solyanreklam
sagreklam

Osmangazi'de Öğretmenlere Atık Pil Toplama Semineri

Osmangazi Belediyesi ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından düzenlenen Eğiticilerin Eğitimi’ adlı seminerde, öğretmenlere pillerin doğru kullanımı, atık pillerin geri dönüşümü ve bertaraf yöntemleri konusunda bilgiler verildi.

Osmangazi'de Öğretmenlere Atık Pil Toplama Semineri
  • 28 Şubat 2018, Çarşamba 15:05

Osmangazi Belediyesi ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından düzenlenen Eğiticilerin Eğitimi’ adlı seminerde, öğretmenlere pillerin doğru kullanımı, atık pillerin geri dönüşümü ve bertaraf yöntemleri konusunda bilgiler verildi.

 

Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Eğiticilerin Eğitimi’ adlı seminere Osmangazi ilçesi sınırları içerisinde görev yapan 250 öğretmen katıldı. Seminerde, 2004 yılında yürürlüğe giren ‘Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği’ çerçevesinde pillerin içeriği ve pil çeşitleri, atık pillerin doğaya ve insana verebileceği zararlar, atık pillerin toplanmasında dikkat edilecek hususlar, pillerin geri dönüşüm ve bertaraf yöntemleri, öğrencilerin pil toplama alışkanlıklarını kazandırmak ve artırabilmek için yapılması gereken uygulamalar anlatıldı.

 

DÜNDAR: “ATIK PİLLERİN TOPLANMASINI ÖNEMSİYORUZ”

 

Seminerin açılış konuşmasını yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Şehrimizin temiz ve sağlıklı olması adına özverili bir şekilde çalışıyoruz. Çöplerin ve atıkların toplanması belediyelerin görevi. Ancak vatandaşlar bu çalışmaları sahiplendiği taktirde başarıyı yakalamış oluruz. Toplumun temizlik konusundaki duyarlılığı çok önemli. Özellikle doğanın kirlenmesinin ve insan sağlığının tehdit edilmesinin önüne geçmek adına atık pillerin toplanması ve bertaraf edilmesi büyük önem taşıyor. Bu kapsamda Belediyemiz, TAP ile işbirliği içerisinde okullarda özellikle çocukların bilinçlendirilmesi için büyük çaba gösteriyor. Atık pillerin toplanmasında dikkat edilecek hususlar, pillerin geri dönüşüm ve bertaraf yöntemleri konusunda duyarlılık oluşturmak amacıyla öğretmenlerimize yönelik bu semineri düzenledik” dedi.

 

DÜNDAR: “51 TON ATIK PİL TOPLANMASINI SAĞLADIK”

 

Atık pillerin toplanması adına yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler veren Başkan Dündar, “Osmangazi Belediyesi olarak doğaya atıldığında büyük zararlara neden olan atık pillerin toplanması için 2009 yılından bu yana ‘Okullar Arası Ödüllü Atık Pil Toplama Yarışması’ düzenliyoruz. Aynı zamanda son dönemde TAP’ın ‘Muhtarlar Yarışıyor’ kampanyasına da Osmangazi ilçesinde görev yapan muhtarlarımız aktif olarak katıldı. Osmangazili muhtarlar, bu kampanya kapsamında bin 215 kg ile diğer ilçe muhtarlarının iki katından fazla pil topladı. Bugüne kadar ise Osmangazi sınırlarında toplanıp TAP’a teslim edilen atık pil miktarı 51 tondur. İnsan sağlığı için çevremizin, havanın suyun ve toprağın temiz olması çok önemli. 51 ton pilin çöpe atıldığını düşünsenize. Kentimizi ve vatandaşlarımızı bir tehlikeden kurtarmış bulunuyoruz. Günümüzde her şeyi çok hızlı şekilde tüketiyoruz ve atıklarla dünyayı kirletiyoruz. Bu kirliliğin önüne geçmek adına faydalı olabiliyorsak ne mutlu bize” diye konuştu.

 

PİL KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

 

Pillerin nasıl kullanılması gerektiği ve atık pillerin toplanması ve toplanan pillerin nasıl bertaraf edildiğini içeren bir sunum gerçekleştiren TAP Teknik ve Eğitim Hizmetleri Uzmanı Yüksek Kimya Mühendisi Savaş Arna, öğretmenlere yaptığı sunumda, “Kullanım aşamasında pilleri sık sık kontrol etmeli ve dikkatli kullanmalıyız. Pillerin en büyük sıkıntısı sıcaklıktır. Sıcaklık artışında piller reaksiyona girer ve raf ömrü azalır.  Mümkün olduğu kadar pille çalışan cihazlarımızı kullanmıyor olsak dahi ısı kaynaklarından uzak tutmalıyız. Ayrıca piller cihazların içinde uzun süre tutmamalıyız. Piller cihazların içinde uzun süre kaldığı taktirde durduğu yerde kendiliğinden akma yapar ve bu da kısa devrelere neden olur. Diğer bir husus da ihtiyacınız kadar pil almaya dikkat etmeliyiz. Çünkü pil uzun süre kullanılmadan bekletilirse raf ömrünü doldurur ve daha az kullanmamıza neden olur. Piller serin ve rutubetsiz yerlerde saklamalıyız” dedi.

 

PİLLERİN İÇERİSİNDEKİ AĞIR METALLER ÇOK ZARARLI

 

Atık pillerin toplanması ve bertaraf edilmesi konusunda da bilgiler veren Arna, “Atık pilleri Türkiye genelinde derneğimizin yaptırdığı özel toplama kutuları ile topluyoruz. Belediyeler çalışmalarımızda büyük katkılarda bulunuyorlar. Belediyeler vasıtasıyla Türkiye’nin 81 ilinde atık pil toplama faaliyetlerini sürdürüyoruz. Atık pilleri içerisinde ağır metallerden dolayı topluyoruz. Pil içerisinde yer alan ağır metaller doğa ve insan için çok zararlı. Toplanan pillerin hepsi İstanbul’a getirilir ve belirli bir bertaraf işlevine tabii tutulmak üzere belediyenin bize ön gördüğü alanlara götürülür. İdeali tabi pillerin toplandıktan sonra geri dönüştürülmesi ve içerisindeki değerli metallerin alınmasıdır. Türkiye’de henüz bir geri dönüşüm tesisi olmadığından şimdilik biz Türkiye’ de pilleri geri dönüştüremiyoruz. Ancak kontrollü bir şekilde depolama alanlarında onları muhafaza ediyoruz. Bu süreçte de çevreye zararını en aza indiriyoruz. Osmangazi Belediyesi, atık pillerin toplanması konusunda oldukça duyarlı. Başkanımız Mustafa Dündar’a ve bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık