solyanreklam
sagreklam

Arnavutköy’den Bursa’ya Kültür Gezisi

Arnavutköy Belediyesi tarafından Bursa’ya kültür gezisi düzenlendi. Vatandaşlar geziye yoğun ilgi gösterdi....

Arnavutköy’den Bursa’ya Kültür Gezisi
  • 17 September 2018, Monday 15:58

Arnavutköy Belediyesi tarafından Bursa’ya kültür gezisi düzenlendi. Vatandaşlar geziye yoğun ilgi gösterdi.

   

Arnavutköy Belediyesi tarafından vatandaşlar için Bursa gezisi düzenlendi. Geziye yoğun katılım sağlandı. Sabah erken saatlerde Arnavutköy’den yola çıkan vatandaşlar, 2 buçuk saatte Cumalıkızık’a vardı. Burada 21 çeşit serpme köy kahvaltısı yiyen vatandaşlar, Uludağ'ın kuzey eteklerinde kurulmuş ve halen yaşayan beş Kızık köyünden biri olan Cumalıkızık köyünü gezdi.

Profesyonel rehber desteği sağlandı

Vatandaşlara, Bursa’nın gezilecek en önemli tarihi yerlerinden olan Tophane Ulu Cami ve Yeşil Külliyesi Emirsultan’ı gezdiren Arnavutköy Belediyesi, bu önemli yerlerin tarihinin daha iyi anlaşılabilmesi için profesyonel rehber desteği sağladı. Geziden sonra Bursa’nın Merkezi’nde bulunan bir mekanda Arnavutköy Belediyesi tarafından öğle yemeği verildi. Yemekte vatandaşlara; çorba, İskender, Kemal Paşa Tatlısı ve İçecek ikram edildi.

“Belediyenin sayesinde geziyoruz”

Arnavutköy Belediyesi tarafından düzenlenen Bursa gezisine katılan ev hanımı Ayşe Yalçın verilen hizmetten dolayı memnuniyetini şu sözlerle dile getirdi: “Belediyenin sayesinde geziyoruz. Ev hanımı olduğumuz için bütçemiz kısıtlı gidemiyoruz bir yere. Böyle etkinliklerden çok memnunuz. Kahvaltı mekanını çok beğendim. Her şey için Belediye başkanına çok teşekkür ediyorum Allah razı olsun.”

“Rehberler çok iyiydi”

Selçuk Gün ise:  “Cumalıkızık’da iyi bir kahvaltı yaptık. Akabinde Cumalıkızık’ı gezdik buranın tarihini rehberler çok iyi anlattılar. Ondan sonra türbeleri ve ulu camiyi gezdik. Bu hizmetinden dolayı belediye başkanımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Tarihi Cumalıkızık köyü

Osmanlıların Bursa’da ilk yerleştikleri bölgelerden olan Cumalıkızık, 180’i halen kullanılan, bazılarında ise koruma ve restorasyon çalışmalarının yapıldığı toplam 270 ev ile Osmanlı dönemi konut dokusunu günümüze taşımaktadır. Cumalıkızık yerleşiminin güneydoğusunda Uludağ eteklerindeki Ihlamurcu mevkiinde Bizans devrine ait bir kilise kalıntısı 1969 yılında tespit edilmiştir, Kilise kalıntısının yüzeyde rastlanan bazı mimari parçaları Bursa Arkeoloji Müzesi’nde saklanmaktadır. Bursa yakınlarında kurulan Osmanlı Beyliği kuruluşundan kısa zaman sonra bölgeye hakim olmayı başarmış, 1326 yılında Bursa’yı, 1331 yılında İznik’i fethederek yörede varlığını kesin olarak kabul ettirmiştir. Böylece Osmanlı halkının bu topraklara yerleşerek kentler ve köyler oluşturması sağlanmıştır. Cumalıkızık vakıf köyü olarak kurulmuştur ve bu özelliğini yerleşim dokusu konut mimarisi, yaşam biçimine yansıtmıştır. Uludağ’ın kuzeyindeki dik etekler ile vadilerin arasında sıkışıp kalan yöre köylerine bu konumlarından dolayı ”kızık” adı verilmiştir. Köylerin birbirlerinden ayrılması için de dereye yakın olanına Derekızık, Fidye verene Fidyekızık ve Kızık köylerinden topluca gidilerek cuma namazı kılınan köye de Cumalıkızık adları verilmiştir.

Sultan Külliyesi

Emir Sultan Camii ve Külliyesi; 15.yüzyılda, Sultan Mehmed Çelebi’nin hükümdarlığı sırasında, Yıldırım Bayezid’in kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adına yaptırılmıştır. Günümüzde Türkiye’de en çok ziyaret edilen cami ve türbeler arasında Eyüp Sultan Türbesi’nden sonra ikinci sırada gelmektedir. Bir padişah külliyesi olmayıp “Sultan Külliyesi” olarak da anılan yerde dini günlerde mevlit okutulmakta, özellikle Bursalılar sünnet ve düğünlerinden önce külliyedeki türbeyi ziyaret edip dualar etmektedirler.

Beşinci ziyaretgâh: Bursa Ulu Cami

Bursa Ulu Cami, Yıldırım Bayezid tarafından 1396- 1399 yılları arasında mimar Ali Neccar'a yaptırılan abidevî eser, erken dönem Osmanlı sanatının en önemli örneğidir. Açılışında ilk hutbeyi Somuncu Baba'nın verdiği bu kutlu mekânın ilk imamı da Mevlid-i Şerif'in yazarı Süleyman Çelebi'dir. Tarihi boyunca olağanüstü hallere sahne olan cami; menkıbeler ve büyük alimlerin eserlerinde Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevî, Mescid-i Aksâ ve Şam'daki Emeviyye Camii'nin ardından beşinci ziyaretgâh olarak zikredilir.

Kültür gezileri tüm hızıyla devam ediyor

Arnavutköy Belediyesi tarafından başlatılan kültür gezileri tüm hızıyla devam ediyor. Bursa ve Çanakkale’ye düzenlenen gezilere www.kultursanat.arnavutkoy.bel.tr adresinden üye olarak katılabilirsiniz. Ayrıca verilen bütün hizmetler ücretsizdir. Detaylı bilgi almak için 444 4 597’yi arayabilirsiniz.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık