solyanreklam
sagreklam

İBB İSTANBUL'UN ÇÖPLERİNDEN 250 MİLYON TL KAZANDIRDI

İBB İSTANBUL'UN ÇÖPLERİNDEN 250 MİLYON TL KAZANDIRDI

İBB İSTANBUL'UN ÇÖPLERİNDEN 250 MİLYON TL KAZANDIRDI
  • 07 August 2018, Tuesday 8:17

Son 1 yılda 7 milyon ton çöpü işleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi çöp gazından 400 milyon kilowatt saat enerji elde etti. Böylece İstanbul’un çöplerinden milli ekonomiye 250 milyon TL katkı sağladı.

Türkiye’de atık yönetimi ve atıkların ekonomiye kazandırılmasında öncü misyonu üstlenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, modern tesisleriyle İstanbul’un çöplerini enerjiye dönüştürüyor. Odayeri ve Kömürcüoda’da kurulu tesislerde işlenen çöplerden son 1 yılda 400 milyon kilowatt saat yenilenebilir enerji üreterek hem milli ekonomiye hem de çevreye önemli katkı sağlandı.

GÜNDE 19 BİN 200 TON ÇÖP İŞLENİYOR
İstanbul’daki 39 ilçe belediyesi her gün düzenli olarak topladıkları çöpleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSTAÇ’ın tesislerine ulaştırıyor. Burada madde yapısına göre ayrıştırılan çöpler; kompost, enerji üretimi, hammadde geri kazanımı gibi işlemlerden geçerek tekrar kazandırılıyor. Günlük 19 bin 200 ton çöpü işleyen İSTAÇ son 1 yılda 7 milyon ton çöpü düzenli depolama tesislerinde bertaraf etti. Depolama sahalarında oluşan metan gazını değerlendirmek için ise Odayeri ve Kömürcüoda Çöpgazından Enerji Üretimi Tesisleri kuruldu.

MİLLİ EKONOMİYE 25O MİLYON TL KATKI SAĞLANDI
Odayeri ve Kömürcüoda Çöpgazından Enerji Üretimi Tesisleri’nde son bir yılda 400 milyon kilowatt saat enerji üretildi. Üretilen enerjiler doğrudan ulusal şebekelere aktarılarak Enerji Piyasaları İşletmesi’ne satılıyor. Yenilenebilir enerjilerin desteklenmesi kapsamında bin kilowatt saat enerji 133 dolar değerinde. Böylece İSTAÇ çöp gazından 400 milyon kilowatt saat enerji üreterek milli ekonomiye 250 milyon TL katkı sağladı. İşe yaramaz olarak görülen çöplerden katma değer üreten İSTAÇ bu geliri İstanbul’da atık yönetiminin iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve çevreci projeler için değerlendiriyor.

30 HEKTAR ORMAN KADAR ÇEVREYE FAYDA SAĞLANDI
İstanbul genelinde İSTAÇ’ın yönetiminde 36 tesis bulunuyor. Bu tesislerde evsel atıkların yanı sıra endüstriyel atık, gemi atıkları, hafriyat atıkları, tıbbi atıklar dahil çeşitli zararlı atıklar da biriktirilip bertaraf ediliyor. Son bir yılda pil, akü, atık yağlar, civalı ampül gibi doğada yok olması yüzyılları bulan 47 bin ton zararlı atık toplanarak bertaraf edildi. Bu sayede son bir yılda bertaraf edilen atıklarla 1 buçuk milyon ton karbon salımının önüne geçildi. Bu rakam bir yılda 700 bin aracın karbon emisyonu salımına, 30 hektar ormanın bir yılda yaptığı karbon azaltımına, 1 milyon 200 bin kişinin ise bir yıllık elektrik ihtiyacına denk geliyor

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ İSTANBUL’DA İNŞA EDİLİYOR
Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Seymen Çöpgazından Enerji Üretim Tesisi’ni önümüzdeki yıl faaliyete açmaya hazırlanıyor. Aynı zamanda dünyanın en büyük çöp gazından enerji üretim tesisi olacak proje ile yerli ekonomiye daha fazla katkı sağlanacak.

ÇÖPGAZINDAN ELEKTRİK NASIL ÜRETİLİYOR?
Çöp depolandıktan sonra üzeri kapatılır. Depolama işlemi sırasında içerde kalan oksijen bakteriler tarafından tüketilir. Oksijen tamamen tükendikten sonra başlayan çürüme ile metan içerikli çöp gazı oluşur. Sahadan kuyular vasıtasıyla çekilerek enerji üretim tesisine getirilen çöp gazı metan motorlarında yakılarak hareket enerjisi elde edilir. Motorların çıkış kısmında bulunan alternatörler ile hareket enerjisi elektrik enerjisine çevrilir. Böylece elektrik elde edilir.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık