solyanreklam
sagreklam
  • 14 June 2020, Sunday 19:27
NECDETBULUZ

NECDET BULUZ

Endişe artıyor..

Neyin endişesi?” dediğinizi duyar gibiyiz.

İşte yanıtı:

Tüm dünyada Corona virüsü salgınına ilişkin "ikinci dalga" endişeleri artıyor.

Salgının başlangıç noktası olan Çin’de tedbir amaçlı olarak 6 gıda marketi kapatıldı, normalleşme sürecine giren Hindistan’da bir günde rekor sayıda yeni artış görüldü, Amerika’daki eyaletlerin yarısında yetkililer hastanelerin hızla dolduğunu belirtti.

Türkiye’de de vaka sayısında beklenen gerileme olmuyor.

Türk Tabipleri Birliği daha henüz ilk dalganın atlatılamadığı konusunda uyarılarda bulundu. Türkiye’de de 1 Haziran’dan itibaren normalleşme süreci başladı ve vaka sayıları yeniden binin üzerine çıktı.

Sağlık uzmanları dünya genelinde daha çok ekonomik kaygılarla başlayan hızlı normalleşme süreçlerinin salgında ikinci dalgayı tetikleyebileceğine işaret ediyorlar.

Şimdi gelişmelere göz atalım:

Salgının başlangıç noktası olan Çin’de iki yeni vaka görüldü. Bunun üzerine yetkililer bu iki kişinin gittiğini tespit ettikleri 6 ayrı gıda marketini kapattı. Ancak buralarda nasıl bir yayılıma neden olduklarına dair net bir açıklama yapılmadı. Bu iki kişinin de virüsü nereden aldıkları henüz tespit edilemedi.

Hindistan, ülkede toplu taşıma faaliyetlerinin büyük kısmını açtı. Ofisler ve alışveriş merkezleri de yaklaşık 70 gün aranın ardından yeniden faaliyete geçti. Sağlık Bakanlığı yetkilileri Cuma günü 10 bin 956 yeni vaka görüldüğünü bunun şimdiye kadar bir günde görülen en yüksek vaka sayısı olduğunu açıkladı.

Delhi’deki en büyük cami olan Jama Camii, ay sonuna kadar yeniden kapatıldı.

Avrupa’da yeni vaka sayılarındaki artış yavaşlamış olsa da uzmanlar yine de ikinci dalga riskine dikkat çekiyorlar.

Avrupa Birliği Sağlık Komisyonu üyesi Stella Kyriakides yaptığı açıklamada “Gerekli olması halinde gevşettiğimiz tedbirleri geri almaya hazır olmak zorundayız” dedi.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi de önümüzdeki haftalarda vaka sayılarında ufak da olsa bir artış gözlemlenmesinin beklendiğini ifade ediyor. Merker artış durumunda gerekli önlemler alınmazsa sağlık sisteminde yeni sorunlarla karşılaşılabileceğine işaret ediyor. Merkezin direktörü Andrea Ammon bu noktada ayrıca, sosyal mesafe ve ellerin yıkanmasının önemini tekrar vurguladı.

Uzmanları endişelendiren bir başka nokta da Amerika’nın Minneapolis şehrinde siyah Amerikalı George Floyd’un polis tarafından uygulanan gözaltı işleminde nefessiz kalarak hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protesto gösterileri. Yetkililer bu gösterilerde binlerce kişinin bir araya gelmesinin salgının yayılma riskini arttırdığına dikkat çekiyorlar.

AB Sağlık Komisyonu’nunda Martin Seychell de “Kalabalık etkinlikler bulaşmanın ana rotası haline gelebilir” uyarısını yapıyor.

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus de Perşembe günü yaptığı açıklamada ikinci dalga riskinin halen çok yüksek olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus “Burada Avrupa’da durum iyileşse de dünyada her geçen gün daha kötüye gittiğini hatırlamak zorundayız. Bu salgından tamamen kurtulmak için küresel olarak dayanışmaya devam etmeliyiz” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü tüm dünyada resmi verilere göre 5 bin 347 kişinin salgın nedeniyle hayatını kaybettiğini, bu ölümlerin 3 bin 681’inin Amerika kıtasında olduğunu açıkladı.

Amerika’da aralarında Teksas ve Arizona’nın da bulunduğu eyaletlerin yarısında yetkililer hastane kapasitelerinin dolmaya başladığına dikkat çekiyor. Perşembe günü Alabama, Florida, Kuzey Carolina, Oregon ve Güney Carolina eyaletlerinde vaka sayılarında bugüne kadarki rekor artışlar kaydedildi.

Teksas’taki Austin Üniversitesi'nde araştırma görevlisi Spencer Fox, “Salgının Amerika’da eyaletleri, şehirleri ve dünyada birçok noktayı teslim aldığına dair endişe verici işaretler görüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Amerika hali hazırda 113 binden fazla can kaybıyla salgında en çok ölümün ve vakanın görüldüğü ülke durumunda. Harvard Üniversitesi Küresel Sağlık Enstitüsü Başkanı Ashis Jha, Amerikan CNN haber kanalına yaptığı değerlendirmede bu sayının Eylül ayında 200 binin üzerine çıkabileceğine işaret etti.

[email protected]

www.facebook.com/necdet.buluz

http://www.bursaarena.com.tr/basyazi-endise-artiyor-makale,4655.html


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık