solyanreklam
sagreklam

Başkan Soyer Büyükşehir'in tarım vizyonunu anlattı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 6. İzmir İş Günleri kapsamında düzenlenen “Koronavirüs salgını sürecinde tarım ve gıdanın gelecek vizyonu: Zorluklar, beklentiler ve yeni fırsatlar” konferansına katıldı.

Başkan Soyer Büyükşehir'in tarım vizyonunu anlattı
  • 04 September 2020, Friday 11:10

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 6. İzmir İş Günleri kapsamında düzenlenen “Koronavirüs salgını sürecinde tarım ve gıdanın gelecek vizyonu: Zorluklar, beklentiler ve yeni fırsatlar” konferansına katıldı. Başkan Soyer hızla artan işsizlik ve yoksulluğu, tarım ve üretim odaklı politikalarla azaltma fırsatının olduğunu vurguladı.
89. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) kapsamında, Ticaret Bakanlığı'nın himayesinde ve İZFAŞ'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 6. İzmir İş Günleri’nin ikinci konferansı “Koronavirüs salgını sürecinde tarım ve gıdanın gelecek vizyonu: Zorluklar, beklentiler ve yeni fırsatlar” başlığıyla yapıldı.Fuar İzmir’de düzenlenen çevrimiçi konferansa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin üstlendiği konferansta Başkan Tunç Soyer, üretimin önemine dikkat çekti. Küresel salgın döneminde tarımın, ülke ekonomisi açısından kıymetinin anlaşıldığını ifade eden Soyer, “Uzun yıllardır tarım sektöründe, küresel olarak çok katı bir tektipleştirme politikasına şahit oluyoruz. Çiftçilerimiz topraktan kopuyor, artan maliyetler ve pek çok sebeple üretemez hale geliyoruz” dedi.

Başkan Soyer son 16 yılda Türkiye'de yaklaşık 3 milyon 500 bin hektar arazinin tarım dışına çıktığını söyledi. Bu rakamın son 30 yıl için 5 milyon hektar araziye ulaştığını açıklayan Soyer, bunun içerisinde özellikle buğday ekim alanı olan 3 milyon hektarın yok olduğunu, bunun da buğday ve saman ithalatı ile sonuçlandığını anımsatarak, “Tüm sorunlara rağmen gayreti ve emeği ile üretmekten vazgeçmeyen özellikle küçük ölçekli üreticiyi destekleyerek üretime yönelik ilgisini diri tutmalı ve üretim heyecanını artırmalıyız. Bunu başarmak için ise mutlaka ama mutlaka planlı üretim modelini gerçekleştirmeliyiz” diye konuştu.

“Üreticinin rekabet gücü arttırılmalı”
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de salgınla birlikte tarım ve gıda sektörünün öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirtti. Bu nedenle tarım alanında yatırım fırsatlarının sağlanması gerektiğini ifade eden Kestelli, yine üreticilerinin rekabet gücünün artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürü (TİGEM) Ayşın Işıkgece ise sertifikalı tohumun önemine dikkat çekti. Sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini çünkü bu tohumlarla ürün verimliliğinin arttığını söyleyen Işıkgece, bunun için de üreticilerin bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

“Hazine üzerinde oturuyoruz”
Tekfen Tarım Genel Müdürü Emrah İnce de Türkiye’nin biyoçeşitlilik açısından zengin olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Türkiye 11 bin adet biyoçeşitlilik türe ev sahipliği yapıyor. Aslında bir hazine üzerinde oturuyoruz.”

The Climate Reality Derneği Türkiye Temsilcisi Ergem Şenyuva Tohumcu koronavirüs salgınında gıda kadar, gıdaya ulaşma konusunda da sorunlar yaşandığını belirtti. Bu dönemde ulaşım ve lojistik gibi konuların zaman zaman durduğunu kaydeden Tohumcu, bu alanlar üzerinde çalışma yapmasının gerekliliğine değindi.

Gıda alanında hizmet veren Kök Projekt Şirketi'nin kurucu ortağı Shirley Kaston da salgınla birlikte gıdaya ulaşmak kadar, güvenli ve sağlıklı gıdaya erişimin öneminin de bu süreçte ortaya çıktığını belirtti.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık