde bir takım çalışmaların yapıldığını ancak uygulamaya sokulmadığını söyledi. Şen ‘’Buradaki mühürlemelerle ilgili amaç, kamuya ait alanların halkın kullanımına açılmasını temin etmek. Zamanla yapılagelmiş olan kaçak ve ruhsatsız binaların kendi tapulu sahalarının dışında imara aykırı yapmış oldukları yapıları söktürmek ve bu alanları kamunun kullanımına açmaktır’’ dedi. Mudanya’nın her geçen gün, Bursa’nın daha da çok ilgi çeken cazibe merkezi haline geldiğine dikkat çeken Şen, nüfusun ve gelen turist sayısının artması ile özellikle kordon boyunda insanların yürümekte bile zorlandığını, halkın daha rahat nefes almasını sağlamak ve kamuya ait alanları yine kamuya açmak için böyle bir çalışmaya gerek duyulduğunu kaydetti.
İSMET İNÖNÜ BULVARI İLE SINIRLI KALMAYACAK
Mühürleme işleminin sadece rıhtımdaki iş yerleri ve İsmet İnönü Bulvarı ile sınırlı kalmayacağını ifade eden Şen, kaçak yapıların yıkılması ve imara uygun hale getirilmesinin zaman alacağını ve kordondaki düzenlemenin önümüzdeki yaza kadar tamamlanacağını ifade etti. Şen ‘’Sökülen alanlar o şekilde mezbelelik halde bırakılmayacaktır. Buraları yeniden düzenlenerek insanların kullanımına açılacaktır. Kordondaki tüm kaçak yapılar bu kapsamın içindedir ve bütünün bir parçasıdır’’ diye konuştu.
ŞEN: MÜHÜRLEMENİN ARDINDAN YIKIMLAR GERÇEKLEŞTİRELECEK
Mudanya genelinde şimdilik ruhsatsız kaçak ve imara aykırı 25 binanın mühürlendiğini belirten Şen, yapılan bu işlemin ardından taraflara yıkım süreci ile ilgili henüz tebligat gönderilmediğini, zabıtların düzenlenip ilgililere tebliğinin ardından öncelikle para cezalarının kesileceğini ardından da yıkım işlemlerinin başlayacağını kaydetti. ‘’İmar kanunun 32. Maddesine göre ruhsata tabi olduğu halde ruhsatsız ve tapulu alanların dışında yapılmış bulunan binaların bu bölümlerine yönelik olarak imar kanunun 32. maddesine göre kaçak inşaat zaptı tuttuk. Bunlara öncelikle para cezası yazılacak, yıkım kararı alınacak ve akabinde de yıkım işlemi gerçekleştirilecek. Para cezası ve yıkım kararı tebliği alındıktan sonra taraflara bir ay süre verilecek. Bir ay süre içerisinde kendileri yıkmadığı takdirde belediye ekipleri tarafından bu işlem gerçekleştirilecek. 1 aylık süre tebligatlar vatandaşların eline geçince başlayacak’’ dedi.
MUDANYA GENELİNDE ÇALIŞMALAR SÜRECEK
Ruhsatsız ve kaçak yapı sahiplerine de seslenen Şen, kaçak yapı sahiplerinin bu yapılarını en kısa zamanda terk etmelerini ve imara uygun olmayan alanları sökmelerini istedi. ‘’Mudanya’daki kordon boyu kamusal alan olarak kalacak vatandaşlar burada daha rahat hareket edecek ve amacına uygun olarak yürüyüş alanı genişleyecek. İmar müdürü olarak benim yapabileceğim farklı bir uygulama yok. Benim görevim kaçak yapıyı önlemek’’ diyen Şen, bu uygulamanın sadece kordon boyu ile sınırlı kalmayacağını tüm Mudanya ilçesi sınırlarını kapsayacağını söyledi. Şen ‘’Bizim bu çalışmalarımız Eşkel de, Mesudiye’de var. Mudanya’nın değişik yerlerinde kaçak yapılara ilişkin mühürleme çalışmalarımız sürüyor. Mudanya rıhtımı bir vitrin ve birbirini takip eden güzergâh olduğu için sanki bu uygulama sadece kordon da yapılıyor gibi anlaşılıyor. Bu konudaki algıda hatalıdır’’ diye konuştu.