solyanreklam
sagreklam
  • 08 Mayıs 2020, Cuma 6:05
NECDETBULUZ

NECDET BULUZ

BAŞYAZI - "Faturası çok ağır olabilir…"

Koronavirüs nedeni ile iki aydır mücadele veren Türkiye’de hayatın normalleşmesi yönünden atılan adımların doğru olup olmadığı tartışılıyor. Bazıları “Erken hareket edildi” derken, bazıları da “Kontrollü ve tedbirli önlemlerle normale geçilebilir. Yine de işi gevşetmemek gerekir” açıklaması yapıyor.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, daha önceki açıklamalarında AVM’lerin açılmasına karşı çıkmış ve “Bu hata olur” demişti. Ceyhan, karar sonrası açıklamasında da şu görüşleri yansıtıyor:

“AVM'lerin açılması riski yüksek bir yöntem. O yüzden oraya çok dikkat etmeliyiz. Oradan ne cevap geleceğini yakından izlemeliyiz. Testlerle tepsit edemediğimiz ki, New York'ta yapılan bir çalışma bunun tespit edilenin 10 katı olduğunu gösteriyor. İsveç'teki rakam yine on katı olduğunu gösteriyor. Türkiye'de şu anda 60 bin aktif hasta olduğunu düşünürseniz, bunun on katı kadar da virüsü bulaştıracak insan olduğunu düşünürseniz, çok dikkatli olmalıyız. AVM'ye gittiğimizde kaç kişi ile temas edeceğimiz ve bu kişilerden kaçının virüs taşıdığını bilmiyoruz. Şimdi burada, salgının birinci döneminde alınan tedbirlerden çok daha fazlası gerekiyor. Biz bu tedbirleri aldığımızda insanlar evlerde izoleydi. Daha kolaydı işimiz. Sadece dışarıya çıkan yüzde 10'luk kesimi kontrol yeterliydi. Şimdi daha fazla insanı kontrol etmek zorunda kalacağız. Yapılacak bir hata bizi olayın başına götürebilir. Bunu yaşayan Japonya, Singapur gibi ülkeler oldu. Bizimle birlikte başka Avrupa ülkeleri de tedbirleri yavaş yavaş kaldırıyor. Orada da ne olduğunu göreceğiz. Bugüne kadar tedbirlere uyumumuzun katbekat fazlasını uygulamalıyız. Bu zor bir dönem olacak.”

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu, koronavirüs salgınıyla ilgili İstanbul'daki sağlık kurumlarında çalışan sağlık görevlilerinden toplanan bilgi ve gözlemlere yer verilen 'Korona Günlerinde İstanbul'da Sağlık' raporunun yedincisini kamuoyuyla paylaştı.

Raporda, pandeminin sekizinci haftasında hastanelere başvuru ve yatan hasta sayılarında önceki haftalara göre azalma yaşanmasına rağmen İstanbul'daki tehlikenin ciddiyetini sürdürdüğü vurgulandı.

Tedbirlerin gevşetilmesi tartışmasının bu gerçeğin ışığında değerlendirilmesi gerektiğinin altı çizilen raporda, 23-27 Nisan arasında uygulanan dört günlük sokağa çıkma yasağının ardından 27 Nisan gününden itibaren İstanbul'da sokakların eskiye göre daha canlı, trafiğin daha yoğun olduğunun gözlendiği ifade edildi.

Tespit edilen vaka ve vefat sayılarının azalmasıyla birlikte yetkililerden önlemlerin 'gevşetilmesi' mesajlarının gelmeye başladığına dikkat çekilen İstanbul Tabip Odası raporunda şunlar kaydedildi:

"Sadece PCR testi pozitif vakaları esas alınsa da, Sağlık Bakanlığı'nın 3 Mayıs akşamı itibarıyla açıkladığı sayılara göre Türkiye dünyadaki 193 ülke arasında vaka sayısında sekizinci, ölüm sayısında on ikinci sırada bulunuyor. Özetle; pandeminin sekizinci haftasında hastanelere başvuru ve yatan hasta sayılarında önceki haftalara göre azalmaya rağmen İstanbul'da tehlike ciddiyetini sürdürüyor. Tedbirlerin gevşetilmesi tartışmasının bu gerçeğin ışığında değerlendirilmesi, erken dönemde alınacak yanlış bir kararın bedelinin ağır olacağını hatırlatırız."

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın enfekte olan sağlık çalışanı sayısının 7 bin 428 olarak açıkladığının hatırlatıldığı İstanbul Tabip Odası raporunda, "Bizim sahadan edindiğimiz bilgilere göre İstanbul'da şimdiye kadar enfekte olan sağlık çalışanı sayısı 4.500'ün üzerinde" ifadeleri de yer aldı. Raporda İstanbul'daki hastanelerde yatan hasta sayısının önceki haftalara göre azaldığı da ifade edildi.

Özetleyelim:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarında “Aldığımız kararlar Bilim Kurulu’nca kabul edilen ve tavsiye niteliğindeki kararlardır” demişti.

Bizi takip eden okurlarımız anımsayacaklardır:

Yazılarımızda “Sakın gevşemeyin” uyarılarında bulunmuştuk.

Havaların da ısınması ile sokaklar, caddeler kaynamaya başladı.

Hiç kuşkusuz normalleşmeye başlayacağız ama yapacağımız hatalarda eskisinden kötü olmamaya da gayret etmeliyiz.

Çünkü yapılan açıklamalarda virüsün ikinci, üçüncü, dördüncü hatta beşinci kademelerde yeni saldırılarının da olabileceğine dikkat çekiliyor. Özetle, tehlike henüz geçmiş değil.

.

[email protected]

www.facebook.com/necdet.buluz

http://www.bursaarena.com.tr/basyazi-faturasi-cok-agir-olabilir-makale,4497.html


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık