solyanreklam
sagreklam

Kayseri Tarihin de Merkezi

Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediği kazılarla Taşhan'da 8 milyon yıllık fosiller bulundu.

Kayseri Tarihin de Merkezi
  • 19 September 2018, Wednesday 0:00
Sanayinin, ticaretin, turizmin, hayırseverliğin, belediyeciliğin, uyumun ve huzurun merkezi olan Kayseri, tarihin de merkezi oluyor. Şehrin farklı bölgelerinde atalarımızın izlerini taşına kazıların yanı sıra milyonlarca yıl önce yaşamış canlıların fosilleri için de önemli kazılar ve buluşlar yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Taşhan’da yapılan kazılarda 8 milyon yıllık olduğu ifade edilen fosiller bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, basın mensupları ile birlikte Taşhan’a gitti ve bu önemli çalışmayı bizzat açıkladı.
Daha önce Gömeç ve Yamula Barajı kenarından bulunan 8-9 milyon yıl öncesine ait hayvan fosillerinin ardından Taşhan’da da önemli bir keşif yapıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cesur Pehlivan ve Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu tarafından yapılan kazı çalışmalarını Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve basın mensupları bizzat yerinde takip etti.
ZENGİNLİKLER ŞEHRİNİN YENİ ZENGİNLİKLERİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, kazı alanında basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Zenginlikler Şehri olarak tanımladığı Kayseri’nin yer üstü gibi yer altında da zenginlikler olduğunu ifade eden Başkan Çelik, “İşte bu zenginlikleri kazılar ve benzeri çalışmalarla ortaya çıkarıyoruz. Kayseri’nin bilinen, az bilinen ya da hiç bilinmeyen tüm zenginliklerinin ortaya çıkarılması, tanıtılması ve turizme kazandırılması için her alanda çalışmalar yapıyoruz. Yaptığımız bu çalışmalarla “Zenginlikler Şehri” Kayserimize yeni zenginlikler ekliyoruz. Bu konulara sadece ülkemizde değil dünyada en fazla destek veren yerel yönetim olduğumuzu gururla ifade etmek isterim” dedi.
Kayseri’nin zenginliklerini ortaya çıkarmada, değerlendirmede ve toplumun istifadesine sunmada birçok proje yaptıklarını dile getiren Başkan Mustafa Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Erciyes’teki yatırımlarımızın yanı sıra Kapuzbaşı Şelalesi için yaptığımız master plan çalışmaları, Kültepe kazı çalışmalarına ve Keykubat Tepesi’ndeki Keykubadiye Sarayı kazı çalışmalarına verdiğimiz önemli destekler, Koramaz Vadisi’nin UNESCO Dünya Mirası listesine alınması için gösterdiğimiz gayret, Kayseri’nin zengin mutfağının ortaya çıkarılması yaptığımız çalışmalar, Kayseri’nin tanıtımı için gösterdiğimiz gayret bu doğrultudaki çabalarımızdan sadece bir kaçı. Bu çalışmaları sadece yer üstünde değil yer altında da yapıyoruz. Çünkü Kayserimizin üstü gibi altının da tarihi değerlerle dolu olduğunu biliyoruz. Bu nedenle Kültür Bakanlığı’ndan izin alarak çıkartılan ve antropolojik değeri olan hayvan fosillerinin araştırılması ve gün yüzüne çıkarılmasıyla ilgili protokoller yaptık. Amacımız bu çalışmaların çok daha hızlı yapılmasıydı. Bunu da başardığımızı söyleyebilirim. Hatırlayacağınız gibi önceki yıl Gömeç’te geçen yıl da Yamula Barajı civarında yapılan kazı çalışmalarında 8 ila 10 milyon yıllık hayvan fosilleri bulunmuştu. Çekül Vakfı ve Obruk Mağara Araştırma Grubu ile Kayseri'nin yer altı yapılarının envanterini çıkarmak için yaptığımız çalışmalar sırasında bulunan fosillerle ilgili kazı çalışmaları başladı. Bu kazı çalışmaları farklı sahalarda da devam etti.”
TAŞHAN’DA 8 MİLYON YILLIK FOSİL
Taşhan bölgesinde kazı çalışmalarının nasıl başladığı hakkında da bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, “Bu bölgedeki bir keçi çobanımızın bulduğu fosile duyarsız kalmayarak Kayserimiz için bu alanda çok farklı bir kapı açmış olduk. Kimden ve nereden gelirse gelsin Kayseri’mizi ve Kayseri’mizin zenginliklerini ilgilendiren her konuya sahip çıkıyoruz. Keçi çobanımızın fosil bulmasıyla başlayan sürece Büyükşehir Belediyesi olarak sahip çıktık ve bilim insanlarımızı devreye soktuk. Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu ile Hacıbektaş Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cesur Pehlevan ve ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda önemli fosil kalıntılarına ulaşıldı. Bilim insanlarımız bu fosillerin bugüne kadar Türkiye’de bulunmuş tek parça en büyük fosil olduğunu ifade ediyorlar. Burada ortaya çıkartılan fosil buluntularının bir kısmı bildiğimiz kadarı ile Türkiye’deki tek örnekler. Yaklaşık 7-8 milyon yılla tarihlendirilebilir. Burada şimdilik, filler, üç toynaklı atlar ve boynuzlugillere ait fosiller bulundu. Bu fosillerden bir kısmı dünya literatüründe ilk kez yer alacak örnekler olma potansiyeline sahip. Böylesine önemli bir buluş için bilim insanlarımıza ve ekiplerine çalışmaları nedeniyle teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra kazı ekibini çok daha güçlendirerek çalışmaların daha hızlı ilerlemesini sağlamaya gayret edeceğiz.
Konuşmasında Anadolu tarihine ve biyolojik kültür mirasına ışık tutması açısından bu tip araştırmaların çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Çelik, geçmişin izlerini geleceğe taşımak için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi. Bu çalışmaların Kayseri’nin tanıtımı ve Kayseri’ye daha fazla turistin çekilmesi açısından da önemli olduğunu vurgulayan Başkan Mustafa Çelik, Zenginlikler Şehri Kayseri’ye yeni zenginlikler kazandırmaya kararlı olduklarını kaydetti.
BİLİM İNSANLARINDAN TEŞEKKÜR
Taşhan’daki kazı çalışmalarını yapan Prof. Dr. Okşan Başoğlu ve Prof. Dr. Cesur Pehlevan ile Kültepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu’da kazı çalışmalarının güçlüklerinden bahsederek Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle bu güçlüklerin aşıldığını vurguladılar ve hiçbir yerde Kayseri kadar destek görmediklerini belirterek Başkan Çelik’e bilim adına teşekkür ettiler.
Konuşmaların ardından Taşhan’da farklı noktalarda yer alan buluntular basın mensuplarına gösterildi.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık