- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 30 Mayıs 2019, Perşembe 3:05
Oğlumla yorucu bir Amsterdam turu attıktan sonra tren istasyonuna döndük. Oğlum benim için bilet aldıktan sonra emanetçiden bavulumu aldıp, perona çıkıp Eindhoven yönüne giden trene bindik. Burada trenler üç kategoriye ayrılmış. Birinci ve ikinci mevkiler ve de sessiz bölüm. Bu mevki birşeyler okumak, çalışmak isteyen veya sessizliği tercih edenler tarafından kullanılıyor.
Yol boyunca yeşillikler ve çiftlikler içinden gidiyorduk. Üzerinden geçtiğimiz nehirlerden mavnalar geçiyordu. Bazılarının üzerinde kaptan kökü yanında lüks arabalar vardı. Oğlum, gemi kaptanlarının bazılarının gemide ikamet ettiğini ve kıyıya yanaştıkları zamanlarda gemi vinci yardımıyla araçlarını indirip kullandıklarını belirtti. Tarlalar genel olarak tek parça ve büyüktü, kimisinde koyunlar, inekler ve atlar otluyordu. Çok büyük seralar gördüm. Kimi çiftlikler ürünlerini açmış oldukları mağazalarda kendileri satıyordu.
İLİŞKİLİ YAZI
Bir Hollanda gezisi ve Rembrandt
Yaklaşık bir saat on beş dakika süren yolculuk sonucunda Eindhoven’a geldik. Eindhoven’a yaklaşırken PSV stadyumununun yanından geçtik, oğlum daha önce yaşadığı stada yakın evini gösterdi. Tren istasyonunun yanında ve altında büyük bir bisiklet parkı vardı. Amsterdam’da olduğu gibi burada da şehir merkezinde araçlara kapalı bölgeler var ve genel olarak yaya dostu bir şehir.
Eindhoven, Hollanda’nın beşinci büyük kenti. Kentte uluslararası bir havaalanı da var. Yakın tarihte buraya Türkiye’den direkt uçuşlar başladı. Kent, Hollanda’da deniz seviyesinin üzerinde yer alan nadir şehirlerden biri.Tipik Hollanda kentleriki gibi geçen kanallar yok, yine de şehrin içinden geçen Dommel nehrine ve merkezin hemen dışında bulunan bir kanala sahip.
Kent, 12.yüzyılda küçük bir kasaba olarak kurulmuş. Sanayi devrimiyle büyümüş ve Philips’in 1891’de burada kurulmasından sonra civar kasabalarla birleşerek bugünkü halini almış. Ünlü kamyon markası DAF da 1921’de kurulmuş. Kentin nüfusu 1930’larda yüz bini geçmişti. Zaman içinde “PHİLİPS DEMEK, EİNDHOVEN DEMEK” olmuş. Kent, II. Dünya Savaşı’nda, Alman uçaklarının yoğun bombardımanına uğraması ve nispeten yeni kurulmuş olduğundan dolayı Hollanda’nın diğer şehirlerine kıyasla daha yeni ve endüstriyel mimariye sahip
Oğlumun oturduğu ev, tren istasyonuna çok yakın bir otele bitişikti, Tren istasyonunun yanındaki meydanın ucundaki bir alışveriş merkezinin önünde modern camlı binalar vardı. Ayrıca, bunlardan birinin yanında yer altı bisiklet otoparkına inen bir giriş vardı.
O gece oğlum, gelinim evde kalmayı tercih ettik. Ertesi gün, Amsterdam’a gittik. Sonraki günüEinhoven’i gezmeye ayırdım. Kaldığımız yerde köşesinden sola dönüp Dommelstraat’ı takip ederek, debisi yüksek Dommel nehrinin yanına geldik. Nehir kenarında bahçeli evler yer alıyordu. Bu evler Philips’in sahiplerinin ve Philips’te çalışan üst düzey yöneticilerin evleri ve lojmanlarıymış. Bunlardan en meşhuru aşağıda fotoğrafına yer verdiğim Frits Philips’in eviydi.
Eindhoven tarihte Hollanda’nın Brabant eyaletininde yer alan küçük bir kasabaymış. Eski kentin kalesinin olduğu yeri gösterdi. Kentin nüfusu yaklaşık olarak 225 bin civarında. Etrafındaki yerleşim birimleriyle birlikte 300 bini buluyor. Eindhoven bugün Hollanda’nın enönemli ve hızlı büyüyen sanayi merkezidir. Yüzde beş ekonomik büyüme oranıyla Hollanda’da bu konuda en ileri bölge konumunda. Philips bu şehirde kurulmuş ve dünyaya buradan yayılmış. Ayrıca ASML adında çip makinası üreten yaklaşık 14 bin kişinin istihdam edildiği bir firmaya da sahip. Son yıllarda, özellikle savunma sanayinden, bir çok Türk bu firmada çalışmaya başlamış. Kentin nüfusunun yaklaşık yüzde beşini Türkler oluşturuyor. Şehirde bulunan Teknik Üniversite Avrupa’nın mühendislik alanındaki önemli üniversitelerinden biriymiş. Oğlumun çalıştığı Philips Yüksek Teknoloji Kampüsü, Philips yanı sıra birçok teknoloji ve start-up firmasına ev sahipliği yapıyormuş.
Belki de kenti dünyaya tanıtan Philips’ten önce PSV futbol takımı.Philips Sport Vereniniging, Philips Spor Birliği olarak çevirebiliriz,bu şehirde 31 ağustos 1913 yılında kurulmuş ve Avrupa’nın önde gelen takımlarından biri olmuştur.
Kent merkezini gezerken, araç trafiğine kapalı bölgede çok sayıda kafe, dükkân ve büyük mağazalar gördüm. Bir akşamüzeri meydanda profilden tezgâhlar kurulduğunu gördüm. Belediye standart boyda profilden tezgâhlar kuruyor, tahta koyup tente çekiyormuş. Pazarcıya malını getirmek düşüyormuş.
Ertesi gün pazarı gezdim, çok sayıda kot kumaşı dâhil çeşit çeşit kumaşlar satıldığını görünce şaşırdım. Merkezde bulunan, çok sayıda değişik dünya mutfaklarının örneklerinin olduğu Foodcourt isimli yemek alanında Ziya’s Taste isimli adlı standı işleten Türk aşçıdan nefis pide ve lahmacun yedik.
Daha sonra Stadyumun bulunduğu bölgeye gittik. Bu bölgede çok sayıda Philips’in daha önce lojman olarak yaptırdığı iki katlı sıralı evler vardı. Bir evin ikinci katında bir Türk tasarımcının adını görmek çok hoştu. Aradan aylar geçtikten sonra Eindhoven’de yaşayan bir Türk kadınını bir pop yıldızı kadın şarkıcıya 25 bin dolarlık ayakkabı tasarladığını okumak çok hoştu.
Gelinimle Belçika’da bir dostuma Yeşim Taşı kitabımı postalamak için posta şubesine gittik.En yakın şube çok sayıda Türk ve göçmenlerin oturduğu Kruisstraat bölgesindeydi. Bölgede Türklere ait çok sayıda lokanta, market gibi işyerleri vardı. Gidiş yolumuz üzerinde farklı inançlara ait bir-iki kilise, sokak kütüphanesi görevini gören bir dolap, ikinci el eşya satan işyerleri buluyordu
Posta şubesi bir kırtasiye dükkânıydı. Sıramızı bekledik, kitapları gönderdik. Daha sonra yeniden oğlumla beraber bu bölgeye geldik. Yemek yedik ve dolaştık. Oğlum, Belçika, Hollanda ve Fransa’ya giden otobüslerin kalktığı durağı gösterdi. Birçok genç, sırt çantalı gezgin uygun fiyatlı bu otobüsleri tercih edip yakınlardaki ülke ve şehirlere gidiyorlarmış.
Beraber dolaştığımız bir gün PSV stadyumunun olduğu yere geldik. İnsanlar akın akın konsere geliyordu. Hollanda’nın tanınmış bir şarkıcısı olan Guus Meeuwis burada beş gece konser verecekmiş. Herhalde Hollanda’nın Tarkan’ı popürlerliğinde biri desek abartmış olmayız. Stadyum, tren istasyonuna ve kent merkezine yakın olduğu için sanatçıyı dinlemeye insanlar rahatlıkla ulaşabiliyorlardı. Doğrusu kıskandım, Bursa stadyumu yaz ayları boş duruyordu. Stadyum yakınındaki bazı yollar içi kum dolu çok büyük çuvallarla trafiğe kapatılmıştı. Oğluma nedenini sordum, son yıllarda Avrupa’da Pazar yerlerine ve kalabalık yerlere kamyonla yapılan saldıralara tedbır olarak konulduğunu söyledi. Üzüldüm açıkçası.
Oğlumun daha önce oturduğu ev de stayum yakınlarındaydı. Civardaki kafede oturdum, EMTE marketten alışveriş ettim. Kentteki Türk camiside buradaymış
Kentte Philips’e ait bir müze bulunmakta. Merkezde bulunan Philips’e ait kapanan bazı fabrikalar konut, sanat galerisi, restaurant, cafe ve çocuklar için eğlence ve eğitim yerleri gibi farklı amaçlarla kullanılır olmuş. Bacalar ve fabrikaların buhar boruları bırakılmış eskiye ait bir takım izler anı olarak kalmış. Zenginlik bu olmalı, paradan vazgeçip, bu alanları kente bırakabilmek..
Müzeleri gezmedim, Sadece yakındaki kiliseyi gezdim, vitrayları çok güzeldi.
Kentte, Piazza Center ve de Heuvel Galerie,adında ikialışveriş merkezi var. Konferans merkezi olarak kurulan ve modern mimarisi ile ünlü Evoluon binası da bu şehirde bulunmaktadır. Van Abbemuseum adlı bir adet modern güzel sanatlar galerisi de Eindhoven’dedir.
Gezimin bir sonraki gününde oğlumun çalışıtığı High Tech Campus adlı yere gittim. Eve paralel caddeden otobüse bindim. Yaklaşık 15 dakika sonra oğlumun dediği durakta indim ve durakta beni bekleyen oğlumla buluştum. Öğle tatilinde kampüsün o harika bahçesini gezdik.
Sonrasında yemek yedik.İçinde çeşitli resturantların bulunduğu büyük bir sosyal tesis vardı, Ne de olsa çok farklı milletlerden binlerce kişi çalışıyor. Oğlum damak zevkimize göre yiyecek bir şeyler aldı. Dışarıdaki banklara oturduk. Önümüzdeki büyük göletin içinde yüzey kuğuları seyretmeye başladık. Göletin bir bölümünü nilüferler kaplanmıştı
Arkamızdaki bankta ikisi erkek, birisi kadın üç kişi Türkçe konuşuyordu. Oğlum buradaki çeşitli şirketlerde çalışan çok sayıda Türk olduğunu söyledi.
Yemekten sonra kampüsü dolaşmaya başladık. Turumuza göletin etrafından başladık. Göletin içindeki balıkları göremedim. Uzaktan Philips ailesininden kalma tek katlı taştan çiftlik evini gördüm. Aile araziyi devrederken buranın yıkılmaması ve aynen bırakılmasını şart koşmış. Kampüste büyük binalar vardı. Kampus Philips’in yanı sıra 200 irili ufaklı firmaya sahip ve yaklaşık oniki bin kişi burada çalışıyormış. Spor alanları, kreş gibi yapıları da içinde bulunduran kompleks bir kampüstü.
Göletin kanarında kürek ve yelken çalışması yapanlar bulunuyordu. Göletin bir bölümü şamandıralarla bölünmüştü. Çalışmalar bu güvenilir alanda yapılıyordu. Yaş gruplarına göre takımlar oluşturulmuş.Bir kenarda da sağlık görevlileri vardı. “Ne kadar güzel ” dedim. “Adamlar her yeri değerlendiriyorlar”.
Oğlum, “Baba gel, sana çim biçme makinelerimizi göstereyim” dedi.Gittik, yaklaşık bir metre genişliğinde bir telden perde ile çevrelenmiş bir alanda koyunlar otluyordu. Bu şekilde hem koyunların karnı doyuyor hem de makine kullanılmadan çimler doğal olarak kesilmiş oluyordu. Tam bir kazan-kazan durumu. Bu şekilde kurulmuş olan çevresiyle duyarlı ileri teknoloji firmalarının toplandığu merkezleri ülkemizde de görmek hoş olacaktır.
Eindhoven gezisini bugünlük sonlandırıp, diğer gezilecek yerleri planlamak üzere eve geri dönüş yoluna geçtim.
https://www.belgeseltarih.com/philips-demek-eindhoven-demek/
MAKALEYE YORUM YAZIN
-
17.05.2020 Mezarında bile rahat bırakılmayan Şehzade Cem Sultan
-
09.05.2020 Lodos estiğinde uçaklar Bursa'ya inemezdi
-
09.05.2020 Bursa Basınından Uçan Daire Haberleri
-
18.04.2020 Bursa'nın Dağ Yöresinde Sinema
-
18.04.2020 Bir zamanlar Bursa'da deve güreşi de yapıldı
-
17.04.2020 Kültürpark'taki boa yılanları nasıl öldü?
-
17.04.2020 Bursa'da fil cinayeti! Arşivden yansıyanlar…
-
17.04.2020 Antik Çağlardan Günümüze Gelen Bir Kavim: Sahalar
-
10.04.2020 Yerel Basın Arşivi: Bursa defineleri nerelerde çıktı?
-
05.04.2020 Şeyh Bedrettin Vakası öncesi Rumeli'ne sürülen dini gruplar
-
05.04.2020 Bursa'ya sürgün edilen şeyhülislamlar
-
05.04.2020 Bursa'da medfun mollalar
-
27.02.2020 Pazırık Halısı ve Kurganı
-
27.02.2020 Tirilye Sinemaları
-
27.02.2020 Bursa'da Havayolu Taşımacılığı, Uçak Kazaları ve Anılar
-
27.02.2020 İnegöl'de müderrislik yapan mollalar
-
02.11.2019 Bir Mübadele Öyküsü: Langaza'dan Çeşnigir Köyü'ne
-
20.10.2019 Kızılbaş ayrımı Bursa'da başladı: Kızıl börk-Ak börk ayrılığı
-
20.10.2019 Nostalji… İnegöl Sinemaları…
-
06.08.2019 Kurşunlu sinemaları ve Kurşunlu'da bir gezinti
-
14.07.2019 Osmanlı Devletinin Kuruluşu: Aşiretten mi Yoksa Uç Beyliği mi?
-
10.07.2019 Bursa'da çekilen filmler
-
02.07.2019 Fergana
-
29.05.2019 Utrecht'te Runik Yazı
-
28.05.2019 Bir Hollanda gezisi ve Rembrandt
-
28.05.2019 Bu dünyadan Hadi Türkmen geçti
-
28.05.2019 Mustafakemalpaşa'da Çekilen Filmler
-
25.05.2019 Kızılderililer ve Ön Türkler
-
17.05.2019 Osmanlı ve Teşkilatı Mahsusa'nın Müttefiki Küçük Han
-
27.04.2019 Keles Sinemaları (Nostalji)
-
14.04.2019 Memlûkler
-
14.04.2019 Osmanlı tahtına göz diken Giraylar
-
07.04.2019 Semerkand'dan Kastamonu'ya Astronom Şirvani
-
24.03.2019 Bursa Orhangazi Sinemaları
-
24.03.2019 Fransız tarihçilerin gözünden Osmanlılar'ın Mısır'ı fethi
-
16.03.2019 İznik Sinemaları ve Anılar
-
15.03.2019 Yenişehir, Anılar ve Sinemaları
-
13.03.2019 Osmanlı'da Nüfus Sorunu Üzerine
-
13.03.2019 Şeyh Bedrettin (1358/59 – 1416)
-
13.03.2019 93 Harbi (1877-1878) Öncesi Anadolu
-
09.03.2019 Unutturulan Cihangir Osmanlı Padişahı
-
09.03.2019 Halide Edip'in romanı… Mustafa Kemal Paşa ve "Vurun Kahpeye"
-
06.03.2019 Tankut Sözeri – Hayatı… Eserleri…
-
27.01.2019 Bursa Geçit'te Bir Sinema
-
05.01.2019 Padişah II. Mahmut Dönemine Farklı Bir Bakış
-
01.01.2019 Anadolu'dan Semerkand'a, Semerkand'dan Anadolu'ya bilime yolculuk
-
30.12.2018 Runik Yazıyı Okuyan Adam: Kazım Mirşan
-
30.12.2018 Meclis-i Mebusan'da bir oturum ve Ahmet Vefik Paşa
-
19.12.2018 Hüsnü Züber – "Yaşarken mezar taşını yaptıran adam!"
-
14.12.2018 Leon Cahun'a göre Avrupa'da Ön-Türk izleri
-
09.12.2018 Osmanlı'nın son Mekke Şerifi Ali Haydar Paşa, Fahrettin Paşa ve Medine Müdafaası
-
09.12.2018 Anna Komnena zamanında Balkanlarda Türkler
-
25.11.2018 Keles-Taşkent Hattı
-
25.11.2018 Malta Sürgünleri
-
25.11.2018 Malta'ya sürülmeden Samsun'a
-
18.11.2018 Sinema işletmecisi Bahri Akkuşoğlu'nun gözünden Bursa'da sinema dünyası
-
18.11.2018 Katip Çelebi'nin izinden giden Bursalı müellif Mehmet Tahir Efendi
-
18.11.2018 Bursa'da Medfun Sadrazamlar ve Vezirler
-
13.10.2018 Kurtuluş Savaşı ve Demirkapı Köyü
-
13.10.2018 Rydakos Çayı'ndan İskele Mahallesi'ne Kocasu'nun yolculuğu
-
13.10.2018 Güllüce Köyü, Mustafakemalpaşa ve Anılar
-
12.10.2018 Yeniçeriler ve yeniçeri isyanlarına farklı bir bakış
-
25.09.2018 Bursa'da nostaljik bir gezinti
-
25.09.2018 Doğu Anadolu'da Kurulan Şuralar
-
25.09.2018 Emperyalizmin Tarih Anlayışı
-
26.08.2018 Batı Anadolu Halkı, İonlar
-
21.08.2018 Bursa'da son ipek filatürcü
-
21.08.2018 İngilizlerle ayrı bir barış antlaşması yapmak istiyordu, ölü bulundu
-
21.08.2018 Güvem Köyü'nden bir mucit
-
21.08.2018 "Herkes Geldi Ama Zuhram Gelmedi"
-
20.08.2018 Meyhane Kültürü – Bursa'da Meyhaneler
-
13.08.2018 Semerkant Rasathaneleri ve Medreseleri
-
24.07.2018 Kor Paşa, Çadır Yıkan Paşa, Bursa'yı Ayağa Kaldıran Paşa
-
24.07.2018 Yıldırım'ın ve Timur'un şairi Ahmedi
-
24.07.2018 TOY – Özbek Düğünü
-
15.07.2018 Bursa'nın Bayram Yeri: Pınarbaşı
-
15.07.2018 Enver Paşa'nın gerçekleşmeyen hayali: Resne'ye dönüş
-
15.07.2018 Tarih Yazımının Değişimi: 19. Yüzyıl
-
08.07.2018 Hemşinlilerin Kökeni… Doğu Ülkeleri Tarihinin Altın Çağı
-
08.07.2018 Kafkas arkeolojisi üzerine
-
08.07.2018 Mevlit Yazarı Süleyman Çelebi'nin Türbesi Nasıl Yapıldı
-
08.07.2018 Türkiye'de Panayır Kültürü
-
08.07.2018 Bursa'da Gizli Nikah ve Sinemacı Bahri Eşiyok'un Gözünden Bursa Sinemaları
-
24.06.2018 Çerkeslerde Düğün-Yemek-Giysi Kültürü
-
24.06.2018 Binek taşları ve Bursa'daki son binek taşı
-
24.06.2018 Cumhuriyet ekonomisi başlarken
-
22.06.2018 Yeni komedi türü: Tarih kitaplarındaki çeviri hataları
-
19.06.2018 İpek Yolu Devletleri ve İpek Savaşları
-
17.06.2018 Kafkasya'dan İspanya'ya, Anadolu'dan Orta Doğu'ya dolmenler
-
17.06.2018 Evliya Çelebi'den günümüze Bursa'nın kıraathaneleri ve kahve kültürü
-
16.06.2018 Bursa Kız Lisesi Korosu
-
16.06.2018 Bursa Kız Lisesi Bandosu
-
16.06.2018 Kapalıçarşı yangınından sonra Yorgancılar Çarşısı nasıl açıldı
-
16.06.2018 2. Dünya Savaşı'ndan hüzünlü bir öykü: Kravat
-
16.06.2018 Osmanlı'nın kuruluş yıllarında Bursa'da sağlık
-
08.06.2018 İnegöl'de çekilen filmler
-
05.06.2018 Bizans ve Bursa İpekçiliği
-
05.06.2018 1.Dünya Savaşı'nda Batı Trakya
-
31.05.2018 İnegöl'de nostaljik bir gezinti ve Kent Müzesi
-
31.05.2018 Gemlik'in sinema geçmişine dair anekdotlar
-
23.05.2018 Misi Etnografya Evi
-
23.05.2018 Mevlit Yazarı Süleyman Çelebi ve Kazım Baykal
-
16.05.2018 Bursalı Osmanlı tarihçisi Neşri
-
16.05.2018 Türkiye ve Dünyada Çerkes Diasporası
-
16.05.2018 Bursalı Tahir Bey ve Balıkhane Nazırı Ali Rıza Bey'in gözünden Karagöz ve Hacivat
-
08.05.2018 Kafkasya'dan Anadolu'ya: Zekeriya Efendi
-
08.05.2018 Bursa'dan Tamgalısay'a yolculuk notları
-
15.04.2018 Teşkilat-ı Mahsusa ve Türkistan
-
14.04.2018 Bulgar-Yunan çetelerine karşı… Son Osmanlı akıncıları
-
14.04.2018 Mary A. Walker'ın Bursa anıları ve Karadeniz boyundaki son Oğuz devleti
-
14.04.2018 Bursa'dan Kırım tahtına: İslam Giray Han
-
14.04.2018 Çerkes ve Gürcü köle ticaretinin yasaklanışı (1845-1855)
-
07.04.2018 Anadolu'da ‘Erken' Hurri Kültürü
-
07.04.2018 Ermeni tehciri üzerine
-
06.04.2018 Kuşçubaşı Hacı Selim Sami Bey (1877-1927)
-
05.04.2018 Onlar yaşarken efsaneydiler
-
04.04.2018 Adıgelerde Nart Efsaneleri
-
04.04.2018 Semerkant'tan Anadolu'ya
-
04.04.2018 Nexhaylar'ın kızı
-
04.04.2018 Kıpçak Ermeniler
-
03.04.2018 Vubıhlar / Ubıhlar
-
03.04.2018 Muy Mübarek
-
02.04.2018 18.Yüzyıl sonu Osmanlı-Kafkas ilişkileri ve Ferah Ali Paşa
-
02.04.2018 Yitirdiğimiz Osmanlı Kenti: Bursa
-
02.04.2018 Kurtuluş Savaşı'nda Batı Trakya'da Kuva-yı Milliye
-
30.03.2018 Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti (1917-1920)
-
30.03.2018 Kırım Hanları ve Çerkesler
-
30.03.2018 II. Beyazit döneminde Kafkasya
-
27.03.2018 Üçüncü Batı Trakya İdaresi
-
27.03.2018 Yeşim Taşı
-
27.03.2018 Boğanın boynuzları – Sümerler – "Tarih Türklerle Başlar"
-
26.03.2018 Bursa'da özel radyoculuğun öncülerinden Mehmet Önür-Cemal Elmas
-
26.03.2018 İkinci Batı Trakya Devleti
-
25.03.2018 Ürdün'den Bursa'ya Kafkas tarihçisi Mahmut Bi
-
25.03.2018 İstiklal mahkemelerinde "İzmir Suikasti" davası
-
25.03.2018 Harf Devrimi ve Millet Mektepleri
-
24.03.2018 Anadolu'ya yerleştirilen Kumanlar (Manavlar)
-
25.03.2017 Hükümet-i Muvakkate / Rodop Geçici İdaresi
-
16.03.2017 Harp tarihçilerimiz ve Bursalı Mehmet Nihat Bey (1886-1928)
-
22.05.2016 Denize atılan çiçekler: Kafkas sürgününe anma
-
03.04.2016 Özbekistan… Tarihini koruyamayan kent: Hokant…
-
26.03.2016 Ermeni Tehciri
-
25.03.2015 Eski Zağra Müftüsü'nün gözünden 93 Harbi