solyanreklam
sagreklam
  • 25 November 2018, Sunday 3:11
EKREM HAYRİPEKER

EKREM HAYRİ PEKER

Malta'ya sürülmeden Samsun'a

Atatürk’ün İstiklal Harbi’ni kazanması, I. Dünya Savaşı galiplerinin planlarını bozması, Sevr yerine Lozan Antlaşması sonrasında Osmanlı’nın bakiyesini üzerinde emirlik, krallık kurmayıp, Türkiye Cumhuriyetini kurması; bununla yetinmeyip ülkeyi çağdaşlaştırarak “Muassır medeniyet seviyesi”nin yolunu açması sadece İngilizleri üzmedi. Savaş esnasında emperyalistlerle işbirliği yapanların, padişahlığın, sonra hilafetin kaldırılarak şeri devletten çağdaş devlet anlayışına geçilmesi, ülke içindeki muhalifleri de çok üzdü.

1950’lerden sonra bazı tarikatlar Atatürk düşmanlığını açığa vurdular. NATO’ya girmemizden sonra bu 1970’lerde Suudi Arabistan’la işbirliği yaparak hızla bu alana girdi. ABD-İngiliz ortaklığının çevirdiği ilk filmi 15 Temmuz’da gördük. Dizinin diğer bölümlerini de zamanla göreceğiz. Günümüz tarikatları içinde siyasete bulaşmayanı yok denecek kadar az. Siyasete bulaşanlarında dış güçler tarafından nasıl kullanıldığını görüyoruz.

Cumhuriyetin kurucusu iki konuda hiç taviz vermedi. Malta’ya sürülenlere sahip çıktı ve daha savaş bitmeden Malta sürgünlerini kurtardı. Bunun için Anadolu’daki İngilizleri tutuklattı. Bu konuda hiç taviz vermedi. İngilizlerin çeşitli tekliflerini “Hepsi bırakılacak” diye reddetti. Sonunda İngilizler hepsini serbest bırakmak zorunda kaldılar.

Diğeri de “Ermeni komitacılar” tarafından şehit edilenlerin ailelerine sahip çıktı.”İzmir Suikasti” vakasına kadar İttihat ve Terakki mensuplarını dışlamadı, hepsine sahip çıktı.

Atatürk, Malta’ya sürülenleri dışlamadı. Aksine sahip çıktı, ordunun ve devletin üst kademelerinde görevlendirdi.

“Ermeni Kırımı” iddiasıyla Malta’ya sürülenlerin hiçbirisi bu suçlamayla yargılanmadı. Zira İstanbul’u işgal edenler işbirlikçilerine rağmen bu konuda ne İstanbul’da, ne Londra’da, ne de Paris’te belge bulamadılar. ABD’den bu konuda yardım istedilerse de “YOK” cevabını aldılar. Savaş sırasında yazdırılan mavi kitaplar, beyaz kitaplar bu konuda hiçbir işe yaramadı.

Bütün yaşananlara rağmen, emperyalistler ve günümüzdeki dinci ve liberal görünümlü işbirlikçileri Atatürk’ün İngilizlerin adamı yaftasıyla karalamaya utanmadılar.

Ülkemizde Malta sürgünleri üzerine en detaylı araştırmayı emekli Büyükelçi Bilal N. Şimşir yapmıştır.Bilal Şimşir, İngiliz belgeleri üzerine yaptığı araştırmaların sonucunda bulduğu sürüleceklere ait bir belgede Mustafa Kemal Paşa’nın da adını buldu. Şimşir, bu belgeyi 1973 yılında yazdığı “İngiliz Belgelerinde Atatürk, Cilt I, s:3-4, no:1, TTK Yayınları, Ankara, 1973) bu belgeyi yayınlamıştır.

Mustafa kemal Paşa, Samsun’a çıkmasından 80 gün önce İngilizlerin hazırladığı kara listede yer almıştır. İngiliz haberalma subayı Yüzbaşı Hoyland’ın hazırladığı 28 Şubat 1919 günlü büyük kara listede Mustafa Kemal Paşa’nın da adı davardır. Paşanın adı, İstanbul’da bulunan ve “azledilip sürülecek”kişilerin başında yer almaktadır. Onun arkasında yer alanlar; Yaveri Cevat Bey(Gürer), Yarbay Kel Ali (Çetinkaya), Halil Paşa (Killi),Kâzım Karabekir Paşa, İsmet Bey (İnönü) ve daha bir çok Türk subayının adı yer alıyordu.

Bu kara liste İstanbul’daki İngiliz Haberalma Merkezinden Londra’ya, Askeri Haber Alma başkanlığına yollanmıştır. Oradan 12 Nisan 1919 günlü bir yazıyla İngiliz Dışişleri Bakanlığı’na iletmiştir.

Kararın uygulamaya geçilememesinin en başta gelen sebebi, İngilizlerin yazışmalarla çok vakit kaybetmesidir. Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını kapsayan kara liste, İstanbul’dan Londra’ya gönderilinceye kadar epeyce zaman geçmiştir.İngiliz Dışişleri Bakanlığı ise hazırlıktan bir buçuk ay sonra ulaşmıştır. Sonra, o günlerde İngilizler o kadar çok kara listeler hazırlamışlardı ki, listelerdeki bütün kişileri aynı anda yakalamak olanaksız derecede güçtü. Hangi listeden işe başlayacaklarını, önce kimi tutuklayacaklarını adeta şaşırmış gibidirler. İngilizler tutsaklarına kötü davranmaktan sanık kişilere öncelik vermişlerdir. (s.75-76)

Atatürk, Rauf Orbay’ın Meclis İngilizler tarafından basıldığında İstanbul’dan kaçması için telgraf çekmiş ve para göndermiştir. Ancak Rauf Orbay, işgal altında bir şehirde meclisin çalışamayacağını göstermek için kaçmamıştır. Bu olaydan sonra milletvekilleri Atatürk’ün çağrısı üzerine Ankara’ya gittiler. Milli Mücadele Anakara^da toplanan TBMM tarafından yürütülmüştür.

İngiliz Büyükelçisi Türkiye’deki etkin yerlerdeki kişiler üzerine Londra’ya gizli bir rapor gönderir. 11 ocak 1928 tarihinde Londra’ya gönderdiği “İleri Gelen Türk Şahsiyetleri-Leading Turkısh Personalities” başlıklı gizli raporunda Malta’da zulüm görmüş kişilerin adları yer almaktadır.

Raporda yer alan kişiler:

-Mustafa Abdülhalik (Renda)

-Ahmet Ağaoğlu

-Ali Bey (Çetinkaya)

-Ali Fethi Bey (Okyar)

-Ali Cenani Bey

-Ali Sait Paşa (Alpaytogan)

-Hüseyin Cahit Bey (Yalçın)

-Hüseyin Rauf Bey (Orbay)

-Celal Nuri Bey (İleri)

-Cevat Paşa (Çobanlı)

-Rahmi Bey

-Mehmet Sabri Bey (Toprak)

-Şükrü Kaya Bey

İngiliz Büyükelçisi Clerk, Musul probleminin çözülmesinden sonra Türk-İngiliz ilişkilerini geliştirmek için büyük çaba harcar. Ancak bir yanda Cemiyet-i Akvam vasıtasıyla meselenin İngilizlerin isteğine göre çözülmesinin yarattığı sıkıntı bir yana, elçi nereye kafasını çevirse devlet yönetiminde bulunan Malta sürgünleriyle karşılaşır. Meclis dışişleri komisyonu başkanı Malta’ya İngilizler tarafından sürülmüş olan Şükrü Kaya’dır.

Elçi George Clerk, Türkiye Üzerine 1928 Yıllık raporunda Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeye çalıştıklarını anlatarak; “işgal günlerinden beri süren Türklerin İngiltere’ye karşı olan tutumları değişmeye başladı. Ama şüphe devam ediyor. Kabinenin yarısı eski Malta sürgünlerinden oluşuyor”.

İngilizlerle olan soğukluk, II. Dünya Savaşı öncesi Avrupa’daki gidişatı gören Mustafa Kemal Atatürk’ün Londra’ya Fethi Okyar’ı Büyükelçi atamasıyla ortadan kalkar. Atatürk, bu atamayla Almanya’yı da Türkiye’nin kendileriyle aynı safta olmayacağı konusunda uyarmış oluyordu.

KAYNAKÇA:

-Ahmad, Feroz, İttihat ve Terakki, İstanbul-2010

-Akşin, Sina, İstanbul Hükümetleri ve Milli Mücadele, İstanbul-2004

-Apak, Rahmi, Yetmişlik Bir Subayın Hatıraları, Ankara-1988

-Aydemir, Şevket Süreyya, Enver Paşa, İstanbul-1975

-Bardakçı, Murat, Talat Paşa’nın Evrak-ı Metrukesi, İstanbul-2013

-Bozkurt, Abdurrahman, İtilaf Devletlerinin İstanbul’da İşgal Yönetimi, Ankara-2014

-Çiçek, Hikmet. Dr.Bahattin Şakir, İstanbul-2007

-Enver Paşa’nın Anıları, Hazırlayan: Halil Erdoğan Cengiz, İstanbul

-Halaçoğlu, Yusuf, Ermeni Tehciri, İstanbul-2010

-Kabacalı, Alpay, Talat Paşa’nın Anıları, İstanbul-2011

-Kandemir, Feridun, Rauf Orbay, İstanbul-1965

-Karaköse, Nejdet, Nuri Paşa, İstanbul-2012

-Kutay, Cemal, Rauf Orbay, Hayat ve Hatıratım, İstanbul-1997

-Mardin, Şerif, Jön Türklerin Siyasi Fikirleri (1895-1908), İstanbul-1992

-Sorgun, Taylan, Halil Paşa, İttihat ve Terakki’den Cumhuriyete Bitmeyen Savaş, İstanbul

-Sorgun, Taylan, Mütareke Dönemi, İstanbul-2007

-Şimşir. B.N, Osmanlı Ermenileri, Ankara-2011

– Şimşir. B.N,Malta sürgünleri, Ankara-1985

-Tetik, Ahmet, Teşkilat-ı Mahsusa, İstanbul-2014

-Ulubelen, Erol, İngiliz Gizli Belgelerinde Türkiye, İstanbul-1967

-Yalçın, Küçük, Gizli Tarih, İstanbul-2006

SÜRGÜN LİSTESİ

İsimSürgün dönemiRütbesi, göreviAli İhsan Sabis29.Mar.19 6. Ordu komutanıİbrahim Ahmet29.Mar.19Ali İhsan Paşa’nın emir onbaşısı, tutuklanan komutanından ayrılmamış, gönüllü sürgüne gitmiştirAbdülgani Bey28.May.19YarbayAhmet Bey28.May.19eski Sivas ValisiAhmet Cevat Bey28.May.19albay, İstanbul merkez kumandanıAhmet Haydar Bey28.May.19binbaşıAhmet Muammer Bey28.May.19eski Konya valisiAhmet Nesimi Bey28.May.19eski Hariciye NazırıAhmet Tevfik Bey28.May.19albayAli Fethi Okyar28.May.19eski Dahiliye Nazırı, Sofya sefiri, mebusAtıf Bey28.May.19Ankara mebusuCelal Bey28.May.19AlbayCemal Efendi28.May.19YüzbaşıFaik Bey28.May.19eski Merzifon kaymakamıFazıl Berki Tümtürk28.May.19eski Çankırı mebusuFerit Bey28.May.19İttihat ve Terakki katibiGani Bey28.May.19İttihatçıHabip Bey28.May.19Bolu mebusuHacı Ahmet Paşa28.May.19Enver Paşa’nın babasıDoktor Halil Bey28.May.19YüzbaşıHasan Fehmi Bey28.May.19Sinop mebusuÜrgüplü Mustafa Hayri Efendi28.May.19ŞeyhülislamHazım Bey28.May.19BinbaşıHilmi Bey28.May.19Kırklareli MutasarrıfıHoca Rıfat Efendi28.May.19İttihat ve Terakki temsilcisiHüseyin Cahit Yalçın28.May.19İstanbul mebusu, gazeteciHüseyin Kadri Bey28.May.19Karesi mebusuİbrahim Bedrettin Bey28.May.19Diyarbakır Valisiİbrahim Hakkı Bey28.May.19binbaşıİsmail Canbulat28.May.19eski Dahiliye NazırıKemal Bey28.May.19Belli değilMacit Bey28.May.19Divan-ı Muhasebat MemuruMazlum Bey28.May.19BinbaşıMehmet Sabit Sağıroğlu28.May.19eski Sivas ValisiSabri Toprak28.May.19Saruhan MebusuMehmet Tevfik Bey28.May.19Yarbay, KaymakamMemduh Bey28.May.19eski Musul ValisiMithat Şükrü Bleda28.May.19eski Maarif Nazırı, Burdur Mebusu, İttihat ve Terakki Genel SekreteriMustafa Asım bey28.May.19eski Of MutasarrıfıMümtaz Bey28.May.19Emekli YarbayNevzat Bey28.May.19YüzbaşıÖmer Bey28.May.19BinbaşıRahmi Arslan28.May.19eski İzmir ValisiRıza Hamit Bey28.May.19Bursa MebusuSaip İbrahim Pirzade28.May.19Şurayı Devlet Reisi, NazırSalah Cimcoz28.May.19İstanbul MebusuSami Bey28.May.19AlbaySüleyman Numan Paşa28.May.19Ordu Sıhhiye MüfettişiSüleyman Sudi Bey28.May.19Tokat MebusuŞerafettin Efendi28.May.19YüzbaşıŞükrü Kaya28.May.19Mülkiye MüfettişiTahir Cevdet Bey28.May.19eski Ankara ValisiTevfik Hadi Bey28.May.19Siyasi Polis MüdürüMehmet Ubeydullah Hatipoğlu28.May.19İzmir mebusuVeli Necdet Bey28.May.19Dahiliye Nazırlığı MüsteşarıYusuf Ziya Bey28.May.19Emekli Binbaşı, İttihat ve Terakki ÜyesiZekeriya Zihni Bey28.May.19eski Edirne ValisiCihangirzade İbrahim Bey02.Haz.19Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti CumhurbaşkanıAlibeyzade Mehmet Bey02.Haz.19Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti Kars valisiCihangirzade Hasan Han02.Haz.19Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti Savunma BakanıCihangirzade Aziz Bey02.Haz.19Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti Adalet BakanıMehmetoğlu Muhlis Bey02.Haz.19Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti PTT Genel MüdürüMatvey Radjinski02.Haz.19Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti Rus Şura üyesiMusa Salah Bey02.Haz.19Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti Polis MüdürüPavlo Camusev02.Haz.19Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti Rum Şura ÜyesiTevhidüddin Mamiloğlu02.Haz.19Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti Emniyet Müdürü (Orenburglu Kazak Türkü)Stefani Vafiades02.Haz.19Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti Rum Şura Üyesi, Sosyal Yardım BakanıYusufoğlu Yusuf Bey02.Haz.19Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti Şura Üyesi, Gıda BakanıAbbas Halim Paşa21.Eyl.19Prens, Eski Nafia Nazırı,Sadrazam Sait Halim Paşa’nın kardeşi.Ahmet Ağaoğlu21.Eyl.19Afyonkarahisar mebusu, Darülfünün hocası, yazarAli Münif Bey21.Eyl.19eski Nafia NazırıHacı Adil Bey21.Eyl.19mebusHalil Menteşe21.Eyl.19İttihat ve Terakki üyesiHüseyin Tosun21.Eyl.19Milli Telgraf Ajansı sahibi ve müdürüKara Kemal21.Eyl.19eski İaşe NazırıMahmut Kamil Paşa21.Eyl.195. Ordu KomutanıSait Halim Paşa21.Eyl.19Prens, eski SadrazamZiya Gökalp21.Eyl.19Ergani-Maden Mebusu, Darülfünün hocası, yazarMehmet Arif Bey28.Oca.20BinbaşıNuri Bitlisi28.Oca.20ÇavuşFaik Kaltakkıran22.Mar.20mebusAhmet Şevket Bey22.Mar.20İstanbul Müstahkem Mevki KomutanıCemal Mersinli22.Mar.20ordu komutanıÇürüksulu Mahmut Paşa22.Mar.20komutanHasan Tahsin Uzer22.Mar.20eski Şam ve Erzurum valisiHüseyin Rauf Orbay22.Mar.20eski Bahriye Nazırı, Sivas mebusuİsmail Cevat Çobanlı22.Mar.20komutanMehmet Esat Işık22.Mar.20askeri tabipMehmet Şeref Aykut22.Mar.20Kara Vasıf(Mustafa Vasıf Karakol)22.Mar.20Karakol Cemiyeti’nin kurucusuKöstenceli Numan Usta22.Mar.20Zeytinburnu Fabrikasında UstabaşıAhmet Emin Yalman27.Mar.20GazeteciAli Çetinkaya27.Mar.20eski Afyon mebusuAli Sait Paşa27.Mar.20Ali Seyyit Bey27.Mar.20aşiret reisiCelal Nuri İleri27.Mar.20Ebüzziyazade Velit Paşa27.Mar.20Enis Avni (Aka Gündüz)27.Mar.20yazarHilmi Abdülkadir27.Mar.20İslam Ali27.Mar.20Mehmet Eczacıbaşı27.Mar.20EczacıMehmet Muammer İra27.Mar.20İstanbul Polisi Siyasi Kısım MüdürüRafet Paşa27.Mar.20Süleyman Nazif27.Mar.20eski Musul ve Bağdat valisi, yazarAcenta Mustafa Kırzade20.May.20TacirDoktor Abdüsselami Paşa20.May.20Emekli general, eski Yemen komutanıMehmet Kamil Bey20.May.20Musullu gazeteciHacı Ahmet Bey31.May.20Sivas İttihat ve Terakki DelegesiMustafa Reşat Bey31.May.20İstanbul Siyasi Polis MüdürüAgâh Bey07.Haz.20Basri Bey07.Haz.20yarbay, Cevat Paşa’nın damadıMustafa Abdülhalik Renda07.Haz.20eski Bitlis ValisiAli Cenani13.Haz.20eski Halep ve Antep mebusuAndavallı Mehmet Ağa13.Haz.20Murat Bey13.Haz.20Süleyman Faik Paşa13.Haz.20Yakup Şevki Subaşı13.Haz.209. Ordu KomutanıAli Nazmi Bey06.Ağu.20İlyas Sami Muş19.Ağu.20Muş mebusuMehmet Atıf Bey19.Ağu.20Mehmet Nazım Bey19.Ağu.20Süleyman Necmi Bey19.Ağu.20Sefer Bey12.Eyl.20Burhanettin Hakkı Bey20.Eyl.20Mehmet Nuri Bey20.Eyl.20Mehmet Rıfat Bey20.Eyl.20Cemal Oğuz Bey05.Eki.20Mehmet Ali Bey05.Eki.20Ahmet Şükrü Beyeski Maarif Nazırı, mebusEşref Sencer KuşçubaşıTeşkilat-ı Mahsusaİsmail Müştak MayokanYazar, mebusKazım BeyAlbay, Enver Paşa’nın kayınbiraderiMürsel BaküTümgeneral, mebusGalatalı Şevki BeyMiralay, Malta’ya sürgüne gönderilinceye kadar Karakol örgütünün başıYunus Nadi AbalıoğluGazeteci, Yeni Gün gazetesi sahibi

https://www.belgeseltarih.com/maltaya-surulmeden-samsuna/


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık