solyanreklam
sagreklam

MÜBADELE KÜLTÜRÜ VE TARİHİ MUDANYA’DA ANLATILDI

MÜBADELE KÜLTÜRÜ VE TARİHİ MUDANYA’DA ANLATILDI

MÜBADELE KÜLTÜRÜ VE TARİHİ MUDANYA’DA ANLATILDI
  • 08 October 2016, Saturday 0:00

Mudanya Belediyesi ve Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilciliği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Mübadele Kültürü Çalıştayı”nda mübadele kültürü ve tarihi geçmişi anlatıldı.

Mudanya Mütarekesi’nin imzalanışının 94’üncü yılı etkinlikleri kapsamında Mudanya Belediyesi ve Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilciliği işbirliği ile düzenlenen “Mübadele Kültürü Çalıştay”ının ikincisi Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Göç yollarında hayatını kaybedenler anısına yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştaya CHP eski Bura Milletvekili Turhan Tayan, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Mudanya Belediye Başkan Yardımcısı Akın Poroy’un yanı sıra siyasi parti temsilcileriyle Lozan Mübadilleri Vakfı (LMV) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Ümit İşler, Lozan Mübadilleri Vakfı (LMV) Genel Sekreteri Sefer Güvenç, Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilcisi Cumhur Aksan, Mudanya’da yaşayan mübadiller katılırken, çalıştayda konuşmacı olarak, ise, Prof. Dr. Elçin Macar, Prof. Dr. Ayşe Nükhet Adıyeke, Yrd. Doç. Dr. Nuri Adıyeke, Oya Dağlar Macar, Raif Kaplanoğlu ve Fahrettin Bahçuvancı yer aldı. 1’inci Dünya Savaşı sonunda Avrupa’da yaşanan nüfus hareketleri, Girit’te yaşayanların aile adları, Fethinden Kaybından Girit, Bursa’da mübadele ve Mübadillerin Mudanya siyasetine etkisi konularında katılımcılara bilgiler aktarıldı.

“KÜLTÜRÜMÜZÜ ÖĞRENDİKÇE SEVİNİYORUZ”
Kendisinin de bir mübadil çocuğu olduğunu belirterek,  mübadil kültürünün yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması açısından bu çalıştayın büyük önem taşıdığını vurgulayan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Mudanya’da kültürlerin de kardeşliğini yaşattıklarını belirtti. Küçük yaşlarda kendilerine anlatılan anıları ve bilgileri bugünlere taşıyamadıkları için üzgün olduğunu belirten Türkyılmaz, gerçekleştirdiği Yunanistan ziyaretindeki izlenimlerini ve orada yaşadıklarını anlattı. İki toplumun kültürlerinin iç içe olduğunu da ifade eden Türkyılmaz, “Kendi kültürümüzü öğrendikçe seviniyoruz. O dönemlerde yaşananların önemi çok büyük. Büyüklerimizin bizlere o günleri anlatması, bizlerinde bu bilgilerden faydalanmamız gerekiyor” diye konuştu.
AMAÇ KÜLTÜRLERİ GELECEĞE AKTARMAK
Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç, Mudanya Belediyesi ile Lozan Mübadilleri Vakfı’nın ortaklaşa sunulan etkinliğin yerel yönetimlerle yaptıkları işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olduğunu ifade ederken, Lozan Mübadilleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arif Ümit İşler ise, kültürlerinin gelecek kuşaklara aktarmak amacında olduklarını söyledi. Bu tür etkinlikleri vakıf olarak Yunanistan’da da gerçekleştirdiklerini belirten İşler, emeği geçenlere teşekkür etti. Vakıf yöneticilerini gerçekleştirdikleri çalışmalardan dolayı kutlayan ve mübadil çocuğu olan CHP eski Bursa Milletvekili Turhan Tayan, bu tür etkinliklerin geçmişe olan saygıyı göstermekte en büyük örnek olduğunu ifade etti.  Anıları, eserleri ve önemli gelişmeleri günümüze taşıyamadıklarını da sözlerine ekleyen Tayan, göç yollarında ailesinin yaşadıkları olaylardan kesitler aktardı.  
Etkinlikte ayrıca mübadeleyle ilgili yapılan söyleşiler katılanlara sunulurken, mübadele konulu kitaplar ve gazetelerde katılımcılara dağıtıldı. İki bölümden oluşan çalıştay sonunda Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, katılımcılara çeşitli hediyeler vererek teşekkür ederken, çalıştayın onur konuğu birinci kuşak ve yaşayan en yaşlı mübadil olan Lütfü Karadağ ile sohbet etti.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık