MUDANYA’DA DEPREM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM PANELİ
MUDANYA’DA DEPREM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM PANELİ
Mudanya Belediyesi’nin 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıldönümünde düzenlediği “Mudanya’da Deprem ve Planlama” konulu panelde deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm konuları masaya yatırıldı.
Mudanya Belediyesi, Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi’nin işbirliğiyle düzenlenen “Mudanya’da Deprem ve Planlama” konulu panelde deprem gerçeği bir kez daha gözler önüne serildi. Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panele Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, CHP Mudanya İlçe Başkanı Ergül Batman, belediye başkan yardımcılarının yanı sıra meslek odalarının temsilcileri katılım sağladı.
“GAZ ÇIKIŞLARI DEPREM İLE ORANTILIDIR”
Mudanya Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Karademir’in moderatörlüğünde gerçekleşen panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Günay Çiftçi ve Jeofizik Mühendisi Burcu Barın, TUBİTAK projesi kapsamında gerçekleştirdikleri “Güney Marmara denizinde gaz çıkışları ile fay aktivitesinin ilişkisi” konusunda bilimsel çalışmaları anlattılar. Depremsellik ile gaz çıkışları arasında doğru bir orantı olduğunu belirten Çiftçi, “Planlamalarımızı yapacaksak fay hatlarının ve özelliklerinin belirlenmesi gerekiyor. Bunun da tek çaresi üç boyutlu sismik çalışmalardan geçmektedir” ifadelerini kullandı. Ellerinde olan tüm verileri birleştirerek üç boyutlu haritalar elde ettiklerini ifade eden Barın ise, 5,3 milyon yıl önce suların çekildiği zamanda Marmara Bölgesinin durumunu katılımcılara aktardı.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM MUDANYA İÇİN CEZADIR ”
“Mudanya’da planlama ve kentleşme” konusunda sunum gerçekleştiren Mudanya Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Karademir ise, planlama konusunda yetkilerinin sınırlı olduğunu açıklayarak ölçekli planlar hakkında bilgiler verdi. Geçmiş dönemlerde imara açılan bölgeleri şimdiki durumlarıyla harita üzerinde karşılaştıran Karademir, gerçekleşen yapılaşmaları da gözler önüne serdi. Kentsel dönüşüm konusunda üç tane yasanın çıkarıldığı ifade ederek görüşlerini aktaran Karademir, “Bursa’da kentsel dönüşüm kapsamında 14 katlı binalar yapılıyor. Bu durum bizleri tehdit ediyor. Mudanya’da şu ana kadar onaylanan bir adet, askıda olan ise bir adet kentsel dönüşüm projesi var. Bu projelerde 10 katlı binalar yapılacağı Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı. Kentsel dönüşümde verilen bu çok katlı kararlar Mudanya’ya bir cezadır ” ifadelerini kullandı.
“BİLİMİN SUNDUĞU GELİŞİMLERİ PLANLARA İŞLİYORUZ”
Gerçekleşen panel sonunda görüşlerini belirten ve gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgiler veren Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, göreve geldiğimiz günden beri bir karış yeri imara açmadıklarına bir kez daha vurgu yaptı. Mudanya’nın Anayasası olarak nitelendirdikleri plan çalışmaları hakkında bilgiler veren Türkyılmaz, “Bu çalışmayı kısa süre içerisinde bitirmemiz gerekiyor. Deprem dahil, bilimin insanlığa sunduğu bütün gelişimleri bu planlara işliyoruz” dedi. Mudanya’da bugüne kadar imara açılan yerlerin yeterli olduğunun da altını çizen Türkyılmaz, “İstiyoruz ki bundan sonra ilçemizde sağlıklı bir yapılaşma olsun. Bu yapılaşmalar bittikten sonra eski yapıların olduğu bölgelerde kentsel ama rantsal olmayan, dikey değil yatay, insanlarımızın insanca yaşayacağı dönüşüm çalışmaları olsun istiyoruz. Sizlerden isteğim, bu konularda ki öneri ve düşüncelerinizi bizlere ulaştırın” ifadelerini kullandı.