solyanreklam
sagreklam

Büyükşehir'den Türkiye'de bir 'İLK' daha

Denizli'nin değerlerini gelecek nesillere aktarmasının yanı sıra tüm dünyaya tanıtmak için projeler üreten Denizli Büyükşehir Belediyesi, bıçakçılıkla ünlü Yatağan ile Dünya Bıçakçılık Başkentleri Ağı'nın (Cutlery Capitals Network) resmi üyesi oldu. Büyükşehir'in çalışması ile dünyada sadece 28 şehrin yer aldığı birliğe giren Yatağan bıçakçılığı, daha da tanınır hale gelecek.

Büyükşehir'den Türkiye'de bir 'İLK' daha
  • 29 August 2018, Wednesday 0:00
Denizli'nin değerlerini gelecek nesillere aktarmasının yanı sıra tüm dünyaya tanıtmak için projeler üreten Denizli Büyükşehir Belediyesi, bıçakçılıkla ünlü Yatağan ile Dünya Bıçakçılık Başkentleri Ağı’nın (Cutlery Capitals Network) resmi üyesi oldu. Büyükşehir'in çalışması ile dünyada sadece 28 şehrin yer aldığı birliğe giren Yatağan bıçakçılığı, daha da tanınır hale gelecek.
29.08.2018
Yatağan bıçakları Büyükşehir ile dünyaya açılıyor

Denizli'nin değerlerini koruyarak gelecek nesillere aktarmak için çalışmalar yürüten Denizli Büyükşehir Belediyesi, dünyaya nam salan Yatağan bıçakçılığının uluslararası arenada tanınırlığının daha da artması kapsamında bir ilki gerçekleştirdi. Bıçakçılığı ile ünlü Yatağan, Denizli Büyükşehir Belediyesinin katkısıyla Fransa’da 2 yıl önce düzenlenen 1.Dünya Bıçakçılık Başkentleri Kongresi’ne katıldı. Bu sürecin ardından Denizli Büyükşehir Belediyesi, Yatağan bıçakçılığının uluslararası arenada daha da tanınması için çalışmalarını sürdürdü. Bu yıl çalışmalarının meyvesini alan Denizli Büyükşehir Belediyesi, Yatağan ile Dünya Bıçakçılık Başkentleri Ağı’nın (Cutlery Capitals Network) resmi üyesi oldu. Dünyadan sadece 28 şehrin yer aldığı ağda Türkiye’den ise sadece Yatağan bulunuyor. Bıçakçılıkta tarih ve sanatı harmanlayan 28 özel şehrin içinde Yatağan’ın da yer alması Denizli ve Türkiye için gurur kaynağı oldu.

Türkiye’den sadece Yatağan yer alıyor

Dünya Bıçakçılık Başkentleri Ağı’nda, Arjantin, Avusturalya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Çin, Çekya, Danimarka, İngiltere, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya, Japonya, Norverç, Pakistan, Filipinler, Portekiz, Kanada, Rusya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, İsviçre, ABD ve Türkiye yer alıyor. Ağda Türkiye'yi temsil eden Yatağan'ın bu çalışmayla dünyanın sayılı bıçak ve kılıç üretim merkezlerinden biri olduğunu tescillediği ifade ediliyor.

Denizli’nin tanıtımı için büyük fırsat

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, bu birliğe katılımın büyük önem arz ettiğini belirterek, “Denizlimizin gerek tarihi, gerek doğal gerekse kültürel değerlerini her zaman tanıtılması, şehrimize ve ülkemize artı değer kazandırması için sürdürdüğümüz çalışmalarımıza bir yenisini daha ekledik” dedi. Yatağan bıçağı, kılıcı ve palasının çok özel ürünler olduğuna dikkat çeken Başkan Osman Zolan sözlerini şöyle sürdürdü; “Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak, Dünya Bıçakçılık Başkentleri Ağı’na katılım sağlayarak dünyada yer alan 27 bıçakçılık merkezi ile birlikte, Yatağanımızı, Denizlimizi ve ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz.”

Yatağan Palası ve Bıçakları

Serinhisar ilçesinin Yatağan Mahallesi, dünyanın sayılı bıçak ve kılıç üretim merkezlerinden biridir. Yatağan Baba’nın yadigârı olan bu demir dövme sanatı, Yatağan’ın kuruluşundan itibaren günümüze değin sürdürülmektedir. Başta Yatağan Palası olmak üzere bıçak, çakı, tahra, balta, makas, kırklık, saban demiri gibi el sanatı ürünleri ülkenin dört bir tarafına gönderilerek, ata sanatı tanıtılmaktadır. Adıyla özdeşleşen palalar, literatüre “Yatağan” olarak girmiştir. Tarihi Anadolu Selçukluları’na ve Osman Gazi’nin askerlerine kadar giden Yatağan Palası, Türk yiğitleri tarafından kılıç yerine kullanılmıştır. Yatağan, Osmanlı İmparatorluğu zamanında faaliyetlerini sürdürmüş; kılıç, hançer ve pala gibi keskin obje yapımıyla imparatorluğa destek olmuştur. Yatağan Palası 16. ve 19. yüzyıl arasında Osmanlı ordusunun ana silahlarından biri olarak kullanılmıştır.

El işçiliği ile üretiliyor

Bütün dünyada kılıç ve bıçak literatüründe Yatağan’ın ayrı bir yeri vardır. Yatağan’da üretilen ürünlerin hemen hemen hepsi el işçiliğidir. Yatağan Palası yanında Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait her türlü kılıç halen Yatağanlı ustalar tarafından üretilmektedir.
 

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık