- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 05 August 2020, Wednesday 20:17
06.08.2013 Günü genç yaşta Hakk'ın rahmetine kavuşmuştu Servet Somuncuoğlu..
Günler haftalar akıp gidiyor ve 7. yılındayız..
Bursa / Karacabey ilçesinde dünyaya gelen merhum Servet Kardeşimiz ömrünü,Türk tarihinin ilk başından günümüze gelen izlerini ortaya çıkarmaya ve bunları belgelemeye adamıştı..
TRT’de uzun yıllar prodüktörlük görevini yürüten Somuncuoğlu, “Tarihin Büyük İhanetleri”, “Günle Gelen”, “Günün İçinden”, “Müzikli Edebiyat” ve “Yeni Bakışlar”gibi birçok programın yapımcılığının yanısıra,“Anadolu’yu Vatan Kılanlar”, “Tarihimize Şan Verenler” ve “Gönül Dünyamızı Aydınlatanlar”isimli senaryoları da yazdı.
Yine “Saymalıtaş Gökyüzü Atları”, “Gallemit”,“Adanmış Bir Ömür: Çetin Berkmen’in Anıları”, “Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türkler”, "Saymalı Taş – Kurgan” ile “Damgaların Göçü: Kurgan”isimli belgesel kitapları yayımlandı. Cebinde harçlığı var mı, yok mu demedi.. Çok zorluklar yaşamasına rağmen, onurlu duruşundan zerre kadar taviz de vermedi, kafaya koydukları uğrunda bir adım da geriye atmadı; Rusya, Çin, Moğolistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kosova, Macaristan ve Avusturya gibi dünyanın birçok ülkesinde tarihte yer almamış izleri yakaladı, fotoğraflarla belgeledi.. Dört yılda 150 bin kilometre yol kat ederek hazırladığı “Karlı Dağlardaki Sır”isimli belgeseli, "TÜRKSAV 12. Türk Dünyası Hizmet Ödülü"nelayık görüldü. TRT'de yayınlanan "Damgaların Göçü”, “Zamana Karşı”, “Türkistan’da Bir Gün” ve “Altın Elbiseli Adam” belgesellerini gerçekleştirdi..
.“Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türkler” kitabı ile 2008 yılı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti "Sedat Simavi Sosyal Bilimler Araştırma Ödülü"nü kazandı..
“Türk Edebiyatı” ve“Atlas” dergilerinde de muhtelif belgesel yazıları yer aldı.
Çok uzun bir bilimsel araştırma serüveninive üstün başarılarını sığdırdı o kısa ömrüne..
9 yılda 1,5 milyon kilometre yol yapan,karda - kışta,sıcakta - soğukta,Sibiryasteplerindeki yokluklar içinde,canını ve sağlığını da tehlikeyeatarak çalışan idealist bir insandı;inatçı bir araştırmacı ancak, insanlara karşı tavırlarında da ipek gibi bir ruh ve aile terbiyesine sahipti..
Devlet desteği almadan; kendi kısıtlı imkanlarıyla ve bir – iki arkadaşının mütevazi destekleriyle olağanüstü çalışmalar yaptığını biliyoruz.. Ki O hiç yılmadı, korkmadıve insanına hizmet yolunda koşmaktan yorulmadı da..
Gerçek Türk tarihini ortaya çıkartarak toplumu aydınlatma yolunda mücadeleler verdi.. Onun gibi kıymetlere kurban olsunlar ki; hiç bir siyasi partinin çerçevesinde sığlaştırmadan, doğrudan söylersek; "Türk Birleşmiş Milletleri" gibi bir büyük ülkünün insanı, bilimsel ve uluslararası boyutta gerçek bir "Türk Milliyetçisi" idi..
Anadolu dağlarından,Sibirya’nıno soğuk steplerine, Kazakistan’daki yer altında kalmış Türk mezarlarına kadar hep binlerce yıllık tarihi kalıtları, taşları izledi, inceledi..
“Genetik şifre mezar taşları üzerindeki yazılardan izlenerek çözülebilir” dediğini hatırlıyorum Hulki Cevizoğlu’nun kendisiyle söyleşi yaptığı bir tv. proğramında..
Okullarda okutulan mevcut Türk tarihinin Emin Oktay gibi masonik adamların yakıştırma hikayelerinden yazıldığından hareketle, gelecek nesile gerçek Türk tarihinin anlatılmasını ideal edinmişti..
Yine kendisinden “Türk Milletinin Altaylardan başlayan yolculuğunda Balkanlara, Kosova'ya, Sibirya'danAnadolu'yataşlara bıraktığı izleri ortaya çıkarmaya kendini adayan adam" diye bahseden Bursa’dan bir dostunun anlatımıyla;
“Bizlere Türk tarihinin T'si öğretilmedi!.. M.Ö. 3.000'lerdemilletleştik, etnik kan ve ırk davasını 5 bin yıl önce Altay dağlarında bırakıp imparatorluklar kurduk.. Bizim kültür kodlarımız çok sağlam, ama bilgilerimiz çok eksik..”Şeklinde serzenişlerde bulunuyordu..
Türkçe’yi son derecede dikkatli kullanan diliyle, beyefendi üslubuyla, son derecede nezaketli ve terbiyeli yapısıyla, hele ki olağanüstü mücadeleci yönleriyle tanıdığımız bir gönül dostunu, bir idealist insanı, deryalar gibi bir Türk Bilim Adamı'nı kaybettik 7 yıl önce..
Bursa topraklarından başlayıp, tüm Türk dünyasına uzanan çalışmalarıyla bir anlamda “Çağın Evliya Çelebisi”gibi kıymetli bir mihenk taşını uğurladık..
Çalışma odamda konsül üzerindeki fotoğrafına baktım bugün yine.
Sanki hiç ölmemişti; yine o masum ve ciddi bakışlarıyla seyrediyor alemi..
Sanki yine “bir gün ağbeyim, bir gün bu çocuklarımıza okutulan tarih kitapları var ya hepsi kökten değişecek,çocuklarımız gerçek tarihimizi öğrenecekler, buna inanıyorum..” diyordu..
Onu unutmak mümkün değil;
Yolu aydınlık, mekânı Cennetin firdevs bahçeleri olsun..
https://www.bursaarena.com.tr/servet-somuncuoglu-nun-anisina-makale,4843.html
MAKALEYE YORUM YAZIN
-
12.09.2020 Kapkarasın 12 Eylül..
-
02.08.2020 Bizler ve Kızılderililer..
-
15.07.2020 15 Temmuz'un Milli Kahramanı..
-
22.06.2020 Üniversal Tural Platformu (UTP) Genel Başkanı Müjdat Kayayerli Bursa'da..
-
15.05.2020 Derin Millet .. (Hasan Tahsin ve İlk Kurşun anısına)
-
10.05.2020 Anneler Gününüz Kutlu Olsun..
-
07.05.2020 İşte Korona'nın Patronları: Medikal Derin Devlet ve Bill Gates..
-
30.04.2020 Tarih kitaplarında yer verilmemiş bir zaferimiz; Kut'ül Amare..
-
29.04.2020 Aslında Ermeniler özür dilemeli..
-
08.04.2020 Koronavirüs derken IMF öne çıktı..
-
25.03.2020 Coronavirüs Avrupa Birliği'ni çökertir mi?
-
26.02.2020 Hocali Katliamı hep anılacak ve unutulmayacaktır..
-
11.02.2020 Yediğimiz ekmek haram olsun!..
-
27.01.2020 Elazığ'da farklı bir ekip ve kurtarma teknikleri..
-
08.01.2020 Adı Artin Agopyan..
-
26.12.2019 21. Yüzyılın Aynştayn'ı..
-
20.12.2019 Kırıkkale Üniversitesi hakkında Protesto ve Suç Duyurumdur
-
11.12.2019 Nobel Ödülü Seçici Kurulu'nu kınıyorum
-
05.11.2019 DAEŞ'in eski ve yeni liderleri..
-
03.10.2019 Yürekleri Yangın Güneydoğu Anaları.. (II)
-
17.08.2019 'Gece Şahini Tatbikatı' ve 17 Ağustos Depremi..
-
24.07.2019 Yine gönüllerde yatan bir şehidimiz; Dr Sadık Ahmet..
-
09.07.2019 Komşumuz Yunanistan'daki seçimlerin ardından..