solyanreklam
sagreklam

İVEDİK İÇME SUYU ARITMA TESİSİ KAPILARINI BAŞKENTLİLERE AÇTI

Şeffaf ve hesap verebilir yönetim anlayışını Başkent'e kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, tüm Türkiye'ye örnek olan uygulamalarına bir yenisini ekliyor.

İVEDİK İÇME SUYU ARITMA TESİSİ KAPILARINI BAŞKENTLİLERE AÇTI
  • 31 January 2021, Sunday 10:23

Şeffaf ve hesap verebilir yönetim anlayışını Başkent’e kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, tüm Türkiye’ye örnek olan uygulamalarına bir yenisini ekliyor. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, Başkent’in suyunu arıtan İvedik İçme Suyu Tesisi’nin kapılarını vatandaşlara açtı. ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Ankara suyunun kalitesini ve nasıl arıtıldığını görmek isteyen tüm vatandaşların 1 Şubat 2021 Pazartesi gününden itibaren hafta içi her gün 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebileceğini söyledi.

Şeffaf belediyecilik uygulamaları nedeniyle Uluslararası Şeffaflık Derneği tarafından “2020 Şeffaflık Özel Ödülü”ne layık görülen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş bir ilke daha imza atarak, Türkiye’nin en büyük içme suyu arıtma tesisi olan ve tüm Ankara’yı besleyen İvedik Tesisi’ni halkla açtı.

ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk tüm vatandaşlara çağrıda bulunarak, 1 Şubat 2021 Pazartesi gününden itibaren tesisin hafta içi her gün 10.00-17.00 saatleri arasında gruplar halinde ziyaret edilebileceğini açıkladı.

PANDEMİ KURALLARINA GÖRE ZİYARETE AÇIK

Başkent’in 2070 yılına kadar içme suyu, kullanma ve endüstriyel su ihtiyacını karşılamak üzere 4 etap olarak planlanan İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi, 29 Ocak 2021 tarihinde ilk defa sivil toplum örgütü temsilcileri ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı meslek odası başkanlarını ağırladı.

Tesis kapılarını şimdi de pandemi süreci nedeniyle sosyal mesafe kurallarına ve önlemlerine uygun olarak halkın ziyaretine açtı.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜKLERİ ARASINDA

Avrupa’nın da en büyük içme suyu arıtma tesisleri arasında yer alan İvedik Tesisi’ni merak eden herkesi, tesisi görmek için davet eden ASKİ Genel Müdürü Öztürk, “Buradan Ankaralı vatandaşlarımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum. Musluklarınızdan akan suyun nasıl arıtıldığını görmek için tesislerimize gelin. Nasıl bir su içiyoruz, suyumuz ne tür işlemlere tabi tutuluyor gelin görün” dedi.

SUDA RENKLİ OLUŞUM VE BULANIKLIK YOK

Tesiste Ankara’ya içme ve kullanma suyu sağlayan barajlardan gelen ham suyun işleme tabi tutulduğuna dikkat çeken ve incelemelerdebulunan Öztürk, şu açıklamalarda bulundu:

“Arkamızda gördüğünüz gerek yeni yapılan durultucu üniteleri gerekse de filtre üniteleri ile Ankara şebeke suyunun kalitesini arttırmak adına birçok işlem gerçekleştiriyoruz. Ham suyun olduğu barajdaki rezervuar noktalarında da tabii bazı işlemler söz konusu. Bir de alg (su yosunları) uygulamaları ile kaliteyi ciddi anlamda arttırıyoruz. Ayrıca su musluklarımızdan akmadan önce korozif etkilerin oluşmaması adına da korozyon önleme üniteleri kurduk. Ne daha önceden rastlanıldığı gibi sularımızda renkli oluşumlar ne bulanıklık ne de suyun geçtiği çamaşır ve bulaşık makinelerindeki ızgara kısımlarında özellikle geçmişte yaşanan kireçlenme yoğunluklarına rastlamak söz konusu.”

“SON DERECE KALİTELİ VE SAĞLIKLI SU ÜRETİYORUZ”

ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, birçok yerde rastlanmayacak nitelikte kaliteli, içilebilir ve sağlıklı su ürettiklerini belirterek, “Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ olarak yürüttüğümüz şeffaflık ilkesi gereğince gerek açık ihalelerde gerekse halkımızla paylaştığımız kurumsal diğer tüm bilgilerin netliğini burada bir kez daha halkımıza teyit etmek istiyoruz. Her konuda şeffaf olduğumuzu halkımızın bilmesini istiyoruz” diye konuştu.

GELECEKTEKİ RİSKLERİ DE KAPSAYAN ÇALIŞMA

Yaşanan kuraklık nedeniyle barajların alarm vermesi üzerine Kesikköprü (Kızılırmak) suyunun kullanılma ihtimali de göz önüne alınarak, ASKİ’nin 2019 ve 2020 yılında içme suyu kalitesinin arttırılması için İvedik Tesisinin yanı sıra su havzalarında da bir dizi çalışma yaptığını vurgulayan Öztürk, “Proseste ileri koagülasyon uygulamalarıyla arıtma performansı arttırıldı. Koşullar geçmişte yaşanan ve gelecekte yaşanması muhtemel su riskine karşı daha sağlıklı hale getirildi” dedi.

Ankaralıların musluklarından akan suyu gönül rahatlığıyla tüketebileceklerinin altını çizen Öztürk, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kurumumuza bağlı akredite laboratuvarlarımızda düzenli olarak numune alıp suyu analiz ediyoruz. Bugüne kadar yapılan tüm analizlere göre üretilen su, Avrupa Birliği, Avrupa Parlamenterler Örgütü,Dünya Sağlık Örgütü, TS 266 ve Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliklerinde belirtilen limit değerlere uygun. Gönül rahatlığıyla içebilirsiniz. Ayrıca mevzuat gereğince Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu tarafından da su düzenli alınan numunelerle takip ediliyor.”

MESLEK ODALARIYLA BİLGİ PAYLAŞIMI

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Baran Bozoğlu ile birlikte 29 Ocak’ta meslek odası başkanları ve yönetim kurulu üyelerine İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin tüm ünitelerini gezdirdiklerini de ifade eden Öztürk, “Meslek örgütleri ile bilgi paylaşımını önemsiyoruz. Bundan sonraki süreçte de tesislerimiz Ankaralılara ve Ankaralıları temsil eden sivil toplum kuruluşlarına açık ve şeffaf bir şekilde bilgi vermeye devam edecek. Başkanımız Sayın Yavaş’ın demokratik, katılımcı yönetim anlayışını biz de ASKİ’de su yönetimi anlayışı içerisinde sürdürmeye devam ediyoruz” dedi.

“KIZILIRMAK SUYU KONUSUNDA RAHATLADIK”

Bilgi Edinme Kanunu kapsamında ASKİ’ye Ankara’nın içme suyu hakkında sorular soran oda başkanları, tesis ziyareti sonrasında şu açıklamalarda bulundu:

-Ali Uğurlu (Kimya Mühendisleri Odası (KMO) Genel Başkanı): “Şimdiye kadar bu tesise bizim bir ziyaretimiz olmamıştı. Su konusu Ankaralılar için en önemli konu. Zaman zaman özellikle Kızılırmak suyunun verilmesiyle ilgili Ankara halkının endişeleri var. Bu endişeleri gidermek üzere buraya davet edildik. Gezdik, gördük, açıklamaları dinledik. Bu suyun verilmesinin zorunlu olduğunu ve ölçülerle harmanlandığında herhangi bir tehlike arz etmediğini gördük. Bu nedenle bu teknik gezi bizi rahatlattı. Geçmiş yıllara göre biz bahar aylarına daha düşük bir su rezerviyle gireceğiz. Bu nedenle Kızılırmak suyunu kullanmak bir mecburiyet olarak önümüze çıkıyor.”

-ALİ NAR (KMO Ankara Şube Başkanı): “Bu gezi doğrultusunda kafamızdaki bazı karanlık noktalar, soru işaretleri aydınlandı. Bize kamuoyundan gelen sorulara daha net ve doğru bir şekilde hem gördüklerimizle hem de birinci ağızlardan duyduklarımızla cevap vereceğiz. Bu anlamda çok yararlı bir gezi oldu. Tesisin daha ileriye gitmesi için emeği geçen, çalışma yapan, geliştiren tüm arkadaşlara teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum. Şu an ben kendi adıma bu suyu şebekeden doldurup içiyorum.”

TESİS 2070 ANKARA’SINA DA HİZMET VERECEK

İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin 1. Etabı 1984’te, 2. Etabı 1992’de, 3. Etabı ise2014’te inşa edildi.

3 etabın toplam kapasitesi 7 milyon nüfusu beslemeye yeterken, tesis 3’ü Kurtboğazı, 2’si Çamlıdere ve 2’si de Kesikköprü olmak üzere 7 girişe sahip. Barajlardan gelen su, otomasyonla çalışan tesiste modern teknoloji ile arıtılarak Ankaralılara sunuluyor. Giriş ve Havalandırma/Karıştırma Ünitesi, Durultucu, Kum Filtre, Kimya, Klorlama, Geri Yıkama, Çamur Yoğunlaştırma Üniteleri, Su Deposu ve Dengeleme Bacaları ve Çamur Lagünü bölümlerinden oluşan tesiste; bir süre önce revizyon çalışması başlatıldı.

ASKİ Genel Müdürlüğü, 2. ünitenin Durultucu bölümünde su alma yapısını yenilerken 2014’te devreye alınan 3. etapta ise çalışmalara 2021 yılı içinde başlanacak. Yapım ihalesine çıkılan 4. etabın da yakın gelecekte inşa edilmesi ile tesisin 2070’e kadar sorunsuz şekilde Ankaralılara hizmet vermesi planlanıyor.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık