MYRLEİA’DA ORGANİZE TALANA SUÇ DUYURUSU VE “ARKEOPARK” RESTİ
Mudanya Belediyesi, AVM’nin bulunduğu alandaki taşınmazların arkeopark olarak düzenlenmesine ilişkin 1/ bin Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisini belediye meclisine sunmaya hazırlanırken, AVM inşaatının devam etmesi ve tamamlanmasının önünü açan kararlara imza atan Müzeler Müdürlüğü uzmanları, kurul üyeleri ve bilirkişiler hakkında yasal işlem başlatılması için suç duyurusunda bulunuyor.
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Myrleia Antik Kenti’nin liman kısmında bulunan kalıntılarının hapsedildiği Özdilek AVM’ye karşı mücadelede kararlı. Mudanya Belediyesi, AVM’nin bulunduğu alandaki taşınmazların arkeopark olarak düzenlenmesine ilişkin 1/ bin Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisini belediye meclisine sunmaya hazırlanırken, AVM inşaatının devam etmesi ve tamamlanmasının önünü açan kararlara imza atan Müzeler Müdürlüğü uzmanları, kurul üyeleri ve bilirkişiler hakkında yasal işlem başlatılması için suç duyurusunda bulunuyor.
Mudanya’nın ilk kurulduğu yer olan 2 bin 700 yıllık Myrleia Antik Kenti’nin liman kısmında bulunan kalıntıları Özdilek AVM’ye hapsedilirken, Mudanya Belediyesi “İmar Barışı” kapsamında ruhsat alan Özdilek’e karşı bir hamleyle yanıt veriyor. Myrleia Antik Kenti Platformu ile birlikte tarihi talana karşı mücadelede kararlı olduklarını belirten Başkan Hayri Türkyılmaz, Ömerbey Mahallesi 1503 Ada ve 18-19 parsel sayılı taşınmazların arkeopark olarak düzenlenmesine ilişkin 1/ bin Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisini belediye meclisine sunmaya hazırlandıklarını söyledi. Mudanya Belediyesi ayrıca, kazı raporlarında imzası bulunan Bursa Müzeler Müdürlüğü uzmanları, AVM inşasının devam etmesi ve tamamlanmasının önünü açan kararlara imza atan Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeleri ve uzmanları, kültür varlıklarını ve eksik sondajları görmezden gelerek hazırladıkları raporla mahkeme heyetini yanıltan bilirkişiler hakkında yasal işlem başlatılması için gerek Bursa Barosu gerekse belediye avukatlarımız Kültür ve Turizm Bakanlığı, Teftiş Kurulu Başkanlığı’na suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.
İnşaatın devamına izin veren görevlilerin tamamı hakkında yeniden yargı yoluna başvuracaklarını belirten Başkan Türkyılmaz, “Bu organize talan çetesi mahkemede aklansa da vicdanlarda affedilmeyecek. Dönemin Koruma Kurulu üyelerine soruyoruz. Kurtarma kazısında ortaya çıkan böylesine önemli kültür varlıklarına rağmen, neden inşaat alanının tamamında sondaj kazısı istenmeden AVM için izin verilmiştir? Taşınmaz kültür varlığı yoğun ve devam eden bir şekilde ortaya çıkan bir alanda, neden taşınmazın tamamı 1. Derece Arkeolojik SİT alanı olarak tescil edilmemiştir? Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi yazı ile kamulaştırmayı taahhüt etmesine rağmen, neden kurul üyeleri korumayı gerekçe göstererek AVM inşaatının devam etmesi yönünde karar almışlardır? Bu organize bir talandır. Kurum üyeleri daha sonralarında ise belirli mevkilere getirilerek ödüllendirilmiştir. Özdilek AVM ile ilgili bütün kirli sırlar açığa çıkacak. Hepsini istifaya çağırıyorum” diye konuştu.
TARİHİ TALANA İMZA ATANLAR, ÖDÜLLENDİRİLMİŞTİ
AVM’yi savunan dönemin Bursa Müzeler Müdürü Enver Sağır daha sonra Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürü olan ve FETÖ’den görevden atılan Abdullah Kocapınar tarafından Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’ne atanmıştı. Dönemin Anıtlar Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Taş, İznik Alan Başkanlığı’na, Arkeolog Prof. Dr. Rüstem Aslan ise Troia Kazı Başkanlığı’na atandı.
ADIM ADIM TALAN HİKAYESİ
Kentin oturduğu alan ilk olarak Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 24.01.1992 tarih ve 2271 sayılı kararı ile SİT kapsamına alınmıştı. Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahin, 2010 yılında kentin yayıldığı alanı belirlemeye yönelik yüzey araştırması yapmış ve mevcut SİT alanının antik limana kadar genişlemesi yönünde bir rapor hazırlayarak Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunmuştu. Myrleia’nın liman yapılarının bulunması gereken alanda 2012 yılında yapılan hafriyat çalışmaları sırasında antik kente ait kalıntıların bulunmasının ardından, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu alanı 3. Derece Arkeolojik SİT alanı olarak tescil edip, temel hafriyatına başlanan yapıda çalışmaları durdurdu. Daha sonra arazide Bursa Müzeleri Müdürlüğü tarafından kurtarma kazılarına başlandı. Kazılarda antik çağa ait yapı kalıntıları, bronz çocuk heykeli, içerisinde halen freskolu duvarlar ve hububat bulunan odaların ortaya çıkması üzerine kurtarma kazıları, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile sondaj kazılarına dönüştürüldü. Ancak sondaj kazıları belirli sıklıkta uygulamanın yapılacağı alanın tamamında yapılmadan kazılar sonlandırılmış, ayrıca Müze Müdürlüğü tarafından alanın tamamında SİT derecesinin yükseltilmesi yönünde sonuç raporunda herhangi bir öneride bulunulmamıştı. Kurtarma kazıları ile açığa çıkan yapı kalıntılarına rağmen, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeleri de AVM inşaatının devam etmesi yönünde karar verdi. AVM inşaatı tamamlanıp, içerisi doldurulup alışverişe başlanmasının ardından, Bursa 1. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı almış ve AVM resmi açılışı yapamadan tekrar raflarını boşaltmak zorunda kalmıştı. Daha sonra AVM sahibi değişmiş, Bursa 1. İdare Mahkemesi’nin aldığı karar Danıştay tarafından bozulmuştu. Açılan yeni davaya bilirkişi olarak tayin edilen Doç. Dr. H. Ferudun Gümüş, Yrd. Doç. Dr. A. Vefa Çobanoğlu ve Adil Bayram, uzmanlık alanları olmamasına rağmen antik kentin limanı üzerindeki uygulamaları, arkeolojik kazılarda elde edilen verileri göz ardı ederek imar mevzuatına uygun olduğu yönde görüş verdi.