solyanreklam
sagreklam

AFETLERE KARŞI 'YILDIRIM' ÖNLEMLER

Yıldırım Belediyesi, Bursa ve çevre şehirlerde meydana gelerek kendini hatırlatan, geçmişte büyük acılara neden olan depremlere karşı Afet Yönetim Merkezi, Afet Eylem Planı ve Yıldırım Arama Kurtarma Ekibi (YAK) ile teyakkuzda bulunuyor.

AFETLERE KARŞI 'YILDIRIM' ÖNLEMLER
  • 21 February 2019, Thursday 13:25

Yıldırım Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan ve 2018 yılında hizmet vermeye başlayan Afet Yönetim Merkezi, afet stratejilerinin tek bir noktadan yönetileceği bir merkez olarak önemli bir açığı kapatıyor. Bin 495 metrekare alana sahip Afet Yönetim Merkezi’nin bünyesinde deprem izleme istasyonları, eğitim salonları ve STK’ların yararlanacağı bölümler bulunuyor. Çağın gereklerine uygun olarak inşa edilen merkezde eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yanında deprem, sel, yangın ve lodos gibi olası afetlere karşı acil müdahale durumları da yürütülüyor. Ayrıca merkez olası afetlerde farklı kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlayarak hızlı ve etkin mücadele olanağı sunacak.

AFET EYLEM PLANI HAZIR

Afetlere hazırlık kapsamında ilçe bazında bir afet planı da hazırlayan Yıldırım Belediyesi, olası afet anlarında da kriz planlarını uygulamak adına tüm afet senaryolarına yönelik çözümlerini kriz merkezinde yönetecek. Yaşanması olası bir felaketin Yıldırım’da gerçekleşmesi durumunda insanlarımızın toplanacağı acil buluşma noktaları, enkaz döküm alanları, acil müdahale ekiplerin bulunması gereken noktalar, geçici konut alanları, çadır ve konteyner alanları ile lojistik malzeme depoları afet yönetim planı dahilinde belirlendi. Öte yandan afetlere karşı 7/24 teyakkuzda bulunan Yıldırım Arama Kurtarma Ekibi, başta deprem olmak üzere gerçekleştirdiği tatbikatlar, düzenlediği eğitimler ve farkındalık çalışmalarıyla toplumda afet bilinci uyandırarak can ve mal kayıplarının afetlerden önce önlenebileceği konusunda bilgilendiriyor.

DONANIMLI MERKEZ

Yıldırım Belediyesi olarak yaşanması muhtemel afetlere karşı oluşturdukları afet yönetim merkezi, afet planı ve arama kurtarma ekibi ile teyakkuzda olduklarını vurgulayan Başkan Edebali, “17 Ağustos Gölcük ve 12 Kasım Düzce depremlerinin üzerinden yaklaşık 20 yıl geçmesine rağmen, yaşanan acılar hafızalarımızdaki tazeliğini koruyor. Bursa ve çevre illerde yaşanan küçük ölçekli depremler de bölgemizdeki deprem gerçeğini ve riskini hatırlatıyor. Yıldırım ilçemiz ve Bursa’mız konumu itibariyle Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunarak birinci derece deprem bölgeleri içerisinde yer alıyor. Biz de gerek beşeri afetler, gerek insan kaynaklı afetlere karşı yerel yöneticiler olarak şehirlerimizin direncini artıracak hizmetler ve politikalar üretiyoruz. Yıldırım Belediyesi Afet Yönetim Merkezi’nde Yıldırım’ın dört farklı noktasında yerleştirdiğimiz deprem izleme ve ölçüm istasyonlarımızda, olabilecek zemin hareketlerinin dijital ortamda verisini elde ediyoruz. Depreme karşı zemin hareketlerini ölçen bir sistemimiz mevcut. Elbette yer kabuğunun çok altında gerçekleşen hareketleri önceden öngörme imkanı bulunmuyor. Sistemimiz yüzeyde olabilecek zemin hareketleri hakkında bize hem veri sağlıyor hem de zemin kaymaları ile ilgili bilgi veriyor” dedi.

AFET SENARYOLARINA YÖNELİK ÇÖZÜMLER

Afetlere hazırlık konusunda Yıldırım ilçesi olarak bir afet planı hazırladıklarını da hatırlatan Başkan Edebali, afet öncesi planların bu gibi durumlarda kayıpları en aza indireceğini söyledi. Başkan Edebali, öncelikli olarak tüm afetlere karşı şehri dirençli kılacak risk planı hazırladıklarını aktararak, “Afetlere hazırlık kapsamında Yıldırım ilçesi olarak bir afet planı hazırladık. Olası afet anlarında da kriz planlarını uygulamak adına tüm afet senaryolarına yönelik çözümlerimizi kriz merkezimizde yöneteceğiz. Yaşanmasını asla istemediğimiz olası bir felaketin Yıldırım’da gerçekleşmesi durumunda insanlarımızın toplanacağı acil buluşma noktaları, enkaz döküm alanları, acil müdahale ekiplerin bulunması gereken noktalar, geçici konut alanları, çadır ve konteyner alanları ile lojistik malzeme depoları afet yönetim planımız dahilinde belirlendi” ifadelerini kullandı.

PROFESYONEL EKİP

Profesyonel bir yaklaşım ile afetlerde süratle harekete geçerek olay mahalline kısa sürede ulaşıp afetle ilgili tedbir ve arama kurtarma çalışmalarını gerçekleştirebilecek bir arama kurtarma ekibine de sahip olduklarını belirten Başkan Edebali, “Belediyemiz bünyesinde yer alan, 20 kişilik uzman ve donanımlı personelden oluşan Yıldırım Arama Kurtarma ekibimiz, gerek Yıldırım’da gerek ise başka bölgelerde yaşanan afet anlarında süratle harekete geçerek olay mahalline kısa sürede ulaşıp afetle ilgili tedbir ve arama kurtarma çalışmalarını gerçekleştirebilecek bir kabiliyete sahip. Doğal afetlerin önüne geçemeyiz. Ancak oluşacak tahribatı minimize edebiliriz. Tüm hazırlıklarımızı ve çalışmalarımızı bu doğrultuda yapıyoruz. İki adet tam teçhizatlı araçlarımızın içerisinde demir ve beton kesme-ayırma makineleri, 10 tondan fazla yük kaldıracak hava yastıkları, destek üniteleri ve su tahliye motorları bulunuyor. Bu sayede arama çalışmalarını sağlıklı bir şekilde yürüterek kazazedelere en kısa sürede ulaşma imkanına sahibiz. Tatbikatlar ve eğitimlerle 7/24 afetlere hazırlıklı olan ekibimiz bunun yanında düzenledikleri bilgilendirme çalışmalarıyla da afetlere karşı toplumda farkındalık oluşturma anlamında önemli bir hizmet veriyor” diye konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık