Hack4Mobility Ideathon İzmir kazananları ödüllerini aldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Açık İnovasyon Derneği işbirliğiyle düzenlenen “Hack4Mobility Ideathon İzmir” adlı fikir maratonunda kazananlar ödüllerini aldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Açık İnovasyon Derneği işbirliğiyle düzenlenen “Hack4Mobility Ideathon İzmir” adlı fikir maratonunda kazananlar ödüllerini aldı. Bisikletli, yaya ağırlıklı ve akıllı ulaşıma odaklanan ödüllü projelerin kentin ulaşım planlaması içinde değerlendirilmesi hedefleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Açık İnovasyon Derneği işbirliğiyle yapılan “Hack4Mobility Ideathon İzmir" adlı fikir maratonunda dereceye giren gruplar ödüllerini aldı. Alsancak için bisikletli, yaya ağırlıklı ve akıllı ulaşıma odaklanan 36 saatlik maratonda “Kent’iliğinden” takımı birinci, “Interdisciplinary” ekibi ikinci ve “Team Symrna” grubu üçüncü oldu. Çakıl adlı ekip ise Açık İnovasyon Ödülü’ne layık görüldü. Birinci ekibin üyeleri üç boyutlu yazıcıyla ödüllendirilirken ikinci gruba üç boyutlu çizim ve mouse seti, üçüncü gruba ise grafik tablet hediye edildi. Açık İnovasyon Ödülü’nü kazanan ekip üyeleri ise robotik kodlamada kullanılan Arduino Uno R3 Başlangıç Seti kazandı. Ödül alan projelerin Büyükşehir’in ulaşım planlamasına alınması ve uygulanması hedefleniyor.
İnovasyon önemli
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, pandemi nedeniyle ödül töreninin bu tarihe ertelendiğini söyleyerek konuşmasına başladı. Atak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in yenilikçi fikirlere ve inovasyona verdiği önemin altını çizerek “Büyükşehir’in ulaşım planlamasında akıllı ulaşım büyük bir yer kaplıyor. Bu nedenle sizin fikirleriniz bizim için çok değerli” dedi.
Kentlinin yaşam kalitesi için
Fikir maratonu kentlilerin yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla 11-12 Ocak 2020 tarihlerinde yapılmıştı. 36 saat süren maratonda Alsancak’ta bisikletli, yaya ağırlıklı ve akıllı ulaşıma dair projelerin üretilmesi hedeflenmişti. Üniversitelerin mimarlık, şehir ve bölge planlama, endüstriyel tasarım, grafik tasarımı, yazılım, sosyoloji gibi bölümlerinden üniversite, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve bu bölümlerin mezunlarından oluşan 250 yarışmacı, dijital altyapıya dayanan pek çok projeye imza atmıştı.
Ödül alan projeler
Birinciliği alan Kent'liliğinden grubunun projesi, talebe göre anlık şekillenen toplu taşıma sistemini kapsıyor. Proje toplu taşımanın seyrekleştiği saatlerde dijital uygulamalar üzerinden gelen taleplerin yoğunluğuna göre anlık ulaşım çözümleri üretmeyi amaçlıyor.
İkinciliği alan Interdisiplinary grubunun projesi, Kordon’un trafikten arındırılmasına yönelik “IZ-RING Elektrikli Otonom Araç” uygulamasını kapsıyor. Üçüncülüğü alan TeamSmyrna grubunun projesi de Alsancak bölgesinin yayalaştırılmasına yönelik trafiğin yer altına alınması önerisini içeriyor. Proje, yayalaştırmanın akıllı ulaşım ve mikro mobilite çözümleriyle güçlendirilmesini hedefliyor.
Jüri Özel Ödülü’nü alan Çakır grubunun projesi ise açık hava spor alanlarındaki egzersiz aletlerinde spor yaptıkça elektrik üreten bir sistem öneriyor. Yurttaşlar spor yaparken ürettikleri elektrikle isterlerse kişisel elektronik cihazlarını da şarj edebiliyor. Üretilen elektrik aynı zamanda parkların aydınlatmasında kullanılabiliyor.