solyanreklam
sagreklam

ÇİRKİN KRAL MUDANYA’DA ANILDI

ÇİRKİN KRAL MUDANYA’DA ANILDI

ÇİRKİN KRAL MUDANYA’DA ANILDI
  • 05 April 2016, Tuesday 0:00

Mudanya Belediyesi kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında düzenlenen söyleşiyle Türk sinemasının Çirkin Kral’ı Yılmaz Güney doğumunun 79’uncu yılında Mudanya’da anıldı.

Türk sinemasına kazandırdığı eserlerle sinema tarihine Çirkin Kral olarak adını yazdıran sinema oyuncusu, yönetmen, senarist ve yazar Yılmaz Güney, doğumunun 79’uncu yıldönümünde düzenlenen söyleşiyle anıldı. Mudanya Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, CHP İlçe Başkanı Ergül Batman’ın yanı sıra Mudanyalılar ve Yılmaz Güney dostları katılım sağladı. Yılmaz Güney’in yakın arkadaşı Tahir Yüksel, Araştırmacı – Yazar Güney Özkılınç ve Yılmaz Güney’in kızı Elif Güney Pütün’ün konuşmacı olarak yer aldığı söyleşi de Güney her yönü ile izleyenlere anlatıldı.
MUDANYA’DA GÜNEŞ İNSANLIKTAN YANA
Mudanya’da kültür ve sanat adına önemli adımlar attıklarının altın çizen Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Bu gece benim için çok özel ve güzel bir gece. Gençliğimizin idolü büyük üstat Yılmaz Güney’i siz değerli dostlar ile birlikte yad etmek çok güzel bir duygu” dedi. Yılmaz Güney’in birkaç filminin gösterimiyle de önümüzde ki günlerde etkinlikler düzenlemek istediklerini de sözlerine ekleyen Türkyılmaz, “Güneş Mudanya’da artık insanlıktan yana, güneş artık Mudanya’da barıştan yana, hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.
KIZI, YILMAZ GÜNEY’İ ANLATTI
Babasından ve ailesinden bahseden Elif Güney Pütün, Yılmaz Güney ile ilgili bilinmeyenleri ve hayat hikayesini anlattı. Yılmaz Güney’in kızı olarak kendini özel hissettiğini  ifade  eden Elif Güney Pütün, “Yılmaz Güney çok vefalıydı. Kendisine yapılan bir iyiliği hiç zaman unutmaz ve kesinlikle bir gün karşılık verirdi” dedi. Güney’in kararlı, tuttuğunu kopan bir kişiliğe sahip olduğunu belirten Pütün, “Yaşadığı 47 yıla kocaman bir hayat sığdırmıştır. Filmlerinde nasıl ise gerçek yaşantısında da aynı kişiliğe sahip, eleştiriye açık, duygusal ve hümanist bir insandı” dedi. Yılmaz Güney’in filmlerinin bir katliama da uğradığını sözlerine ekleyen Pütün, yol filminde Yılmaz Güney’in kendi sesinin kaldırılarak yayınlandığını sözlerine ekledi. Her 9 Eylül ve 1 Nisan tarihlerinde babasını çeşitli şiir ve yazılar yazarak andığını belirten Pütün, babası için kaleme aldığı bir şiiri Yılmaz Güney dostları için okudu.
ARKADAŞLIĞMIZ MEKTUPLARLA BAŞLADI
Söyleşiye katılan Yılmaz Güney’in yakın arkadaşı Tahir Yüksel ise, Yılmaz Güney ile arkadaşlıklarının Ankara Cezaevi’ne gönderdiği mektuplarla başladığını söyledi. Güney’e Ankara Cezaevi’nde kalırken umutsuzca mektuplar gönderdiğini belirten Yüksel, “O zamanlar lisede okuyorum. Gönderdiğim mektuplarıma bir türlü cevap alamadım ve en sonunda bir kitap gönderdim. Yılmaz Güney kitabı ‘Emekçi halkımız umudu ile umutsuzluğu yenecektir’ imzasıyla geri gönderdi. Uzun yıllar süren arkadaşlığımız bu cümleyle başladı” dedi. Yılmaz Güney’in 120 kadar filmde emeği geçtiğini de belirten Yüksel, Güney’in bu filmlerin 104’ünde başrol oynadığını vurguladı.
“AKLI FİKRİ SİNEMADAYDI”
Yılmaz Güney’in Türk sinema tarihinde bir devrim olduğunu söyleyen Araştırmacı –Yazar Güney Özkılınç ise, Güney’in doğduğu zamanı, sinema yaşantısını fotoğraflar ile izleyenlere aktardı. Güney’in bir çok özelliği olduğunu anlatan Özkılınç, “Yılmaz Güney, aklı, fikri ve zekası sinemada olan bir adamdı. Filmleriyle dünya çapında bir çok ödülde almıştır. Bugün bile birçok ünlü yönetmen Yılmaz Güney’in zekasını ve becerisini örnek almaktadır” ifadelerini kullandı.
Söyleşi sonunda Başkan Türkyılmaz, konuşmacılara çiçekle teşekkür etti. 

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık