Çocuklar bu karavanda bilim ve teknolojiyle buluşuyor
Nilüfer Belediyesi’nin, kırsal mahallelerdeki çocukların bilime daha kolay ulaşmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirdiği “Kendin Yap Bilim ve Teknoloji Karavanı” yaklaşık bin 600 çocuğa ulaştı.
Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü, gelecek nesillerin özgüvenli, hayal eden, tasarlayan ve üreten bireyler olmasını sağlamak amacıyla kırsal mahallelerdeki çocukları, Kendin Yap Bilim ve Teknoloji Karavanı’nda bilimle buluşturuyor. “Hayal et, tasarla, üret” yaklaşımı ile çocuklara kendin yap kültürünü kazandırmayı hedefleyen Kendin Yap Bilim ve Teknoloji Karavanı’nda düzenlenen atölyelere şimdiye kadar farklı mahallelerde yaklaşık 1600 öğrenci katıldı.
Karavanda düzenlenen Robotik-Kodlama, 3B Modelleme -3B Yazıcı ve Ahşap Tasarım Atölyesi’ne 7-12 yaş arasındaki çocuklar katılıyor. Projenin Güngören Mahallesi’nde gerçekleştirilen eğitimine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eşi ve Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey ile Ben Maker’ın kurucusu iş insanı Fahrettin Gülener de katıldı. Başkan Bozbey, Seden Bozbey ve Fahrettin Gülener, Kendin Yap Bilim ve Teknoloji Karavanı’nda çocuklarla atölyeye katılıp, onlarla sohbet ettiler.
Bozbey: Çocuklar bilimle yetişsin
Çocukların teknoloji ve bilimle yetiştirilmesinin önemine dikkat çeken Başkan Bozbey, “Nilüfer Belediyesi olarak kırsal mahallelerimizdeki çocuklarımızı bu karavanla tanıştıralım, onların kodlamayla, ahşapla, 3D yazıcıyla ve elektronikle ilgili bilgileri şimdiden almalarını istedik. Burada ahşabın nasıl yontulacağını ve şekil verileceğini öğrenip kendi istedikleri tasarımları yapıyorlar. Önemli olan bütün bunları, çocuklarımızın kendilerinin yapması. Yaparken görüyor, dokunuyor ve bunu ‘Ben yaptım’ diyor. Bu proje çocukların farkındalığının artması için çok önemli bir proje ve bugüne kadar 1600 civarında çocuğa ulaşmış durumdayız. Hedefimiz 2 bin çocuğa ulaşmak. Bu rakama ulaştıktan sonra projeyi tekrar değerlendirerek devam edeceğiz. Çocuklarımızın artık bilimle yetişmesini, teknolojiyle buluşmasını, gelecekte ‘Ben yaparım’ diyebilecekleri bir güveni kazanmalarını istiyoruz. Çocuklarımızın müthiş keyif aldıklarını, yeni, farklı bir konuyu görmenin hazzını ve mutluluğunu yaşadıklarını görüyorum” dedi.
Nilüfer Belediyesi olarak özellikle çocuk ve kadınların gelişimine önem verdiklerinin altını çizen Bozbey, “Hem yatırım yapma konusunda, hem de gelecekte iyi, özgür ve mutlu bireylerin toplumda yer alması adına birçok projeyi yürütüyoruz ve yürütmeye de devam edeceğiz. Çocuklar bizim çocuklarımız. Geleceğimiz onlara emanet. Onları iyi yetiştirirsek, emaneti emin ellere bırakırsak güvenli bir ülkede yaşayacağız. Bu projeyi oluşturan, ortaya çıkaran Fahrettin Gülener’e gönülden teşekkür ediyorum. İş insanı, sanayici gibi birçok yönü var ama eğitimci yönünü ben öne koymak istiyorum” ifadelerini kullandı.
Gülener: Çocuklar bir şey yapmanın heyecanını yaşıyor
Ben Maker kurucusu iş insanı Fahrettin Gülener de çocukların becerilerinin erken yaşta geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Gülener, “Çocukların, kafası, kalbi ve elleriyle iş yapan bireyler haline gelmesi lazım. Yerleşik okullarda, sınıflarda atölyeler kurabilirdik ama farklı bir başlangıç yapılması için gezici otobüsü tasarladık ve şu an elimizde 3 tane var. Bu sayıyı birkaç kat daha çoğaltmamız gerekiyor. Bu projede ummadığım kadar ilgi gördüm. Bu otobüslerle sahasında, yerinde çocuklara meslek aşılamak konusunda çok başarılıyız. Çocuklar bir şey yapabilmenin heyecanını fazlasıyla yansıtıyorlar” şeklinde konuştu.
Karavanda verilen eğitimler hakkında da bilgi veren Fahrettin Gülener şöyle devam etti: “Otobüsün içerisinde 12 voltluk torna, testere, matkap ve zımpara var. Çocuklarımız bir ahşap objeyi tornalayabiliyor, kesebiliyor, minyatür uçak yapabiliyor. Robot kodlama eğitimleri veriyoruz. Masa üzerindeki robotu nasıl hareket ettireceklerini öğreniyorlar. Basit kodlarla çocuğa komut verme duygusunu dikte ediyoruz. 3D eğitimleri yoluyla 3D makinelerinde modelleme nasıl yapılır onu anlatıyoruz. Basit küçük bir balık, robot yapıyorlar ve derken yavaş yavaş bu bilgiler akıllarında kalıyor. Bu eğitimi alan çocuklarımız ortaokul ve liseye geldiği zaman araştırarak kendisini geliştirecek” dedi.
Ben Maker isminin hikayesini de anlatan Fahrettin Gülener, “Bileği iş yapan kişiye kafası ve kalbi itaat eder. Bizim sloganımız da bu” dedi. Kendin Yap Bilim ve Teknoloji Karavanı Güngören Mahallesi’nin yanı sıra Nilüfer’de Gölyazı, Gökçe, Çalı, Badırga, Akçalar ve Hasanağa Mahallesi’nde bulunan çok sayıda okulu ziyaret ederek gen