solyanreklam
sagreklam

Serdar Ünver: En güzel şiir bitmemiş şiirdir

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Şairin Şiir Evreni söyleşisine katılan Bursalı şair Serdar Ünver, en güzel şiirin bitmemiş şiir olduğunu söyledi.

Serdar Ünver: En güzel şiir bitmemiş şiirdir
  • 28 February 2018, Wednesday 13:45

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği  Şairin Şiir Evreni söyleşisine katılan Bursalı şair Serdar Ünver, en güzel şiirin bitmemiş şiir olduğunu söyledi. Düz yazı yazanlar için bir dili bilmenin yeterli olduğunu vurgulayan Ünver, “ Fakat şairlerin o dile saygı da duymaları gerekir” dedi.

 

 

Nilüfer Belediyesi’nin, şairlerin yazın hayatını konu alan Şairin Şiir Evreni söyleşilerinin bu ayki konuğu Bursalı şair Serdar Ünver oldu. Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç’ın sorularıyla düzenlenen söyleşide, Şair Serdar Ünver, Arkası Dün, Kuşlar Kanadı ve Eylül Avlusu kitaplarından okumalar yaptı. Okurların yoğun ilgi gösterdiği söyleşiye Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman da katıldı.

Genellikle pastoral ve yoğunlaştırılmış şiirler kaleme aldığını kaydeden Ünver, yoğunlaştırılmış şiiri, türünün en zoru olduğunu söyledi. Serdar Ünver, “Yoğunlaştırılmış şiirin dolgu sözcüklerine tahammülü yoktur. Konsantre yapının bütünselliğini yoğurabilmeniz için çok zaman geçmesi gerekiyor. Oturayım bir şiir yazayım ertesi gün şiir tamam olmuyor. En güzel şiir bitmemiş şiirdir. Yahya Kemal’in hayatı boyunca hiç kitabı olmadı, ölümün ardından eserleri kitap haline geldi ve en kısa sürede yazdığı şiir ‘Deniz’ adlı şiirini bir yılda yazdı ve en uzun sürede yazdığı ‘Açık Deniz’ şiirini de 15 yılda tamamladı” dedi.

Türkiye’de şiir kitabı yazmanın zorluklarına da değinen Ünver, “Bin tane kitap basılır, siz üç yüz okura ulaşırsınız. Ülkemizdeki şiir kitabı satış oranının bu azlığı, o şiirleri okuyunca hemen ertesi gün devrim olacak anlamı taşımıyor maalesef” diye konuştu.  

Güney Özkılıç’ın şair Serdar Ünver’in Türkçe sözcük seçimiyle ilgili sorusu üzerine Ünver, “Yahya Kemal, ‘Türkçe ağzımda annemin sütüdür’ diyen kişi. Cemal Süreya ‘Yunus ki süt dişleriyle Türkçenin’ sözünü söylemiş. Türkçe bizim dilimiz ve maalesef en çok Türkçe oranını yüksek tutmak isteyen şairler için bu çok zor. Sadece 60 bin sözcük var gerçek Türkçe olan. Farsçada 400 bin, İngilizcede 600 bin sözcük var. İslamiyet öncesi döneme cahiliye dönemi deniyor ama 80 bin sözcükle Arap kasideleri yazılıyordu. Bu dil, sözcüklerin saygı değerliği, o sözcüklerin içinde bulunduğu dine de tekabül ettirilmeli. Çünkü sözcükler ile kutsal kitaplar mevcut olmuştur. Sözcükler ile Leyla ile Mecnun, Yunus Divanı, Gülistan ve Bostan yazılmış, sözcükler ile ilanı aşklar edilmiş, ayrılık acıları dillendirilmiş, sözcükler ile hayattaki son sözümüz edilmiştir. Sözcükleri o nedenle sevmeli ve saygı duymalıyız. Düz yazı yazanlar için  bir dili bilmek yeterlidir fakat şairler için o dile saygı da duymaları gerekir” diye kaydetti.

Yaklaşık iki saat süren etkinliğin sonunda Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman, Bursa şair Serdar Ünver’e teşekkür ederek günün anısına özel tasarım defter verdi.

 

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık