solyanreklam
sagreklam

Ustalara Saygı "Âşık Veysel"

Âşık Veysel “Ustalara Saygı” etkinlikleri çerçevesinde Akatlar Kültür Merkezi’nde anıldı…

Ustalara Saygı
  • 30 July 2018, Monday 10:05

Dostları onu hep hatırlıyor...

Kültür, sanat, edebiyat ve düşün dünyasındaki usta isimlerin çeşitli yönleriyle izleyici ile buluşmasını hedefleyen Beşiktaş Belediyesi “Ustalara Saygı” toplantıları 24 Nisan Pazartesi günü Âşık Veysel’e Saygı gecesi ile devam etti… Ustanın torunu Çiğdem Özer’in katılımıyla gerçekleştirilen toplantı, büyük halk ozanının yaşam öyküsünü anlatan kısa bir film ile saat 19.30’da başladı.

Deniz Arcak’ın Âşık Veysel eserlerini yorumladığı mini konserle yer aldığı etkinlikte; kadim ozanı daima hatırlayanlar Akatlar Kültür Merkezi’nde buluştu. Programda sahne alan Beşiktaş Belediyesi Temizlik İşçileri Korosu da şarkılarını Aşık Veysel için söyledi ve dinleyicilerin büyük beğenisini topladı.

Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar’ın da katıldağı Âşık Veysel’e Saygı Gecesi’ni Deniz Arcak sundu. Sürpriz konukların da yer aldığı etkinlik, konuşmaların ve konserlerin ardından verilen kokteyl ile sona erdi.

Âşık Veysel’i anma programında konuşma yapan Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar, “Veysel sapma sağa sola, sen Allah’tan birlik dile, ikilikten gelir bela, dava insanlık davası’ bakın 50 küsür yıl önce yazdığı şiirde bugün ne kadar mesaj var. Aşık Veysel’i sevenler ve buraya kadar onu anlamaya gelen bilir ama bir defa daha tekrar edelim. Alevilik bu topraklara değer katan çok güzel bir inanç sistemini anlatır. Aşık Veysel onun simgelerinden bir tanesidir” dedi.

Aşık Veysel’in torunu Çiğdem Özer, “Ben dedemin en küçük kızının en küçük kızıyım. Dedemin hakka yürüdüğü yıllarda ben daha doğmamıştım ama yine de kendimi şanslı hissediyorum. Dedemi ben kitaplardan değil, annemin, babamın, dayılarımın hatta Gülizar ninemin anlattıklarıyla biliyorum. Dedem şairmiş ama hep bir toprak adamı bir üretici olmuş. Dedem çok da şakacıymış. Dedem başından geçen bir olayı anlattığı zaman ‘Yalanım varsa iki gözüm önüme aksın’ der, elini dizine vurup gülermiş. Dedem demiş ki ‘Ben öldükten sonra mezarımın üzerini kapatmayın. Otlar büyüsün, çiçekler açsın benim o taşın altında yatmamla hiçbir istifadem yok. Otlardan koyun yesin süt olsun, kuzu yesin et olsun, arı götürsün bal olsun' Benim toprağımda vatanıma milletime hizmet etsin öldükten sonra da faydalı olmaya çalışan yüce bir dedenin torunlarıyız. Ne mutlu ki Aşık Veysel gibi bir dedeye sahibim, ne mutlu ki Aşık Veysel gibi bir dedeye sahibiz” şeklinde konuştu.

12 yaşına basan Ustalara Saygı, yeni döneminde yaz tatili arası vermeden ayda bir kez yapılacak. İlki 7 Kasım 2005 tarihinde Melih Cevdet Anday için gerçekleştirilen “Ustalara Saygı” etkinlikleri, geride bıraktığı 148 saygı gecesiyle (kısa bir ara dışında) alanının tek ve en uzun soluklu organizasyonu oldu. Etkinlikler, kış sezonlarında Akatlar Kültür Merkezi’nde ve Fulya Sanat’ta; yaz aylarındaysa Beşiktaş semtinin sevilen parklarında gerçekleştirildi ve 35 binin üzerinde izleyiciyi ağırladı.


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık