solyanreklam
sagreklam

MUDANYA MARMARA DEPREMİ’NİN YILDÖNÜMÜNDE DEPREMİ KONUŞTU

MUDANYA MARMARA DEPREMİ’NİN YILDÖNÜMÜNDE DEPREMİ KONUŞTU

MUDANYA MARMARA DEPREMİ’NİN YILDÖNÜMÜNDE DEPREMİ KONUŞTU
  • 17 August 2018, Friday 0:00

Mudanya Belediyesi 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümünde, Mudanya’nın depremselliği, deprem öncesi ve sonrasında alınabilecek önlemlerle ilgili panel düzenledi. Depremlere hazırlıklı olmanın önemine vurgu yapan Başkan Hayri Türkyılmaz, “Mudanya’mızı geleceğe bilimin ışığında hazırlamayı sürdüreceğiz” dedi.

Marmara için kaçınılmaz olan deprem gerçeğine yönelik bilimsel çalışmalar tüm hızıyla sürerken, Gemlik Körfezi ile Uluabat’tan gelen iki fayın tam ortasında kalan Mudanya’da depreme karşı farkındalık oluşturma çalışmaları sürüyor. Doğa Hareketlerini Araştırma Derneği işbirliğiyle Altıntaş, Tirilye, Mirzaoba ve Mesudiye’ye Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu kuran Mudanya Belediyesi, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 19. yıldönümünde, “Mudanya Depreme Hazır mı?” isimli bir panel düzenledi. Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde Deprem Uzmanı Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık, Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday bilgi verdi. Panele CHP’nin Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ve Doğa Hakları’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca da katıldı. Depremle yaşamanın, bilimin ışığında önlemler almanın önemine vurgu yapan Başkan Hayri Türkyılmaz, “Mudanya olarak tehdit altında olduğumuz gerçeğini göz ardı edemezdik. Bunlardaki amacımız Bursa’da oluşan depremlerin kaydedilmesi, manyetik alan değişimlerinin ölçülmesi, ısı, nem, sıcaklık gibi ölçümlerin yapılmasına katkıda bulunmak. Belediyemizin web sayfasından da anlık takibi yapılabilecek. Bilimin gösterdiği yolda ilerlemek, insanlığın uğrayacağı zararların azaltılması demektir. Söğütpınar’daki gençlik kampının bulunduğu yer, afet anında toplanılacak alan olarak da kullanılacak. Bilimin gereği olan teknolojinin gelişmesinden her konuda ilçemizin insanlarının faydalanmasını sağlarsak, insanlarımızı uyararak, hem kentimizi hem de insanlarımızı can ve mal kaybından kurtarmış olacağız. Geç kalmadan, doğru atılması gereken adımları atıp, Mudanya’mızı geleceğe bilimin ışığında hazırlamayı sürdüreceğiz” dedi.

 

MUDANYA’DA YER HAREKETLERİ 24 SAAT KAYIT ALTINDA

Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday, Mudanya’da kurulan Deprem Öncü İzleme İstasyonları’nın olası depremlerin ölçümleri ve tahmin raporlarıyla ilgili bilgi verdi. Yerel yönetimlerin desteğiyle 12 senedir fay geçen bölgelere kurduklarını belirten Agalday, “Mudanya’nın fay hattı İznik tarafından geliyor. Mirzaoba’nın ortasından Mesudiye ve Karacabey’e kadar giden bir fay hattı var. Bu fay hattı Mudanya’yı tehdit ediyor. 1855 yılında Bursa’da meydana gelen 7’nin üzerindeki deprem Ulubat Gölü’nün güneyinden Bursa’ya geliyor. Mudanya hem kendi fay hattından hem de Bursa’nın içinden geçen faydan tehdit alıyor. İstasyonlarımızdan aldığımız veriler, yer altı incelemeleri sayesinde 4 büyüklüğündeki deprem 1 hafta öncesinden uyarı veriyorsa, 6 büyüklüğündeki deprem daha kısa bir süre öncesinden ben geliyorum diyebiliyor. Hiç kimsenin duymadığı depremleri biz böylelikle 24 saat boyunca takip altına almış olduk. Erken uyarı sistemi bize bir sonraki deprem hakkında bilgi veriyor ve gerekli önlemleri alabilmemiz için hazırlık şansı veriyor” diye konuştu.

İMAR AFFI KAYIPLARA NEDEN OLABİLİR

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, aradan geçen 19 yıla rağmen Türkiye’de deprem gerçeğinin göz ardı edildiğini söyledi. Son dönemde tartışılan İmar Affı’nın ciddi sorunları da beraberinde getirdiğini kaydeden Gündoğdu, “Ciddi bir yapılaşmayla karşı karşıyayız. Yapılan bütün binaları yasallaştırabilecek, olası bir depremde ciddi kayıplara neden olabilecek bir sürecin önünü açtılar. Depremin yıldönümünden birkaç ay önce böyle bir karar çıkarılması ciddi bir sorunu da beraberinde getiriyor” dedi. Gündoğdu, Marmara Denizi’nde 1855 Bursa depremi sonrası beklenen yeni hareketlenme ihtimalinin giderek arttığını söyledi. Tarihsel bilgiler ve elde edilen gözlemlemelerin 1855 sonrası Bursa’da tekrar bir hareketlenme ihtimalini artırdığını ifade eden Gündoğdu, Mudanya’nın da risk altında olduğunu belirtti. Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık ise 1999’dan günümüze afet yönetiminde yeni yaklaşımlar ve önlemlerle ilgili Mudanyalıları bilgilendirdi.

 

 

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık