- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 08 Haziran 2018, Cuma 3:06
Bursa, gerek İstanbul’a yakınlığı, gerekse ova, dağ, deniz, gerekse Osmanlı’dan kalan kent dokusu, kent merkezine yakın çiftlikleri sebebiyle film çekmek isteyenler için doğal bir film platosu olmuştur. Halkın kültür seviyesinin yüksekliği ve film ekiplerine olan yardımları ayrı bir tercih sebebi olmuştur.
Çalı nahiyesinde çekilen “Aysel, Bataklı Damın Kızı” ilk köy filmiydi.
Bursa merkezinde çok sayıda filmin tamamı veya bir kısmı çekilmiştir. Bunun dışında ilçelerde çok sayıda film çekilmiştir. Mustafakemalpaşa’lı yönetmen Orhan Aksoy, “Vurun Kahpeye ve Gelinin Murad’ı” filmlerini çekmişti.
Yaptığım araştırmalara göre İnegöl’de altı film çekildi. İlki Cerrah köyünde çekilen “Köroğlu”, ikincisi Domaniç Dağlarının Yolcusu”, üçüncüsü “Ninno”, dördüncüsü “Muradın Türküsü”, beşincisi “Zeyno” filmiydi. Son iki filmin de yönetmeni Atıf Yılmaz’dı. 1988 yılında başrolünde Melike Zobu’nun oynadığı ”Aşka Vakit Yok ” filminin de İnegöl’de çekildi.
KÖROĞLU
Dergi ve gazete arşivlerini tarayan arkadaşımız Mehmet Şakir Ünlü’nün görüp tarafıma iletmesiyle 1945 yılında Yıldız dergisinde İnegöl’ün Cerrah köyünde Köroğlu filminin çekildiğini öğrendik. Doğrusu büyük bir sürpriz oldu. Kendisine teşekkür ediyorum.
1945 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu oyuncularının rolleri paylaştığı bu filmi yine aynı tiyatrodan Kemal Refik Arduman yönetmişti. Başrolde Mümtaz Ener oynuyordu.
Cerrah köyündeki kadınlar ve İnegöl”den kadınlar bu filmde rol almışlar.
DOMANİÇ YOLCULARI
Domaniç’i konu alan, ancak oyuncularının İnegöl’de kaldığı, birçok sahnesinin de burada çekildiği Domaniç Dağlarının Yolcusu filmidir.
Şükufe Nihal Başar’ın Domaniç Dağlarının Yolcusu adlı anı kitabından uyarlanan, senaryosunu Necdet Saner ve Şükufe Nihal Başar’ın yazdığı, Şakir Sırmalı’nın yönettiği, 1946 yılında çekilmiş olan, Türk yapımı sinema filmidir. Eser, Şakir Sırmalı yönetmenliğinde Domaniç Yolcusu / Unutulan Sır adıyla filme aktarılmıştır.
Şukufe Nihal çeşitli gazetelerde, çıktığı yurt gezilerine dair izlenimlerini yayımlardı. Bu yazlarda, ülkenin ilerlemesi bakımından aydınlara çok görev düştüğünden, aydınların memleketle barışarak gezmeleri gerektiğinden bahsederdi. Geziler, onun sanatını zenginleştirici bir malzeme teşkil etmenin ötesinde, ideallerini örneklerle seslendirme imkânı da sağlıyordu.
Çıktığı bu yurt gezilerini, bir roman kurgusuyla şekillendirerek “Domaniç Dağlarının Yolcusu” (Bir Yurt Gezisi) adıyla 1949 yılında kitaplaştırıldı. Eser aynı yıl Şakir Sırmalı yönetmenliğinde “ Domaniç Yolcusu” adıyla filme de aktarıldı.
Yazar, Milli Mücadele dönemini, destanlaşan bir kişisel hikâye üzerinden anlatıyor. Hikâyeye göre, Kurtuluş Savaşı sırasında İnegöl yakınlarında, Domaniç dağlarından inen bir köylü kadını, düşmana yol göstererek vatana ihanet ettiğini öğrendiği biricik oğlunu silahını çekerek öldürüyor. Yazar, bu etkileyici öyküden ve gözünde devleşen Anadolu kadınından bir iz bulmak üzere, olayın geçtiği yerlere araştırma yapmaya gidiyor.
Domaniç Dağlarının Yolcusu kitabını,sıradan bir anı kitabı olmaktan çıkaran en önemli unsur, kadın duyarlığının imbiğinden süzülmesidir. İlk satırlardan itibaren coşkulu, titiz, şiirsel ve zarif bir üslup okuru hemen sarmalıyor.
Filmin oyuncuları: Türkan Pasinler, Reşit Gürzap, Servet Çetin, Talat Artemel ve sami Ayanoğlu’ydu. Filmin müziği Bestekâr Şadi Işılay’a aitti.
NİNNO
Yönetmenliğini Süha Doğan’ın yaptığı, senaryosu Sadık Şendil’e ait olan bu filmde başrollerinde Leyla Sayar, Orhan Günşıray, Özdemir Han ve Reha Kıral oynuyordu.
Flim, İnegöl’ün Hilmiye köyündeki Oylat Kaplıcaları’nda çekildi. Birçok İnegöllü bu filmde rol aldı. Film 15 Ekim 1959 yılında inegöl’de Marmara Sineması’nda oynadı.
*
MURADIN TÜRKÜSÜ
1966 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Film dalında üçüncülük ödülünü kazanan Muradın Türküsü filmi o yıllar için klasik sayılan fakir, yakışıklı köylü Murat ile zalim Zülfikar Ağa’nın güzeller güzeli Meliha ile arasındaki aşkı anlatan filmin senaristleri arasında ünlü yazar Yaşar Kemal’in olduğunu yıllar sonra öğrendim. Senaristler; Ayşe Şaşa, Yaşar Kemal, Atıf Yılmaz. Filmin başrollerinde; Fikret Hakan, Pervin Par, Hayati Hamzaoğlu, Ali Şen, Danyal Topatan ve bir simge haline dönüşen Aliye Rona’ydı.
1965 yılında MURADIN TÜRKÜSÜ filmi çekildi. Film yıldızlarının halktan kopuk olmadığı, onlar gibi yaşadığı yıllardı. Kasabaya film çekmek için bir ekip gelir ve şenlik başlardı. İş-güç pek yoktu. Setin etrafı bayram yeri gibi olurdu. Bazen bin bir rica ile sokak boşaltılırdı. Seslendirme sonradan yapıldığı için seyircilerin şamatası problem olmazdı.
Muradın Türküsü filminde oynayan Fikret Hakan İnegöllülerle çabucak kaynaşır.İnegöl İdmanyurdu’nun Adalet’le yaptığı maçta forma giyer ve galibiyet golünü atar.
Filmde rol alan İnegöllü figüranlar yerel gazetelerde haber olur. Bizim İnegöl gazetesinde çıkan haberde Şükrü Kabasakal’ın film teklileri beklediği haberi yer alıyordu.
Maç İstanbul’daki gazetelerde de yer alır.
*
ZEYNO
Dördüncü film 1970 yılında çekildi. O yıllar Türk Pop müziğinin parladığı, Folk müziğin öne çıktığı yıllardı. Cem Karaca’nın “Zeyno” şarkısından mı ilham alındı, yoksa Cem Karaca mı filmden ilham aldı bilmiyorum. Ama ikinci çekilen filmin adı Zeyno’ydu. Fonda çalan müzik ise “Zeynebim Türküsü’ydü”.
Yönetmen tanıdık bir isimdi, Atıf Yılmaz. Konu yine kan davası. Başrollerde Yılmaz Güney ve Hülya Koçyiğit oynuyordu. Diğer oyuncular arasında Enis Fosforoğlu ve Aliye Rona bulunuyordu.
1970 yılında çekilen bu film İnegöl’de olay olmuştu. Yılmaz Güney’in “Çirkin Kral” olarak Zirvede olduğu yıllardı.
Yılmaz Güney çok sevilen bir oyuncu olduğu için bilhassa gençler onunla resim çektirmek için Yılmaz yarışmışlardı. Ben nedense sete hiç gitmedim. Oysa Yılmaz Güneyin filmlerini beğeniyle izliyordum.
Yılmaz Güney halkla çabucak kaynaşmış, onlarla İnegöl stadyumunda maç seyretmişti.
Gençler Hülya Koçyiğit’le fotoğraf çektirmek için yarışıyorlardı.
*
Türk filmlerindeki iyi insanların kazanmasını, fakir kızın ya da fakir oğlanın birden sınıf atlamasını herkes kanıksamıştı. Sonra Yılmaz Güney’in gerçekçi, insanı sarsan filmleriyle tanıştık. Yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı, Hülya Koçyiğit ve Yılmaz Güney’in oynadıkları Zeyno filmi Oylat’ta çekiliyordu. Ama bazı bölümler için İnegöl’e gelmişlerdi.
Mehmet Şakir Ünlü’den İnegöl’de çekilen Zeyno filmiyle ilgili anılarını dinleyelim.
Yılmaz Güney ile ilgili de iki anım var.Birinci anım İnegöl’de çekilen Zeyno filmi sırasında yaşandı. Zeyno filminin bazı sahneleri oturduğumuz Gaziler Sokağı’nın girişindeki Nezir Dürüst’ün tarihi evinde çekilmiştir. Bu evin o sıradaki sahipleri Sacit, Müferra ve Semra Ertaş kardeşlerin ve ailelerinin eviydi (babaları Mustafa Ertaş, PTT müvezziiydi).
Film çekileceği sokakta ve mahallede haber birden yayılıverdi. Ekip o eve gelmeden oraya toplanmıştık. Ekip geldi. Hülya Koçyiğit, kardeşi Feryal Koçyiğit’le eve girdiler. Evin girişindeki geniş holde L biçimindeki sedirin sokağa bakan kısmına oturdular. Mahallenin ağabeyleri-ablalarıyla birlikte biz çocuklar da tam karşılarına dizilmiştik. Sonra Yılmaz Güney’de (sanırım Chevrolet marka, beyaz eski kuyruklu model) otomobiliyle geldi. O da sedirin diğer bölümüne bahçeye bakan kısmına oturmuştu. Sigarasını çıkarıp yaktı, hiç konuşmadan o meşhur bakışıyla ortalığı süzüyordu.
Hülya Koçyiğit güler yüzle bizlerle konuşuyordu. Bir ara bizlere: ‘’Hangi filmleri daha çok seviyorsunuz? Türk mü yabancı mı? ‘’ diye sordu. İlk önce büyük ablalar-ağabeyler ardından da bizler hep bir ağızdan bağırdık: “Yabancı filmleri !!!”
Yılmaz Güney birden durdu, çok sinirlenmişti,elindeki sigarayı kül tablasında adeta ezerek söndürdü ve hızla kalktı yerinden. Kapıdan hiç kimseye bir şey söylemeden fırladı çıktı. Bahçe kapısına giderken ben de çıkmıştım peşinden. Sokakta duran otomobiline bindi, çalıştırdı ve son hızla yerinden kalkan otomobilin lastiklerinden cayırtı sesleri geldi. Belli ki o yanıtımız O’nu çok öfkelendirmişti. Sosyal, toplumsal filmlere yönelme kararı belki de o dönemden sonra daha da gelişti. İlerki yıllarda siyasi filmlerini izlerken aklıma hep o an geldi…
AŞKA VAKİT YOK
1988 yılında başrolünde Melike Zobu’nun oynadığı ”Aşka Vakit Yok ” filminin de İnegöl’de çekildi.
Melike Zobu’yla Muhammed Taflan başrolleri paylaşmışlardı. Filmin müziğini Cahit Berkay yapmıştı.
https://www.belgeseltarih.com/inegolde-cekilen-filmler/
MAKALEYE YORUM YAZIN
-
17.05.2020 Mezarında bile rahat bırakılmayan Şehzade Cem Sultan
-
09.05.2020 Lodos estiğinde uçaklar Bursa'ya inemezdi
-
09.05.2020 Bursa Basınından Uçan Daire Haberleri
-
18.04.2020 Bursa'nın Dağ Yöresinde Sinema
-
18.04.2020 Bir zamanlar Bursa'da deve güreşi de yapıldı
-
17.04.2020 Kültürpark'taki boa yılanları nasıl öldü?
-
17.04.2020 Bursa'da fil cinayeti! Arşivden yansıyanlar…
-
17.04.2020 Antik Çağlardan Günümüze Gelen Bir Kavim: Sahalar
-
10.04.2020 Yerel Basın Arşivi: Bursa defineleri nerelerde çıktı?
-
05.04.2020 Şeyh Bedrettin Vakası öncesi Rumeli'ne sürülen dini gruplar
-
05.04.2020 Bursa'ya sürgün edilen şeyhülislamlar
-
05.04.2020 Bursa'da medfun mollalar
-
27.02.2020 Pazırık Halısı ve Kurganı
-
27.02.2020 Tirilye Sinemaları
-
27.02.2020 Bursa'da Havayolu Taşımacılığı, Uçak Kazaları ve Anılar
-
27.02.2020 İnegöl'de müderrislik yapan mollalar
-
02.11.2019 Bir Mübadele Öyküsü: Langaza'dan Çeşnigir Köyü'ne
-
20.10.2019 Kızılbaş ayrımı Bursa'da başladı: Kızıl börk-Ak börk ayrılığı
-
20.10.2019 Nostalji… İnegöl Sinemaları…
-
06.08.2019 Kurşunlu sinemaları ve Kurşunlu'da bir gezinti
-
14.07.2019 Osmanlı Devletinin Kuruluşu: Aşiretten mi Yoksa Uç Beyliği mi?
-
10.07.2019 Bursa'da çekilen filmler
-
02.07.2019 Fergana
-
30.05.2019 Philips demek Eindhoven demek
-
29.05.2019 Utrecht'te Runik Yazı
-
28.05.2019 Bir Hollanda gezisi ve Rembrandt
-
28.05.2019 Bu dünyadan Hadi Türkmen geçti
-
28.05.2019 Mustafakemalpaşa'da Çekilen Filmler
-
25.05.2019 Kızılderililer ve Ön Türkler
-
17.05.2019 Osmanlı ve Teşkilatı Mahsusa'nın Müttefiki Küçük Han
-
27.04.2019 Keles Sinemaları (Nostalji)
-
14.04.2019 Memlûkler
-
14.04.2019 Osmanlı tahtına göz diken Giraylar
-
07.04.2019 Semerkand'dan Kastamonu'ya Astronom Şirvani
-
24.03.2019 Fransız tarihçilerin gözünden Osmanlılar'ın Mısır'ı fethi
-
24.03.2019 Bursa Orhangazi Sinemaları
-
16.03.2019 İznik Sinemaları ve Anılar
-
15.03.2019 Yenişehir, Anılar ve Sinemaları
-
13.03.2019 Osmanlı'da Nüfus Sorunu Üzerine
-
13.03.2019 Şeyh Bedrettin (1358/59 – 1416)
-
13.03.2019 93 Harbi (1877-1878) Öncesi Anadolu
-
09.03.2019 Unutturulan Cihangir Osmanlı Padişahı
-
09.03.2019 Halide Edip'in romanı… Mustafa Kemal Paşa ve "Vurun Kahpeye"
-
06.03.2019 Tankut Sözeri – Hayatı… Eserleri…
-
27.01.2019 Bursa Geçit'te Bir Sinema
-
05.01.2019 Padişah II. Mahmut Dönemine Farklı Bir Bakış
-
01.01.2019 Anadolu'dan Semerkand'a, Semerkand'dan Anadolu'ya bilime yolculuk
-
30.12.2018 Runik Yazıyı Okuyan Adam: Kazım Mirşan
-
30.12.2018 Meclis-i Mebusan'da bir oturum ve Ahmet Vefik Paşa
-
19.12.2018 Hüsnü Züber – "Yaşarken mezar taşını yaptıran adam!"
-
14.12.2018 Leon Cahun'a göre Avrupa'da Ön-Türk izleri
-
09.12.2018 Osmanlı'nın son Mekke Şerifi Ali Haydar Paşa, Fahrettin Paşa ve Medine Müdafaası
-
09.12.2018 Anna Komnena zamanında Balkanlarda Türkler
-
25.11.2018 Keles-Taşkent Hattı
-
25.11.2018 Malta Sürgünleri
-
25.11.2018 Malta'ya sürülmeden Samsun'a
-
18.11.2018 Sinema işletmecisi Bahri Akkuşoğlu'nun gözünden Bursa'da sinema dünyası
-
18.11.2018 Katip Çelebi'nin izinden giden Bursalı müellif Mehmet Tahir Efendi
-
18.11.2018 Bursa'da Medfun Sadrazamlar ve Vezirler
-
13.10.2018 Kurtuluş Savaşı ve Demirkapı Köyü
-
13.10.2018 Rydakos Çayı'ndan İskele Mahallesi'ne Kocasu'nun yolculuğu
-
13.10.2018 Güllüce Köyü, Mustafakemalpaşa ve Anılar
-
12.10.2018 Yeniçeriler ve yeniçeri isyanlarına farklı bir bakış
-
25.09.2018 Bursa'da nostaljik bir gezinti
-
25.09.2018 Doğu Anadolu'da Kurulan Şuralar
-
25.09.2018 Emperyalizmin Tarih Anlayışı
-
26.08.2018 Batı Anadolu Halkı, İonlar
-
21.08.2018 Bursa'da son ipek filatürcü
-
21.08.2018 İngilizlerle ayrı bir barış antlaşması yapmak istiyordu, ölü bulundu
-
21.08.2018 Güvem Köyü'nden bir mucit
-
21.08.2018 "Herkes Geldi Ama Zuhram Gelmedi"
-
20.08.2018 Meyhane Kültürü – Bursa'da Meyhaneler
-
13.08.2018 Semerkant Rasathaneleri ve Medreseleri
-
24.07.2018 Kor Paşa, Çadır Yıkan Paşa, Bursa'yı Ayağa Kaldıran Paşa
-
24.07.2018 Yıldırım'ın ve Timur'un şairi Ahmedi
-
24.07.2018 TOY – Özbek Düğünü
-
15.07.2018 Bursa'nın Bayram Yeri: Pınarbaşı
-
15.07.2018 Enver Paşa'nın gerçekleşmeyen hayali: Resne'ye dönüş
-
15.07.2018 Tarih Yazımının Değişimi: 19. Yüzyıl
-
08.07.2018 Hemşinlilerin Kökeni… Doğu Ülkeleri Tarihinin Altın Çağı
-
08.07.2018 Kafkas arkeolojisi üzerine
-
08.07.2018 Mevlit Yazarı Süleyman Çelebi'nin Türbesi Nasıl Yapıldı
-
08.07.2018 Türkiye'de Panayır Kültürü
-
08.07.2018 Bursa'da Gizli Nikah ve Sinemacı Bahri Eşiyok'un Gözünden Bursa Sinemaları
-
24.06.2018 Çerkeslerde Düğün-Yemek-Giysi Kültürü
-
24.06.2018 Binek taşları ve Bursa'daki son binek taşı
-
24.06.2018 Cumhuriyet ekonomisi başlarken
-
22.06.2018 Yeni komedi türü: Tarih kitaplarındaki çeviri hataları
-
19.06.2018 İpek Yolu Devletleri ve İpek Savaşları
-
17.06.2018 Kafkasya'dan İspanya'ya, Anadolu'dan Orta Doğu'ya dolmenler
-
17.06.2018 Evliya Çelebi'den günümüze Bursa'nın kıraathaneleri ve kahve kültürü
-
16.06.2018 Osmanlı'nın kuruluş yıllarında Bursa'da sağlık
-
16.06.2018 2. Dünya Savaşı'ndan hüzünlü bir öykü: Kravat
-
16.06.2018 Kapalıçarşı yangınından sonra Yorgancılar Çarşısı nasıl açıldı
-
16.06.2018 Bursa Kız Lisesi Bandosu
-
16.06.2018 Bursa Kız Lisesi Korosu
-
05.06.2018 Bizans ve Bursa İpekçiliği
-
05.06.2018 1.Dünya Savaşı'nda Batı Trakya
-
31.05.2018 İnegöl'de nostaljik bir gezinti ve Kent Müzesi
-
31.05.2018 Gemlik'in sinema geçmişine dair anekdotlar
-
23.05.2018 Misi Etnografya Evi
-
23.05.2018 Mevlit Yazarı Süleyman Çelebi ve Kazım Baykal
-
16.05.2018 Bursalı Osmanlı tarihçisi Neşri
-
16.05.2018 Türkiye ve Dünyada Çerkes Diasporası
-
16.05.2018 Bursalı Tahir Bey ve Balıkhane Nazırı Ali Rıza Bey'in gözünden Karagöz ve Hacivat
-
08.05.2018 Kafkasya'dan Anadolu'ya: Zekeriya Efendi
-
08.05.2018 Bursa'dan Tamgalısay'a yolculuk notları
-
15.04.2018 Teşkilat-ı Mahsusa ve Türkistan
-
14.04.2018 Bulgar-Yunan çetelerine karşı… Son Osmanlı akıncıları
-
14.04.2018 Mary A. Walker'ın Bursa anıları ve Karadeniz boyundaki son Oğuz devleti
-
14.04.2018 Bursa'dan Kırım tahtına: İslam Giray Han
-
14.04.2018 Çerkes ve Gürcü köle ticaretinin yasaklanışı (1845-1855)
-
07.04.2018 Anadolu'da ‘Erken' Hurri Kültürü
-
07.04.2018 Ermeni tehciri üzerine
-
06.04.2018 Kuşçubaşı Hacı Selim Sami Bey (1877-1927)
-
05.04.2018 Onlar yaşarken efsaneydiler
-
04.04.2018 Adıgelerde Nart Efsaneleri
-
04.04.2018 Semerkant'tan Anadolu'ya
-
04.04.2018 Nexhaylar'ın kızı
-
04.04.2018 Kıpçak Ermeniler
-
03.04.2018 Vubıhlar / Ubıhlar
-
03.04.2018 Muy Mübarek
-
02.04.2018 18.Yüzyıl sonu Osmanlı-Kafkas ilişkileri ve Ferah Ali Paşa
-
02.04.2018 Yitirdiğimiz Osmanlı Kenti: Bursa
-
02.04.2018 Kurtuluş Savaşı'nda Batı Trakya'da Kuva-yı Milliye
-
30.03.2018 Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti (1917-1920)
-
30.03.2018 Kırım Hanları ve Çerkesler
-
30.03.2018 II. Beyazit döneminde Kafkasya
-
27.03.2018 Üçüncü Batı Trakya İdaresi
-
27.03.2018 Yeşim Taşı
-
27.03.2018 Boğanın boynuzları – Sümerler – "Tarih Türklerle Başlar"
-
26.03.2018 Bursa'da özel radyoculuğun öncülerinden Mehmet Önür-Cemal Elmas
-
26.03.2018 İkinci Batı Trakya Devleti
-
25.03.2018 Ürdün'den Bursa'ya Kafkas tarihçisi Mahmut Bi
-
25.03.2018 İstiklal mahkemelerinde "İzmir Suikasti" davası
-
25.03.2018 Harf Devrimi ve Millet Mektepleri
-
24.03.2018 Anadolu'ya yerleştirilen Kumanlar (Manavlar)
-
25.03.2017 Hükümet-i Muvakkate / Rodop Geçici İdaresi
-
16.03.2017 Harp tarihçilerimiz ve Bursalı Mehmet Nihat Bey (1886-1928)
-
22.05.2016 Denize atılan çiçekler: Kafkas sürgününe anma
-
03.04.2016 Özbekistan… Tarihini koruyamayan kent: Hokant…
-
26.03.2016 Ermeni Tehciri
-
25.03.2015 Eski Zağra Müftüsü'nün gözünden 93 Harbi