İBB'NİN "AKILLI MOBİL ATIK İSTASYONLARI" ÇEVREYE VE EKONOMİYE CAN VERECEK
İBB'NİN "AKILLI MOBİL ATIK İSTASYONLARI" ÇEVREYE VE EKONOMİYE CAN VERECEK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çevreyi kirleten ambalaj atıklarını geri dönüştürmek amacıyla Başkan Mevlüt Uysal'ın kamuoyuna tanıttığı Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri projesini İstanbul geneline yaymak için yeni bir proje geliştirdi. Yap-işlet modeliyle İstanbul'da ihtiyaç duyulan yerlere “Akıllı Mobil Aktarma İstasyonları” konulmasını ve işletilmesini içeren sistemde, atık atan kişilere getirdikleri atık başına promosyon verilecek. Projenin denetimini İBB yürütecek.
Başkan Mevlüt Uysal'ın kamuoyuna tanıttığı Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri projesi, özel sektöre ilham oldu. İBB Atık Yönetim Müdürlüğü, atıkların geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılmasını isteyen firmaların talebiyle “Akıllı Mobil Aktarma İstasyonları” projesini geliştirdi.
Yap-İşlet modeliyle İstanbul'da ihtiyaç duyulan yerlere “Akıllı Mobil Aktarma İstasyonları” konulmasını ve işletilmesini içeren rapor, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Eylül ayı toplantısında görüşüldü. Cam, pet ve metal atıkların evsel atıklardan ayrıştırılarak toplanmasını sağlayacak Akıllı Mobil Aktarma İstasyonları’nın hayata geçirilmesini içeren rapor, meclis üyelerinin oy birliğiyle onaylandı.
-ÇEVRECİ VATANDAŞA PROMOSYON VERİLECEK-
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Akıllı Mobil Aktarma İstasyonlarının Yaptırılması ve İşletilmesi İşi” için, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında 5 yıl süreli ihaleye çıkacak. Yapım maliyeti özel sektör tarafından karşılanacak istasyonlar, İstanbul'da ihtiyaç duyulan noktalara konulacak ve yap-işlet modeliyle işletilecek. Atık atan kişilere getirdikleri atık başına promosyon verilecek. Promosyonun içeriği ve miktarı ihale sürecinde belirlenecek. Projenin ihalesini ve sonrasında denetimini yapacak olan İBB'ye de atıkların piyasa değerince belirli bir pay ödenecek. Çevreyi kirleten ambalaj atıklar, çevre sağlığına ve ekonomiye can verecek.
-"SIFIR ATIK" PROJESİ İÇİN ÖNEMLİ DESTEK-
Cam, pet ve metal türevi atıkların evsel atıklarla karışmasının önüne geçecek istasyonlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eşi Emine Erdoğan Hanımefendi'nin başlattığı "Sıfır Atık" projesine ve çevrenin korunmasına destek verecek. Yerli ve milli kaynaklarla yapılması planlanan istasyonlar, toplumsal "Çevre" bilincinin geliştirilmesinde de önemli rol oynayacak.
İBB Meclisi'nde kabul edilen Hukuk ve Çevre Enerji Komisyonu ortak raporunda, projenin İstanbul genelinde temizlik, bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirileceği belirtilerek, "Yoğun olarak oluşan cam, pet şişe ve metal türevi atıkların evsel atıklara karışarak düzenli depolama alanlarına taşınmasını engellemek ve geri dönüşüm konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla akıllı mobil aktarma istasyonları yapma ihtiyacı oluşmuştur" ifadelerine yer verildi.
-İBB GERİ DÖNÜŞÜM KONUSUNDA BİLGİLENDİRME YAPIYOR-
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çevre bilincini geliştirmek amacıyla halkı bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma faaliyetlerine de ara vermeden devam ediyor. Düzenli olarak okullarda ve İBB İzci Kampı’nda öğrencilere yönelik eğitimler veriyor. Dünyanın en büyük açık üniversitesi olarak gösterilen İSMEK’lerde ise, ambalaj atıklarının geri dönüşümü konusunda bilgilendirmeler yapılıyor.