ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ULAŞIM DAİRE BAŞKANLIĞI İLE ZABITA DAİRE BAŞKANLIĞI EKİPLERİ, "C PLAKALI" OKUL SERVİS ARAÇLARINDA DENETİM GERÇEKLEŞTİRDİ
-BAŞKENT GENELİNDE 117 OKULA AİT 355 SERVİS ARACINDA EMNİYET KEMERİ, KIŞ LASTİĞİ, REHBER PERSONEL BAŞTA OLMAK ÜZERE ÇOCUKLARIN CAN GÜVENLİĞİNİ DOĞRUDAN ETKİLEYEN ÖNLEMLERİN ALINIP ALINMADIĞI KONTROL EDİLDİ
-DENETİMLER SONUCUNDA 203 SERVİS ARACININ KURALLARA UYDUĞU TESPİT EDİLİRKEN ÇEŞİTLİ EKSİKLİKLERİ BULUNAN 77 ARAÇ SAHİBİ UYARILIRKEN, 56 ARAÇ SAHİBİNE DE PARA CEZASI UYGULANDI
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent’te özellikle okul servis araçlarına yönelik denetimlerini sıklaştırdı.
Okulların açılmasının ardından artan kontroller hız kesmeden devam ederken, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı ile Zabıta Daire Başkanlığı ekiplerinin işbirliği ile servis araçlarına denetim yapılıyor.
EMNİYET VE CAN GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ KONTROL EDİLİYOR
Başkent genelinde 117 okula ait 355 “c plakalı” servis aracına gerçekleştirilen son üç aylık denetimlerde, belgeleri eksik olan ve kurallara uygun olmayan servis araçlarına, cezai işlem uygulandı.
Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri, servis araçlarının emniyet ve can güvenliği konusunda gerekli evrak ve diğer kurallara uygun davranıp davranmadıklarını tek tek kontrol etti.
ALO 153 MAVİ MASA’YI ARAYIN
Son denetimlerde servis araçlarından 203'ün kurallara uygun davrandığı tespit edilirken, 77 servis aracının sahibi eksiklikleri gidermesi için uyarıldı.
Kontrollerde ayrıca 56 araç sahibine 5 bin 208 TL tutarında para cezası kesildi. 19 servis aracı için de "durum tespit idari yaptırım tutanağı" tanzim edilerek, Belediye Encümeni'ne sevk edildi.
Denetimlerin rutin ve şikayete bağlı olarak yapıldığını belirten ekipler, okul servis araçlarıyla ilgili şikayetlerin, 153 Alo Mavi Masa hattına yapılabileceğini belirterek, okulların açıldığı Eylül ayından bu yana Mavi Masa’ya iletilen 168 bildirimin incelendiğini vurguladılar.
SERVİS ARAÇLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan denetimlerde;
-Okul servis araçlarının çalışma belgeleri,
-Şoförlerin ruhsat ve ehliyetleri,
-Araçların yolcu kapasitesi,
-Aracın temizliği,
-“Okul taşıtı” ibaresi ve “dur” lambası,
-Araç içinde fiyat tarifesinin görünür bir yerde asılı olup olmadığı,
-Rehber personelin bulunup bulunmadığı,
-Aracın yaş durumu,
-Cam ve pencerelerinin sabit olup olmadığı,
-Emniyet kemerlerinin mevcut ve takılı olup olmadığı,
-Araç koltuklarının fiziki şartlarının oturmaya uygun olup olmadığı,
-Araca uygunsuz yazı ve fotoğrafların asılıp asılmadığı,
-Araç plakasının sahte veya çift plaka olup olmadığı,